Actriţa Irina Petrescu va fi înmormântată vineri, la ora 13.00, la Cimitirul Reînvierea din Capitală

Actriţa Irina Petrescu va fi înmormântată vineri, la ora 13.00, la Cimitirul Reînvierea din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Urmărește
1971 afișări
Imaginea articolului Actriţa Irina Petrescu va fi înmormântată vineri, la ora 13.00, la Cimitirul Reînvierea din Capitală

Irina Petrescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus, pentru un ultim omagiu, la Teatrul Bulandra din Bucureşti, sala "Liviu Ciulei", joi, începând cu ora 12.00.

Totodată, în comunicat, reprezentanţii Uniunii Teatrale din România (UNITER) îşi exprimă "profunda tristeţe faţă de dispariţia celei care ne-a încântat sufletul şi mintea atât de pe scenă, cât şi de pe pânza cinematografului, una dintre cele mai importante actriţe românce de teatru şi film - Irina Petrescu".

Născută la 19 iunie 1941, a absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig. Descoperită încă din anul 1960 de către regizorul Savel Ştiopul, a debutat în film - "Valurile Dunării" (1960), sub bagheta lui Liviu Ciulei.

La Teatru Bulandra - care i-a fost a doua casă vreme de peste 4 decenii - a întruchipat personaje ca Lena în "Leonce şi Lena" de Georg Buchner, Cecil în "Elisabeta l" de Paul Foster, Jennifer în "Ferma" de David Storey, Cecilia în "Casa cea nouă" de Carlo Goldoni, Cristina în "Judecată în noapte" de Buero Vallejo, Ines în "Cu uşile închise" de Jean Paul Sartre, Ea în "O, ce zile frumoase!" de Samuel Beckett, Margot în "Dimineaţa pierdută" de Gabriela Adameşteanu, Milordino în "Uriaşii munţilor" de Luigi Pirandello, Celimene în "Mizantropul" de Molière, Beatrice în "Teatrul comic" de Carlo Goldoni, Caesonia în "Caligula", Doamna Diderot în "Libertinul" de E. E. Schmitt, Regina mamă în "Thomas a Becket" de Jean Anouilh, Maria Vasilievna Voiniţkaia în "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, Maria Mihailovna în "Oblomov", după I. A. Goncearov, Arina Panteleimonovna în "Căsătoria" de Gogol.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii. Astfel, în decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru "creaţia teatrală şi cinematografică".

În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate.

În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.

Actriţa Irina Petrescu a murit marţi, la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actriţe de teatru şi film din România, renumită pentru frumuseţea sa clasică, a decedat, la vârsta de 71 de ani, după o carieră în care şi-a legat numele de cei mai importanţi regizori români, între care Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici