Actriţa Lia König, vedeta Zilelor Culturii Israeliene la Bucureşti

Lia König, actriţă a Teatrului Habima din Tel Aviv, va fi vedeta Zilelor Culturii Israeliene la Bucureşti, eveniment care se desfăşoară între 20 şi 23 octombrie, la Teatrul Odeon.

Urmărește
105 afișări
Imaginea articolului Actriţa Lia König, vedeta Zilelor Culturii Israeliene la Bucureşti

Zilele Culturii Israeliene la Bucureşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, David Oren, a declarat, într-o conferinţă care a avut loc vineri, că seria de evenimente este "o manifestare a culturii israeliene". Acesta a numit-o pe Lia König "marea doamnă a teatrului israelian".

Directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr, a mărturisit, la rândul ei, că a fost impresionată de promptitudinea cu care vedeta israeliană a răspuns cererii teatrului bucureştean. Dorina Lazăr a spus că organizarea Zilelor Culturii Israeliene la Bucureşti "nu e o aventură ieftină". "În momentele acestea de încordare, o manifestare de acest gen a fost un lucru dur", a mai spus directoarea Teatrului Odeon.

Seria de evenimente începe pe 20 octombrie, cu un vernisaj de afişe de teatru israelian, urmat de one woman show-ul Liei König.

Lia König s-a născut în Polonia, iar după cel de-al Doilea Război Mondial a venit în România, unde a studiat actoria la Institutul de Teatru din Bucureşti. A fost angajată a Teatrului Evreiesc din Capitală, însă în 1961 a emigrat în Israel.

Ea a devenit prima doamnă a teatrului israelian, o actriţă renumită a Naţionalului din această ţară - Teatrul Habima din Tel Aviv, unde activează şi în prezent. În 1987, Lia König a primit Premiul Israel, cea mai înaltă distincţie de stat.

Recitalul care va fi prezentat la Teatrul Odeon din Capitală cuprinde o serie de monologuri din rolurile de succes pe care le-a jucat de-a lungul carierei la Teatrul Habima, într-un spectacol-omagiu dedicat instituţiei, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de existenţă.

Totodată, în cadrul Zilelor Culturii Israeliene, pe 21 octombrie va avea loc un concert de muzică tradiţională susţinut de Emil Aybinder Quartet şi Hanny Livne din Tel Aviv.

Concertul se va concentra pe muzica tradiţională din Israel, Franţa, Balcani şi America de Sud. Emil Aybinder a orchestrat cântecele tradiţionale în felul său unic de a înţelege lumea şi a creat un amestec de ritmuri sălbatice şi sunete melancolice.

Pe 22 octombrie, în cadrul aceluiaşi eveniment cultural, va avea loc o conferinţă despre teatrul israelian contemporan susţinută de profesorul universitar Andrei Strihan (Tel Aviv).

Acesta, doctor în estetică, a fost profesor la Institutul de Teatru din Bucureşti (1950-1976) şi la Facultatea de Arte din Tel Aviv. Este autorul a numeroase cărţi şi studii de teoria şi istoria teatrului publicate în Israel, Franţa, Germania, Marea Britanie, Brazilia, Italia, Chile şi România.

În aceeaşi zi va fi prezentat spectacolul de dans "32 de minute de dragoste", realizat de Amit Goldenberg şi Yaara Dolev (Tel Aviv), câştigători ai Bienalei pariziene de dans. Cei doi artişti creează în acest spectacol o nouă lume, bogată în imagini, care aduce spectatorii în viaţa unui cuplu, cu visurile, coşmarurile şi speranţele lui, dar mai ales cu încercarea de a rămâne echilibrat.

Pe 23 octombrie va avea loc lansarea cărţii "Dramaturgi israelieni de azi", editată de Fundaţia "Camil Petrescu", urmată de spectacolul-lectură "Ziua Iertării", de Hanna Azoulay-Hasfari, în regia Marei Roşu.

În "Ziua Iertării" (titlul original: "Slihot"), Hanna Azoulay-Hasfari, dramaturg şi scenarist remarcabil, renumită actriţă israeliană de teatru şi film, oferă o perspectivă plină de umor şi culoare a dinamicii vieţii israeliene de azi.

Programul Zilelor Culturii Israeliene este realizat împreună cu Ambasada Statului Israel la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici