Acum 107 ani la Sarajevo era asasinat arhiducele Franz Ferdinand. O lună mai târziu începea Primului Război Mondial

  • Acum 107 de ani avea loc la Sarajevo un asasinat ce avea să fie flama care a aprins butoiul de pulbere pe care stătea Europa la acel moment.
  • La 28 iunie 1914 erau asasinaţi arhiducele Franz Ferdinand şi soţia sa Sophie, ducesa de Hohenberg.
  • Evenimentelul din 28 iunie a fost pretextul ce a dus la o serie de evenimente ce au declanşat Primului Război Mondial.
Urmărește
3041 afișări
Imaginea articolului Acum 107 ani la Sarajevo era asasinat arhiducele Franz Ferdinand. O lună mai târziu începea Primului Război Mondial

Acum 107 ani la Sarajevo era asasinat arhiducele Franz Ferdinand. O lună mai târziu începea Primului Război Mondial

În 1914, arhiducele Franz Ferdinand, în vârstă de 50 de ani, se pregătea pentru a prelua tronul austro-ungar. El era fiul cel mare al arhiducelui Karl Ludwig al Austriei şi deţinea o putere semnificativă în armata austriacă.

La începutul zilei de 28 iunie 1914, cuplul fusese atacat un membru al unui grup revoluţionar, care a aruncat o grenadă asupra maşinii lor.

Cu toate acestea, bomba a explodat în spatele lor şi a rănit persoanele ce se aflau în maşina din urma lor.

După o scurtă oprire la reşedinţa guvernatorului, cuplul regal a insistat să viziteze persoanele rănite de grenadă la spital.

Şoferii nu au fost anunţaţi de schimbarea de itinerariu, iar când a fost descoperită eroarea, şoferii au întors rapid vehiculul şi s-au confruntat cu o linie de maşini blocate în trafic.

La 28 iunie 1914, la ora 10.45, Ferdinand şi soţia sa Sophie, ducesa de Hohenberg, au rămas blocaţi în trafic în Sarajevo, capitala actualului stat Bosnia şi Herţegovina.

Profitând de ocazie Gavrilo Princip, un naţionalist în vârstă de 19 ani a atacat cuplul. Sophie a fost împuşcată în abdomen şi Ferdinand în gât. Amândoi au murit în câteva minute.

La o lună după asasinare, Austria-Ungaria a declarat război Serbiei. În curând, Europa şi o mare parte a lumii, au intrat pe rând în război, cuprinse într-o reţea de alianţe stabilite anterior: Puterile Centrale (Germania, Austria-Ungaria şi aliaţii lor), Antanta (Franţa, Marea Britanie, Rusia). România prin Carol I avea un acord cu Puterile Centrale, dar îşi va declara neutralitatea în urma unui consiliu la Sinaia. România va intra doi ani mai târziu în război alături de Antanta.

Asasinatul - combinat cu cursa înarmărilor, naţionalismul, imperialismul şi militarismul Germaniei - sunt considerate cauzele ce au dus la începerea Primului Război Mondial.

Războiul va fi cunoscut sub numele de Marele Război în interbelic şi mai apoi sub numele de Primul Război Mondial. În cei patru ani care au urmat, milioane de tineri au murit în tranşee sau ucişi de boli şi arme chimice, care au fost folosite pentru prima dată. Peste 30 de milioane de soldaţi au fost ucişi sau răniţi.

Războiul s-a încheiat formal când germanii au semnat Tratatul de la Versailles, acceptând cu reticenţă termenii dictaţi de forţele aliate la data de 28 iunie 1919, exact la cinci ani după ce Ferdinand a fost asasinat. Rănile provocate de război şi de condiţiile în care Germania l-a pierdut vor duce la o distanţă de doar doua decenii la un nou război mai violent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici