- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.10.2014, 17:11)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Adieu au langage", primul lungmetraj 3D al lui Jean-Luc Godard, la Les Films de Cannes à Bucarest - VIDEO
"Adieu au langage", primul lungmetraj 3D al lui Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenţi regizori din istoria cinematografiei, va fi proiectat în premieră în Capitală, la Les Films de Cannes à Bucarest, care se desfăşoară în perioada 24 - 30 octombrie.
Urmărește
267 afișări
Jean-Luc Godard (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de o proiecţie-eveniment a celui mai recent lungmetraj al cineastului francez Jean-Luc Godard, "Adieu au langage".
Acesta este cel de-al şaptelea film al său care concurează pentru Palme d'Or şi primul lungmetraj al său în 3D. Filmul a câştigat premiul juriului la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Noul experiment vizual al regizorului în vârstă de 83 de ani are în centru un cuplu adulterin şi un câine - chiar câinele lui Godard, Roxy. "Adieu au langage" este o inventivă şi provocatoare meditaţie despre lumea de astăzi şi posibilităţile imaginii. Ca de obicei în ultimii ani, Godard a refuzat invitaţia de a veni la Cannes, se arată în comunicatul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
-
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”
De asemenea, în premieră în România va fi proiectat şi "Les Combattants", de Thomas Cailley, filmul de debut care şi-a adjudecat cele mai multe premii la Cannes - patru, în Quinzaine des Réalisateurs, inclusiv trofeul secţiunii şi pe cel al criticii (FIPRESCI). Surprinzător şi amuzant, filmul urmăreşte relaţia dintre un tânăr care preia cu jumătate de inimă o mică afacere de familie şi Madeleine (Adèle Haenel), obsedată de armată, sfârşitul lumii şi tehnici de supravieţuire.
;
Un alt titlu primit bine de critica internaţională este "Force Majeure", în regia lui Ruben Östlund, câştigător al premiului juriului în secţiunea Un Certain Regard şi propunerea Suediei la Oscar 2015. Un tată care-şi petrece vacanţa într-o staţiune din Alpi îşi abandonează soţia şi cei doi copii în faţa unei avalanşe care se dovedeşte ulterior a fi una controlată. Gestul său de laşitate îi va schimba însă pentru totdeauna relaţia cu familia.
Actorul francez Mathieu Amalric va putea fi văzut la Bucureşti în "La Chambre bleue", o ecranizare a romanului lui Georges Simenon, pe care o semnează ca regizor. Amalric a revenit la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, la patru ani după ce a câştigat premiul pentru regie în competiţie cu "În turneu/ Tournée". Acţiunea este mutată din anii '60 în ziua de astăzi, în sala unui tribunal în care un soţ (Amalric) este anchetat pentru moartea suspectă a soţiei sale (Léa Drucker). Acesta mărturiseşte că a avut o aventură extraconjugală cu o prietenă din copilărie.
Preferatul criticii internaţionale (FIPRESCI) în secţiunea Un Certain Regard a fost "Jauja", drama de epocă a unui regizor cult, argentinianul Lisandro Alonso. Titlul filmului e dat de locul mitic, El Dorado-ul pe care conchistadorii îl căutau în Peru. Viggo Mortensen are rolul unui căpitan danez care pleacă prin Patagonia, undeva în secolul al XIX-lea, în căutarea fiicei sale, care a fugit cu un soldat. Una dintre marile ameninţări este legendarul Zuluaga, un ofiţer trecut de partea băştinaşilor şi nemilos cu colonialiştii. Călătoria lui plină de mistere devine un prilej de reflecţie despre existenţă, imperialism, barbarism, civilizaţie.
Premiul juriului ecumenic în secţiunea Un Certain Regard i-a revenit dramei spaniole "Hermosa Juventud", de Jaime Rosales. Inteligent, subtil şi plin de tensiune, filmul explorează dilemele generaţiei tinere din Spania, marcată de şomaj şi deziluzii. Doi tineri care locuiesc cu mamele lor află că vor avea un copil. Fără loc de muncă şi fără bani, cei doi decid să filmeze un porno de amatori. Presa străină a lăudat felul în care cineastul combină imaginile convenţionale de film cu cele de pe camera telefonului şi alte dispozitive care îi absorb pe tineri într-o lume virtuală.
Despre (dez)iluzii vorbeşte şi "Colivia de aur/ La Jaula de Oro", un film mexican care a adunat peste 60 de premii, începând cu trofeul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat întregii distribuţii. Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează o dramă hiperrealistă şi plină de suspans despre patru adolescenţi - jucaţi de actori nonprofesionişti - care decid să plece ilegal din Guatemala spre Statele Unite ale Americii. Titlul filmului este dat de un cântec mexican care deplânge soarta emigranţilor care se trezesc prinşi într-o "cuşcă de aur", după ce au trecut graniţa.
"Adieu au langage", în regia lui Jean-Luc Godard, va fi distribuit în România de Independenţa Film, iar "La Jaula de Oro", de Voodoo Films.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie, la cinematografele Studio, Patria şi Elvira Popescu.
Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe