Adolescenţii din California vor putea să îşi şteargă "trecutul" digital stânjenitor

O nouă lege californiană va permite adolescenţilor din acest stat american să facă să dispară de pe paginile lor de pe reţelele de socializare acele fotografii şi comentarii stânjenitoare pe care le-au publicat fără să se gândească prea bine sau după o petrecere la care au consumat alcool.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Adolescenţii din California vor putea să îşi şteargă "trecutul" digital stânjenitor

Adolescenţii din California vor putea să îşi şteargă "trecutul" digital stânjenitor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Textul de lege, supranumit "legea-gumă", a fost promulgat la începutul acestei săptămâni de guvernatorul statului California, Jerry Brown, şi va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2015, pentru a lăsa suficient de mult timp site-urilor vizate să se adapteze la noua reglementare.

Promotorii acestei legi au dorit să se asigure astfel că erorile din tinereţe ale internauţilor să nu îi urmărească pe aceştia pentru tot restul vieţii, mai ales în ceea ce priveşte viaţa profesională, în condiţiile în care conturile de pe reţelele de socializare sunt tot mai mult monitorizate de angajatori.

"Erorile din tinereţe îi urmăresc pe autorii lor pentru toată viaţa, iar amprentele lor digitale îi urmăresc oriunde ar merge", a declarat James Steyer, fondatorul ONG-ului Common Sense Media, un organism favorabil legii, pentru publicaţia San Francisco Chronicle.

Textul de lege oferă tinerilor în vârstă de până la 18 ani dreptul de "a retrage sau de a solicita retragerea unui conţinut sau a unei informaţii publicate pe un site sau pe o aplicaţie".

Reţelele de socializare Twitter şi Facebook propun deja această opţiune pe site-urile lor.

"Este o protecţie revoluţionară pentru copiii noştri, care acţionează adeseori impetuos, postând fotografii şi mesaje deplasate, înainte de a se gândi la consecinţe", a declarat congresmanul democrat Darrell Steinberg, iniţiatorul legii.

Legea nu îi protejează însă pe tinerii californieni de comentariile sau fotografiile care îi vizează şi care sunt postate de terţi. Totodată, legea nu permite adulţilor să îşi şteargă aceste erori din tinereţe de pe conturile lor.

Opozanţii legii consideră că aceasta complică şi mai mult sarcina site-urilor, care trebuie deja să respecte numeroase legislaţii locale, în fiecare stat american.

Alţii afirmă că noua lege ar putea avea efecte "perverse", obligând site-urile să adune şi mai multe informaţii personale despre tinerii internauţi.

"Pe lângă necesitatea de a cunoaşte vârsta (internautului), site-urile trebuie de acum înainte să afle dacă acesta locuieşte sau nu în California", a declarat Stephen Balkam, directorul Family Online Safety Institute (FOSI).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici