Adresele IP "pe stil vechi" au fost epuizate, la 30 de ani după alocarea primelor numere

Organizaţia care supraveghează alocarea globală de adrese IP a alocat joi, în Statele Unite, ultimul pachet de adrese de internet disponibile, la 30 de ani după crearea şi distribuirea primelor numere de identificare.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Adresele IP "pe stil vechi" au fost epuizate, la 30 de ani după alocarea primelor numere

Adresele IP "pe stil vechi" au fost epuizate, la 30 de ani după alocarea primelor numere (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Protocolul IPv4 a rămas astfel fără adrese IP libere, cele circa patru miliarde de combinaţii posibile fiind epuizate.

Tranziţia la noua versiune de adresă de internet, IPv6, a început deja de câţiva ani şi ar trebui să treacă neobservată pentru majoritatea utilizatorilor.

Ultimul bloc de adrese IPv4 a fost alocat joi seară în cadrul unei ceremonii speciale la Miami. O adresă IP este un set unic de numere care identifică un dispozitiv conectat la internet.

Epuizarea adreselor "pe stil vechi" a fost accelerată în ultimii ani de explozia gadget-urilor mobile conectate la internet, de răspândirea tot mai largă pe glob a utilizatorilro de internet şi de popularitatea site-urilor de succes, precum cele ale Google sau Facebook.

Noul standard IPv6 va oferi mult mai mult "loc" pe internet, fiind posibilă alocarea a 340 ori 10 la puterea 36 de adrese.

"Dacă spaţiul conferit de adresele IPv4 ar putea fi comparat cu o minge de golf, o măsură corespunzătoare pentru sistemul IPv6 ar fi soarele", a declarat John Curran, directorul general al American Registry for Internet Numbers, una dintre cele cnici organizaţii nonprofit care administrează alocarea adreselor de internet pentru diverse regiuni ale lumii.

Curran a adăugat că nu crede că va mai fi nevoie de vreo tranziţie la un alt sistem de adrese IP.

Majoritatea serverelor, computerelor şi dispozitivelor conectate în prezent la internet suportă deja standardul IPv6, Curran estimând că mai puţin de 1% dintre utilizatorii de internet nu dispun de echipamente configurate pentru noul sistem.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici