- Home
- Cultură-Media
- SEUL, (30.10.2009, 17:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adresele web se vor putea scrie şi în alfabetul chinez sau arab
Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a aprobat planurile de introducere a adreselor web scrise cu caractere non-latine, ceea ce va conduce la o transformare a lumii online, informează BBC News Online.
Urmărește
168 afișări
Adresele web se vor putea scrie şi în alfabetul chinez sau arab
Astfel, consiliul de conducere a ICANN a votat, în cadrul reuniunii sale anuale organizate la Seul, pentru introducerea de nume de domenii scrise în arabă, chineză şi cu alte tipuri de caractere.
Mai mult de jumătate dintre cei 1,6 miliarde de utilizatori de internet vorbesc limbi ale căror caractere nu este de tip latin.
Introducerea numelor de domeniu non-latine pe internet reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă online-ul de la apariţia primelor reţele de calculatoare, în urmă cu 40 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
În urma deciziei ICANN, primele nume de domenii de tipul IDNs (Internationalised Domain Names) ar putea apărea în 2010.
Planurile pentru lansarea numelor de domeniu de tip IDNs au fost aprobate iniţial în cadrul unei reuniuni care a avut loc în iunie 2008, de atunci fiind derulate teste ale sistemului.
Această decizie deschide calea pentru modificarea DNS (Domain Name System), astfel încât acesta să poată recunoaşte şi traduce caracterele non-latine. Sistemul DNS acţionează în mod similar unei cărţi de telefon, transformând numele de domenii în adrese IP (Internet Protocol), care constau în serii de numere ce pot fi citite de computere.
"Această schimbare este extrem de necesară nu numai pentru jumătatea dintre utilizatorii de internet din lumea de azi, ci şi pentru mai mult de jumătate dintre cei care vor accesa online-ul pe viitor", a declarat Rod Beckstrom, preşedintele ICANN.
ICANN a apreciat că "opţiunea tehnică extrem de complicată" pentru a permite introducerea IDNs va reprezenta "cea mai importantă schimbare" în sistemul de codificare care stă la baza internetului încă de la apariţia sa.
La începuturile internetului, limba vorbită de utilizatori nu reprezenta o problemă, în condiţiile în care majoritatea vorbeau engleza şi scriau în limbi care se bazează pe alfabetul latin.
ICANN a mai anunţat că va accepta primele aplicaţii pentru domenii IDNs din 16 noiembrie, urmând ca primul domeniu de acest fel să fie funcţional până la mijlocul lui 2010. Potrivit estimărilor, cea mai mare parte a adreselor de web care vor fi aprobate în prima fază vor fi în alfabetul chinez, arab şi chirilic.
Unele ţări, cum ar fi China şi Thailanda, au introdus deja aplicaţii care le permit utilizatorilor lor de internet să introducă în browsere adrese în propria scriere. Cu toate acestea, această opţiune nu este aprobată pe plan internaţional şi nici nu funcţionează pe toate calculatoarele.
Potrivit BBC, motivul pentru care ICANN a votat introducerea noilor adrese este intenţia organizaţiei de a crea un cod universal pentru adresele de internet, care să funcţioneze în orice limbă şi în orice loc din lume unde există internet.
ICANN, organizaţie creată de guvernul Statelor Unite, a fost înfiinţatĂ în 1998 pentru a monitoriza dezvoltarea internetului. Luna trecută, după ani de zile în care a fost criticată, administraţia americană a relaxat controlul asupra ICANN şi a semnat un nou acord prin care acesta devine autonom, pentru prima oară.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă