- Home
- Cultură-Media
- SEUL, (30.10.2009, 17:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adresele web se vor putea scrie şi în alfabetul chinez sau arab
Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a aprobat planurile de introducere a adreselor web scrise cu caractere non-latine, ceea ce va conduce la o transformare a lumii online, informează BBC News Online.
Urmărește
168 afișări
Adresele web se vor putea scrie şi în alfabetul chinez sau arab
Astfel, consiliul de conducere a ICANN a votat, în cadrul reuniunii sale anuale organizate la Seul, pentru introducerea de nume de domenii scrise în arabă, chineză şi cu alte tipuri de caractere.
Mai mult de jumătate dintre cei 1,6 miliarde de utilizatori de internet vorbesc limbi ale căror caractere nu este de tip latin.
Introducerea numelor de domeniu non-latine pe internet reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă online-ul de la apariţia primelor reţele de calculatoare, în urmă cu 40 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
În urma deciziei ICANN, primele nume de domenii de tipul IDNs (Internationalised Domain Names) ar putea apărea în 2010.
Planurile pentru lansarea numelor de domeniu de tip IDNs au fost aprobate iniţial în cadrul unei reuniuni care a avut loc în iunie 2008, de atunci fiind derulate teste ale sistemului.
Această decizie deschide calea pentru modificarea DNS (Domain Name System), astfel încât acesta să poată recunoaşte şi traduce caracterele non-latine. Sistemul DNS acţionează în mod similar unei cărţi de telefon, transformând numele de domenii în adrese IP (Internet Protocol), care constau în serii de numere ce pot fi citite de computere.
"Această schimbare este extrem de necesară nu numai pentru jumătatea dintre utilizatorii de internet din lumea de azi, ci şi pentru mai mult de jumătate dintre cei care vor accesa online-ul pe viitor", a declarat Rod Beckstrom, preşedintele ICANN.
ICANN a apreciat că "opţiunea tehnică extrem de complicată" pentru a permite introducerea IDNs va reprezenta "cea mai importantă schimbare" în sistemul de codificare care stă la baza internetului încă de la apariţia sa.
La începuturile internetului, limba vorbită de utilizatori nu reprezenta o problemă, în condiţiile în care majoritatea vorbeau engleza şi scriau în limbi care se bazează pe alfabetul latin.
ICANN a mai anunţat că va accepta primele aplicaţii pentru domenii IDNs din 16 noiembrie, urmând ca primul domeniu de acest fel să fie funcţional până la mijlocul lui 2010. Potrivit estimărilor, cea mai mare parte a adreselor de web care vor fi aprobate în prima fază vor fi în alfabetul chinez, arab şi chirilic.
Unele ţări, cum ar fi China şi Thailanda, au introdus deja aplicaţii care le permit utilizatorilor lor de internet să introducă în browsere adrese în propria scriere. Cu toate acestea, această opţiune nu este aprobată pe plan internaţional şi nici nu funcţionează pe toate calculatoarele.
Potrivit BBC, motivul pentru care ICANN a votat introducerea noilor adrese este intenţia organizaţiei de a crea un cod universal pentru adresele de internet, care să funcţioneze în orice limbă şi în orice loc din lume unde există internet.
ICANN, organizaţie creată de guvernul Statelor Unite, a fost înfiinţatĂ în 1998 pentru a monitoriza dezvoltarea internetului. Luna trecută, după ani de zile în care a fost criticată, administraţia americană a relaxat controlul asupra ICANN şi a semnat un nou acord prin care acesta devine autonom, pentru prima oară.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
CANCAN.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe