- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.01.2014, 19:22)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adrian Sobaru, Cristian Ţopescu şi Sorin Burtea, printre candidaţii validaţi pentru CA al TVR
Cristian Ţopescu, Adrian Sobaru, Sorin Burtea, Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu se numără printre cele 19 candidaturi validate în vederea participării la alegerea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRTv, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Televiziunea publică.
Urmărește
270 afișări
Adrian Sobaru (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Lista validată a candidaturilor este completată de Florian Anghel, Bocanaciu Dragoş-Ion, Raul Petrică Chesăuan, Georges Felix Boisnard, Liviu-Gabriel Fetter, Silvia Ionescu, Gheorghe Militaru, Daniela Moraru, Ion Moraru, Claudia-Daniela Nicolau, Răzvan-Ion Niculae, Sorin Rada, Ion Stavre şi Carmen Kleibel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a anunţat, într-un comunicat remis pe 9 ianuarie agenţiei MEDIAFAX, că organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA), în urma hotărârii Comitetului Director din 8 ianuarie 2014. La aceste alegeri pot candida însă doar angajaţii Televiziunii Române, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida şi persoane din afara televiziunii publice.
"Decizia (de a organiza alegerile interne, n.r.) a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate al TVR pe 2012 şi demiterea Consiliului de Administraţie", se spunea în comunicat.
Conform sursei citate, la alegeri "poate candida orice persoană, salariată a SRTv, pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral Bucureşti sau Birourilor Electorale Teritoriale din cadrul SRTv, conform Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTv, aprobat de Comitetul Director".
Contactat, pe 9 ianuarie, de agenţia MEDIAFAX cu privire la regulamentul pentru organizarea alegerilor interne în TVR, Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române, a declarat: "Nu mă întrebaţi nimic".
Stelian Tănase nu a dorit să răspundă nici la întrebările adresate în scris de agenţia MEDIAFAX. Nici reprezentanţii TVR în relaţiile cu presa nu au oferit un răspuns la întrebările adresate în scris de MEDIAFAX privind motivele pentru care Comitetul Director al SRTv a decis să impună ca la alegerile interne din TVR să poată participa doar salariaţii televiziunii publice, nu şi persoane din afara instituţiei.
Din fostul Consiliu de Administraţie al SRTv a făcut parte ca membru titular şi Valentin Nicolau, care nu era angajat al TVR, însă a fost propus şi ales de salariaţii Televiziunii Române să îi reprezinte în CA. Cel de-al doilea membru titular din partea salariaţilor TVR în fostul CA al Televiziunii Române a fost Sorin Burtea, care este angajat al instituţiei.
Pe de altă parte, Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune i-a recomandat lui Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, să permită şi accesul persoanelor din afara televiziunii să candideze la alegerile interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA al instituţiei.
Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR s-a întrunit în data de 13 ianuarie 2014. La şedinţa Comisiei au fost prezenţi Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Ruxandra Ţuchel, în timp ce Bogdan Tomulică a fost absent.
Comisia de Etică şi Arbitraj a analizat sesizările lui Florică Iosiv, jurnalist (S) în Departamentul TVR 1, şi Cornel Mihalache, jurnalist senior la Casa de Producţie, "care, în esenţă, consideră abuzivă, ilegală şi discriminatorie decizia Comitetului Director de a condiţiona candidatura reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRTv de statutul de angajat al instituţiei", conform unui comunicat postat pe site-ul TVR.
Potrivit sursei citate, după analiza sesizărilor, a Hotărârii de CD contestate, a prevederilor Legii 41/1994 şi a articolelor de presă dedicate subiectului, Comisia de Etică şi Arbitraj a ajuns în unanimitate la mai multe concluzii.
Astfel, Comisia de Etică şi Arbitraj consideră că "decizia este contestabilă în ceea ce priveşte legalitatea".
"Criticile formulate de mai multe organizaţii neguvernamentale, între care şi Centrul de Resurse Juridice, ridică mari semne de întrebare asupra interpretării pe care Comitetul Director o dă Legii 41/1994. Ziariştii şi ceialţi angajaţi ai TVR sunt constrânşi astfel să fie părtaşi la o acţiune îndoielnică din punct de vedere legal, pe care în mod normal, potrivit obiectului de activitate şi normelor profesionale stabilite de Statutul ziaristului, ar trebui să o semnaleze ca atare opiniei publice", spune Comisia de Etică şi Arbitraj.
Potrivit Comisiei de Etică şi Arbitraj, "decizia este discriminatorie".
"Instituirea unor standarde diferite în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor pentru C.A. de către entităţile prevăzute de lege dezavantajează personalul angajat al SRTV în raport cu grupurile parlamentare, minorităţi, Guvern şi Preşedintele României. În acelaşi timp, prin impunerea unor criterii de selecţie suplimentare pentru reprezentanţii salariaţilor se creează în mod artificial două categorii de membri ai consiliului, deşi atribuţiile acestora sunt similare", spune Comisia de Etică şi Arbitraj.
Comisia mai spune că "decizia reprezintă o îngrădire a drepturilor salariaţilor".
"Măsura luată de conducerea SRTv limitează dreptul angajaţilor de a-şi desemna reprezentanţii potrivit propriilor convingeri şi criterii. În absenţa oricăror argumente sau motivaţii, condiţiile impuse de administraţie reprezintă o dovadă de neîncredere în discernământul salariaţilor de a susţine un candidat potrivit intereselor lor. Subliniem că doar Parlamentului, prin comisiile de specialitate, îi revine rolul de a evalua compatibilitatea candidaţilor pentru Consiliul de Administraţie", spune Comisia de Etică şi Arbitraj.
De asemenea, Comisia de Etică şi Arbitraj spune că "decizia a fost luată în condiţii lipsite de transparenţă".
"Modul intempestiv în care a fost modificat Regulamentul de alegere a reprezentanţilor salariaţilor, eliminarea posibilităţii de contestare, evitarea oricărei dezbateri sau consultări prealabile cu cei afectaţi, ca şi refuzul oricărei explicaţii ulterioare adoptării măsurii, pot fi la rândul lor interpretate ca forme de desconsiderare a angajaţilor", spune Comisia de Etică şi Arbitraj.
Aceeaşi Comisie mai afirmă că "decizia este contradictorie în raport cu logica organigramei SRTv".
"Este nefiresc ca membrii Comitetului Director, a cărui componenţă este aprobată, potrivit Legii 41/1994, de către Consiliul de Administraţie, să impună condiţii de eligibilitate pentru o parte dintre membrii organismului de conducere superior", mai spune Comisia de Etică şi Arbitraj.
Având în vedere aceste concluzii şi în baza atribuţiilor prevăzute de Statutul ziaristului din SRTv, Comisia de Etică şi Arbitraj "recomandă conducerii SRTv să renunţe de îndată la condiţia suplimentară pusă candidaţilor personalului angajat şi să revină la forma iniţială a Regulamentului de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune", se mai spune în comunicatul postat pe site-ul TVR.
Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.
După demiterea CA al TVR, Valentin Nicolau a fost printre numele vehiculate pentru preluarea conducerii Televiziunii Române, fiind susţinut de PSD, după cum au declarat la momentul respectiv surse pentru MEDIAFAX.
Pe de altă parte, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind au transmis, într-un comunicat remis pe 8 ianuarie MEDIAFAX, că actuala conducere a SRTv încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administraţie al TVR şi cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe