- Home
- Cultură-Media
- LISABONA, (14.03.2014, 15:28)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Afacerea Tănase" şi expoziţia "Paris connu et inconnu" închid Sărbătorea Francofoniei la Lisabona
Documentarul "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", de Ionuţ Teianu, care va fi proiectat în prezenţa scriitorului Virgil Tănase, şi expoziţia "Paris connu et inconnu", de Carmen Lăzărescu, vor încheia Sărbătoarea Francofoniei din capitala Portugaliei, informează Institutul Cultural Român (ICR).
Urmărește
107 afișări
Ionuţ Teianu (Imagine: Theodor Pană / Mediafax Foto)
A devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, Sărbătoarea Francofoniei din capitala Portugaliei să se încheie cu un eveniment complex, cu semnificaţie deosebită, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona.
Astfel, în 2014, pentru a onora prestigiul câştigat, ICR a invitat doi artişti români care s-au impus pe scena culturală din oraşul de adopţie, Parisul, prin originalitatea şi consistenţa operei lor.
Scriitorul Virgil Tănase va fi prezent la premiera lusitană a filmului "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", de Ionuţ Teianu. În documentar este repovestită, într-o viziune bazată pe informaţii apărute în ultimii ani, rocambolesca aventură al cărei erou a fost, fără voie, invitatul din acest an al ICR Lisabona.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
La finalul proiecţiei de pe 22 martie, Virgil Tănase va susţine o conferinţă despre condiţia scriitorului exilat, despre provocările cărora trebuie să le facă faţă şi va răspunde întrebărilor adresate de public. Proiecţia va începe la orele 20.30 şi va fi precedată, începând cu ora 19.00, de vernisajul expoziţiei de fotografie "Paris connu et inconnu", semnată de Carmen Lăzărescu.
Selecţia de 54 de lucrări este o declaraţie de dragoste faţă de Oraşul Lumină, dar şi o meditaţie atentă, scormonitoare asupra ştiutelor-neştiutelor convergenţe spirituale româno-franceze. Originalitatea artistului, în această excursie provocatoare, se manifestă în capacitatea de a descoperi unghiuri surprinzătoare, revelatoare, prin care locurile comune ale urbanului parizian, de la Turnul Eiffel la Domul Invalizilor, devin sursă de evocare, ecouri ale unei lumi de dincolo de aparenţe şi, simultan, izvor de lirism. Expoziţia va fi deschisă până pe 6 aprilie.
"Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", în regia lui Ionuţ Teianu şi cu un scenariu semnat de regizor şi de Liviu Tofan, este un film documentar care propune o reconstituire palpitantă a senzaţionalei afaceri de spionaj ce a ţinut prima pagină a presei franceze din vara anului 1982.
Personajele principale - dizidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, împreună cu spionul Matei Haiducu - participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Scenariul documentarului are la bază cărţile "Leapşa pe murite", de Virgil Tănase, şi "A patra ipoteză", de Liviu Tofan.
Virgil Tănase este regizor şi profesor, romancier, dramaturg şi eseist de expresie română şi franceză, stabilit la Paris. Născut în 1945, la Galaţi, acesta este absolvent de filologie şi regie. Interzis în România anilor '70, debutează în 1976, la Paris, cu romanul "Portret de om cosind în peisaj marin" (Flammarion, 1976), care îl recomandă drept un scriitor important al curentului oniric. La Paris va obţine, sub îndrumarea lui Roland Barthes, un doctorat în sociologia şi semiologia artelor şi literelor cu o teză intitulată Semiologia regiei de teatru. Urmează alte romane şi eseuri publicate la Gallimard, Flammarion, Hachette şi Non Lieu, dar şi la edituri din Spania, Italia, Brazilia şi Japonia. După 1989, câteva din cărţile sale au fost publicate şi în România. A primit premiul pentru literatură al Uniunii Latine, premiul pentru dramaturgie al Academiei Române şi premiul pentru memorialistică al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Membru în juriul premiului Jean Monnet pentru literatură europeană, Virgil Tănase este Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor (Franţa) şi Cavaler al Ordinului "Serviciu Credincios" (România).
Ionuţ Teianu este un cineast român stabilit la Paris, autor al scenariului filmului "Despre oameni şi melci", regizat de Tudor Giurgiu, şi director de imagine al filmului "Piaţa Universităţii", de Stere Gulea (1991). A câştigat, cu "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", premiul special acordat documentarului românesc la Astra Film Festival (Sibiu, 2013). Acest din urmă film a fost prezentat şi la Festivalul de la Biarritz (2014), unde a cules aprecieri unanime.
Carmen Lăzărescu este un arhitect şi fotograf român stabilit la Paris în 1990. Începând cu 2003, i-au fost publicate numeroase fotografii în Chasseur d'Images, Réponses Photo şi Photofan. A deschis numeroase expoziţii personale, printre care "Epaves", în 2007, "L'art du hasard, Impressions - Soleil levant", în 2009, şi "Portraits nature", în 2011, la Galerie 3F din Paris, "Art du hasard" la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti, în 2009, şi "Portraits Nature" la galeria Ohno din Tokio, în 2013.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe