- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.08.2015, 13:20)
- Ana Obretin , Patricia Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Aferim! ", de Radu Jude - propunerea României la Oscar 2016 - FOTO, VIDEO
Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2016.
Urmărește
2975 afișări
Radu Jude (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)
Anul acesta, 14 pelicule au fost considerate eligibile pentru a deveni propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film străin" a premiilor Oscar 2016, au declarat pentru MEDIAFAX, pe 28 iulie, reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
În afară de "Aferim!", în această cursă au intrat "Cel ales", de Cristian Comeagă, "Quod Erat demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, "Poarta albă", de Nicolae Mărgineanu, "Ana", de Alexa Visarion, "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, "Live", de Vlad Păunescu, "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Carmen", de Doru Niţescu, "Doar cu buletinul la Paris", de Şerban Marinescu, "Terapie pentru crimă", de Cristian Vasilescu, "Cuscrii", de Radu Potcoavă, "Alt Love Building", de Iulia Rugină, şi "Fata cu ochii verzi", de Mihai Mihăiescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Reprezentanţii CNC au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că juriul care a desemnat propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2016 a fost prezidat de Dana Duma şi format din criticii de film Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Eugenia Vodă, Irina Margareta Nistor, Ileana Bîrsan, Mihai Fulger şi Iulia Blaga.
Filmul "Aferim!" a fost ales să reprezinte România la premiile Oscar 2016 cu majoritatea voturilor membrilor juriului.
"Aferim!" - pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 - este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Alexandru Bindea.
Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, imaginea este realizată de Marius Panduru, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.
"Aferim!" este o producţie Hi Film, în colaborare cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund şi Programul MEDIA al Uniunii Europene.
Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acordă premiile Oscar, producţiile eligibile la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza. Pentru anul viitor, sunt considerate eligibile filmele lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2014 şi nu mai târziu de 30 septembrie 2015. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf din ţara de origine şi să aducă încasări producătorului şi distribuitorului.
Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie a anului în curs. Fiecare ţară poate avea o singură propunere.
Fiecare ţară poate propune o producţie proprie pentru această distincţie, iar, dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări.
Drama poloneză "Ida", de Pawel Pawlikowski, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin la ediţia din 2015 a acestor prestigioase premii.
Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu.
Nominalizările pentru cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 14 ianuarie 2016, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 28 februarie.
Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor "Lampa cu căciulă", "Alexandra", "O umbră de nor", "Trece şi prin perete", care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.
Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. "Toată lumea din familia noastră" a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d'Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie, alături de premiul publicului la B-EST IFF.
Citeşte şi: "Aferim!" şi "Comoara", printre lungmetrajele româneşti prezente la Melbourne Film Festival
Citeşte şi: După 30 de ani, Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc revin împreună pe marile ecrane, în "Aferim"
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe