- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (01.04.2009, 14:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP ar putea deveni societate naţională cu un capital public
Pierre Louette, PDG al Agence France-Presse, a propus, într-un raport înaintat guvernului francez, transformarea agenţiei de presă într-o societate naţională cu un capital public şi înfiinţarea unei fundaţii care să garanteze independenţa şi să susţină financiar instituţia.
Urmărește
30 afișări
Pierre Louette (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Administraţia franceză i-a cerut lui Louette, preşedinte-director general al AFP, la sfârşitul anului 2008, să realizeze un plan de modernizare al agenţiei până pe 31 martie.
Louette şi-a prezentat propunerile, marţi, în faţa ministrului Economiei, Christine Lagarde, ministrului Bugetului, Eric Woerth, ministrului Culturii, Christine Albanel, în cadrul unui raport intitulat " Transformarea AFP într-un lider mondial al informaţiilor, în era digitală".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
În baza unei legi din 1957, care garantează independenţa instituţiei, AFP are un statut fără echivalent, fiind supusă regulilor dreptului comercial, dar cu o guvernare supusă dreptului comun tuturor societăţilor.
Agenţia nu dispune de un capital propriu şi este administrată de un colegiu format din clienţii săi.
"Acest statut reprezenta o inovaţie la acea perioadă, dar nu rezolvă problema finanţării AFP", a declarat Louette. "AFP ar putea deveni un lider în informare în epoca digitală dacă beneficiază de o finanţare pentru a se dezvolata, care poate fi adusă doar prin capitalizare şi prin sprijinul acţionarilor, deoarece nu putem chema Statul în ajutor de fiecare dată când avem nevoie de finanţare pentru noi proiecte", a mai spus el.
Louette a propus transformarea AFP într-o societate naţională, deţinută 100% de către acţionari publici, aşa cum este şi în cazul Casei de Economii şi Consemnaţiuni sau al Agenţiei de Participaţiuni a Statului.
Această societate ar urma să aibă un capital de mai multe zeci de milioane de euro, pentru a consolida fondurile proprii ale AFP şi pentru a susţine strategia de dezvoltare a agenţiei, potrivit lui Pierre Louette.
Societatea ar urma să fie constituită sub supravegherea unei fundaţii compusă din personalităţi calificate, ceea ce, în opinia lui Louette, ar reprezenta cel mai bun garant al independenţei redacţiei. Fundaţia ar urma să supravegheze menţinerea compoziţiei capitalului în limitele fixate iniţial, cu privire la obligaţiile fundamentale ale AFP şi a împlinirii misiunii sale.
Abonamentele publice şi finanţarea proiectelor de interes general ale AFP vor face obiectul unor contracte separate cu Statul. În prezent finanţarea de la Stat, negociată în cadrul unui contract care fixează obiectivele şi proiectele pe mai mulţi ani, reprezintă circa 40% din cifra de afaceri a instituţiei.
Raportul lui Louette nu specifică probleme precum modalităţile de organizare a unui consiliu de administraţie sau de numire a unui preşedinte-director general.
"De astăzi, începe o nouă fază a discuţiilor purtate de Guvern cu conducerea agenţiei", a mai spus Louette, care consideră că statutul AFP trebuie modificat prin intermediul unei legi.
În reacţie la propunerea lui Louette, reprezentanţii sindicatului, care îi reprezintă pe jurnaliştii agenţiei, au declarat că este una dinte cele mai grave ameninţări aduse AFP, dacă nu chiar cea mai gravă din istoria sa.
Citeşte şi:
AFP: Plan de plecări voluntare pentru "câteva zeci de angajaţi"
FMI reduce estimările privind creşterea economiei mondiale
Agravarea recesiunii ar putea duce la concedierea a 51 milioane de oameni
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe