Agerpres, finanţată 86% de la bugetul de stat, va primi în 2016 bani în plus faţă de anul 2015

Agenţia naţională de presă Agerpres va primi de la bugetul de stat, în 2016, o sumă cu aproape 20% mai mare decât în 2015, aceasta fiind avizată favorabil, vineri, de Comisiile reunite pentru Cultură ale Parlamentului, suma alocată din banii publici fiind de 86.5% din bugetul total al agenţiei.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Agerpres, finanţată 86% de la bugetul de stat, va primi în 2016 bani în plus faţă de anul 2015

Agerpres, finanţată 86% de la bugetul de stat, va primi în 2016 bani în plus faţă de anul 2015

Suma pe care Agerpres o va primi de la bugetul de stat în anul 2016, respectiv de 19.130.000 de lei, a fost avizată favorabil, cu o singură abţinere, restul voturilor fiind "pentru", vineri, în Comisiile reunite pentru Cultură ale Parlamentului.

La această sumă - care este cu 19,56% mai mare faţă de suma primită de Agerpres de la bugetul de stat în acest an (16.000.000 de lei) - se vor adăuga 1.646.000 de lei, întrucât deputaţii şi senatorii din Comisiile pentru Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au decis să adopte în acest sens un amendament propus, printre alţii, de deputatul UDMR Kelemen Hunor.

Suma primită de Agerpres de la bugetul de stat reprezintă 86,50% din sursele totale de finanţare ale agenţiei, în timp ce 13,50% reprezintă venituri proprii, potrivit proiectului de buget al instituţiei pe anul 2016.

Prezent la dezbaterile Comisiilor de Cultură din Parlament, directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a spus că agenţia are nevoie de o suplimentare a sumei primite de la bugetul de stat în ceea ce priveşte cheltuielile de personal, întrucât vrea să dezvolte "un serviciu video pentru online, care să fie la nişte standarde internaţionale".

"Cheltuielile de dotări, de investiţii, au fost făcute în 2015. Evident trebuie să completăm acest studio şi din punct de vedere al resurselor umane, care în momentul ăsta nu sunt suficiente în interiorul agenţiei. Pentru asta avem nevoie de acea suplimentare, care nu este foarte mare în termeni de buget de stat, dar pe noi ne ajută foarte foarte mult", a spus Alexandru Giboi.

Astfel, suma de 1.646.000 de lei prevăzută în amendamentul susţinut, printre alţii, de deputatul UDMR Kelemen Hunor, va fi folosită în acest scop de Agerpres.

Şi parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, care a condus şedinţa comună de vineri a celor două Comisii pentru Cultură din Parlament, a susţinut amendamentul, spunând că a participat alături de Giboi la întâlnirea cu şefii de agenţii din Balcani, unde s-a discutat despre video online. El i-a cerut directorului Agerpres să dea fluxul online gratuit la colegii săi parlamentari din comisii pentru că nu pierde nimic.

Pe de altă parte, alţi parlamentari au vorbit despre necesitatea ca Agerpres să fie mai atentă la colaborările editoriale pe care le au unii dintre angajaţii agenţiei în teritoriu, sugerând că unii dintre aceştia, cărora nu li s-a pronunţat numele, nu ar respecta deontologia profesională.

Alexandru Giboi a spus că personalul de specialitate al Agerpres poate să fie implicat în alte proiecte care ţin de mass-media, cu aprobarea Consiliului Director al agenţiei. "Am avut acum doi ani o evaluare, o reverificare a tuturor corespondenţilor noştri în privinţa tuturor colaborărilor (...) Colaborările le-am aprobat în principiu, pentru că am ţinut cont de salariile pe care le au în agenţie, acestea fiind salarii foarte mici (...) Nu neg că este posibil să existe cazuri de corespondenţi care îşi exprimă anumite opinii personale, dar noi nu putem să le impunem un cod de conduită aplicabil în afara activităţilor din agenţie, ar însemna o imixtiune în politica editorială", a spus acesta.

Însă parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, a spus: "Corespondenţii dumneavoastră (ai Agerpres, n.r.) din teritoriu sunt oglinda vie a instituţiei dumneavoastră. Dacă un angajat al agenţiei dumneavoastră, al statului român, se comportă de asemenea manieră în spaţiul public, oglinda asta a instituţiei dumneavoastră este cumva viciată".

În schimb, senatorul PSD Cristian Dumitrescu a susţinut că Agerpres plăteşte preţul "păcatului original", respectiv acela că este "o agenţie de stat, ceea ce este o anomalie". El a mai spus că agenţiile de presă trebuie să fie total independente. "Discuţiile astea sunt totalmente deplasate (...) Agenţia nu poate să crească foarte mult din acest inconvenient (...) E foarte greu să ajungeţi la acest lucru având în vedere cum se pune problema", a mai spus acesta.

După votul de vineri din Comisiile de Cultură, proiectul de buget pe 2016 al Agerpres va intra, săptămâna viitoare, în atenţia plenului Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici