- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.02.2011, 13:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aidan White (FIJ): Este inacceptabilă identificarea presei ca o ameninţare la siguranţa naţională
Aidan White, secretar general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), a declarat, vineri, la Bucureşti, că este "inacceptabil" faptul că CSAT a identificat mass-media ca o ameninţare potenţială la adresa siguranţei naţionale.
Urmărește
20 afișări
Aidan White, secretar general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), participă vineri la masa rotundă "Mass-media din România - provocările şi oportunităţile anului 2011", organizată la Bucureşti de Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.
În acest context, el a spus că este îngrijorat de faptul că CSAT a inclus presa printre ameninţările potenţiale la adresa siguranţei naţionale. "Acest lucru este neconstituţional, este împotriva drepturilor omului, încalcă libertatea de exprimare. E inacceptabil ca o politică naţională să identifice jurnalismul ca o ameninţare la siguranţa naţională. Ceea ce mă îngrijorează este că s-a întâmplat într-un mod firesc, ca şi cum trebuia să se întâmple", a spus Aidan White.
El a mai spus că reprezentanţii Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi ai Federaţiei Europene a Jurnaliştilor se află în România într-o misiune de documentare. Astfel, ei au discutat cu reprezentanţi ai autorităţilor statului roman şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale, profesionale şi patronale din mass-media despre situaţia din media, problemele acesteia şi vor încerca să identifice soluţiile cele mai potrivite pentru România. Raportul întocmit la finalul vizitei în România va fi prezentat de către FIJ, în calitatea sa de raportor oficial pe probleme de mass-media, organizaţiilor internaţionale, printre care Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, Parlamentul European şi Comisia Europeană.
În acest context, Aidan White a spus că nu a reuşit să discute cu reprezentanţii Guvernului român, care nu au răspuns solicitărilor Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor de a se întâlni. "Regret că nu am avut întâlniri directe la nivelul Guvernului. Sigur, primul ministru are un program încărcat, înţelegem. Dar nu a fost posibil să avem întâlniri la nivelul Guvernului. Sunt uşi închise, nu uşi deschide spre dialog", a spus White.
El a precizat însă că a avut discuţii cu reprezentanţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor, unii dintre parlamentari spunând că situaţia se va schimba în privinţa includerii presei între ameninţările la adresa siguranţei naţionale. "La discuţiile de la Senat, mi s-a spus că se va schimba situaţia aceasta. Totuşi, este vorba despre schimbarea culturii care a permis să se ia o asemenea decizie la nivelul CSAT. Cineva mi-a spus că sunt probleme minore în mass-media comparativ cu alte probleme. Cred că criza socială, cea din economie, criza tineretului, sănătăţii (...) sunt în mod clar de o importanţă fundamentală şi au prioritate (...) însă noi suntem convinşi că mass-media trebuie să fie mai sus pe scara priorităţilor. Dacă doriţi ca în România să se rezolve problemele sociale, dificultăţile cu şomajul, va fi nevoie de un efort imens, dar nu va fi realizat decât dacă oamenii sunt implicaţi. Singura cale este ca oamenii să fie informaţi şi să aibă acces la mass-media credibile. Rezolvarea problemelor mari cere participarea cetăţenilor, cere ca aceştia să aibă informaţii corecte. Vrem sprijin pentru jurnalism şi independenţa lui pentru rezolvarea problemelor mai mari", a mai spus Aidan White.
Totodată, el a spus că "sprijinul financiar pentru serviciile publice de media este esenţial". "Presa trebuie să servească interesul public. Trebuie să reconstruim respectul pentru mass-media. Jurnaliştii sunt profesionişti independenţi şi nu funcţionari publici. Datoria lor este faţă de oamenii pe care îi slujesc, nu pentru angajator", a spus White.
El a mai declarat că mii de jurnalişti în toată Europa au fost daţi afară în ultima perioadă. "Nu este doar problema economică, ci şi de restructurare", a spus Aidan White. El a mai spus că este necesară multă atenţie, în privinţa legilor care pot să apară în domeniul presei, întrucât, "în lipsa condiţiilor politice potrivite", se poate deschide Cutia Pandorei. "Ne trebuie politică, nu lege", a spus el, enumerând printre "priorităţile absolute": crearea unor condiţii mai bune pentru jurnalişti, mai multe investiţii în educaţie şi programe de alfabetizare a media.
În plus, prezent la masa rotundă de vineri, eurodeputatul Victor Boştinaru a spus că petiţiile jurnaliştilor români care reclamau introducerea presei în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) ca vulnerabilitate a statului român, vor fi redeschise. "Noi vom solicita de data aceasta un răspuns oficial din partea Comisiei Europene. Vom aştepta în egală măsură votul din Parlamentul naţional. Ar trebui ca acel articol referitor la media ca vulnerabilitate să fie eliminat, însă, dacă nu se va întâmpla aşa, petiţia din România se va discuta în siajul celor cinci petiţii din Ungaria. Acolo lucrurile sunt mult mai serioase", a spus Boştinaru. În plus, el a precizat că pe 3 martie, la Bruxelles, va fi organizată o conferinţă despre libertatea presei.
Petiţiile au fost declarate respinse în comisie, în 3 decembrie 2010, în urma unui vot controversat, după ce patru grupuri politice (S&D, ALDE, Verzii şi GUE) s-au retras de la şedinţă. La discutarea petiţiilor, au participat atunci şi reprezentanţi ai autorităţilor române. Din delegaţia oficialilor români condusă de Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, a făcut parte şi şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), ministrul Bogdan Mănoiu.
Ulterior, în 25 ianuarie, preşedintele Comisiei de Petiţii a Parlamentului European, eurodeputatul Erminia Mazzoni, a anunţat că petiţiile jurnaliştilor români care reclamau introducerea presei în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) ca vulnerabilitate a statului român vor fi redeschise.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe