AJR a ratificat protocoale de colaborare cu CRP, CNA şi FJSC

Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) a ratificat, duminică, în cadrul Adunării Generale, protocoale de colaborare cu Clubul Român de Presă (CRP), Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC).

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului AJR a ratificat protocoale de colaborare cu CRP, CNA şi FJSC

AJR a ratificat protocoale de colaborare cu CRP, CNA şi FJSC (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Toate cele trei protocoale au fost votate în unanimitate.

Protocolul dintre Clubul Român de Presă şi Asociaţia Jurnaliştilor din România presupune colaborare pentru analiza sesizărilor deontologice şi a altor probleme de interes comun, având în vedere obiectivele şi prevederile statutare ale celor două organizaţii semnatare.

"Conducerile celor două organizaţii au votat acest protocol în unanimitate. A fost ratificat în unanimitate şi în adunarea Clubului Român de Presă din luna noiembrie", a declarat Indira Crasnea, preşedinte al CRP. "Acest protocol este necesar. Rămâne să trecem la treabă şi cred că vom face treabă bună atât timp cât ştim să colaborăm", a mai spus ea.

De asemenea, Cezar Ion, preşedinte al AJR, a declarat că urmează constituirea unui organism fără personalitate juridică - Comisia Media -, care va reprezenta locul unde se vor media poziţiile AJR şi CRP vizavi de diverse probleme de interes comun.

Protocolul semnat cu CNA vizează implementarea normelor deontologice în activitatea audiovizuală, având în vedere normele statutate prin documentele internaţionale referitoare la activitatea jurnalistică - cum ar fi:

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului,

Rezoluţia Parlamentară a Cosiliului Europei 1003/1993,

principiile garantării independenţei editoriale elaborate de OSCE în 2001,

declaraţia Comitetului de Miniştri ai Uniunii Europene asupra libertăţilor de expresie şi informare adoptată în 1982,

recomandările ONU şi UNESCO privind libertatea de expresie,

prevederile Constituţiei şi ale Legislaţiei audiovizuale privind libertatea de exprimare şi activitatea din domeniul mass-media -, pentru o cât mai corectă aplicare a obligaţiilor ce revin Consiliului Naţional al Audiovizualului, în virtutea art. 6 alin. 5 al Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările operate prin Legea nr. 402/2003.

"Discuţiile pe marginile acestui protocol au fost mai vechi. Protocolul se referă la implementarea normelor deontologice în audiovizual", a declarat Gelu Trandafir, membru al CNA, prezent la Adunarea Generală a AJR. "Cred că este destul de simplu să te consulţi atunci când ai norme. Partea mai dificilă intervine atunci când trebuie să le impui", a ţinut el să precizeze.

Cel de-al treilea protocol ratificat duminică a fost cel cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti.

Acesta are drept obiectiv sprijinirea formării tinerilor jurnalişti, profesionalizarea reprezentanţilor mass-media şi promovarea drepturilor şi responsabilităţilor acestora, precum şi a drepturilor consumatorilor de produse media. Protocolul a fost încheiat pe o durată de doi ani, începând cu momentul semnării sale. Acesta va putea fi înnoit cu acordul ambelor părţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici