- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.03.2009, 20:41)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AJR: Noile prevederi din proiectul de Cod Civil sunt un "atentat la libertatea de exprimare"
Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) îşi exprimă "dezaprobarea faţă de maniera netransparentă şi abuzivă" în care Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, "încearcă să introducă o lege a presei în România, profitând de adoptarea în viteză şi fără o consultare publică prealabilă a noului Cod Civil".
Urmărește
71 afișări
AJR: Noile prevederi din proiectul de Cod Civil sunt un "atentat la libertatea de exprimare"
Într-un comunicat remis MEDIAFAX, AJR spune că noile prevederi din proiectul de Cod Civil, referitoare la "Apărarea drepturilor nepatrimoniale", reprezintă "un adevărat atentat la libertatea presei".
"Observăm cu îngrijorare cum autorităţile statului, cu rea intenţie sau din ignoranţă, îngrădesc libertatea de exprimare prin intermediul mass-media. Este inacceptabil "interesul special" pe care creatorii noului Cod Civil îl acordă jurnaliştilor ca fiind singurii potenţiali creatori de prejudicii nepatrimoniale", se arată în comunicatul AJR, semnat de Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Astfel, deşi în art. 262, alin. 2, Titlul V, "Apărarea drepturilor nepatrimoniale" se precizează că: "orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor strâns legate de viaţa umană cum sunt, viaţa, sănătatea, integritatea fizică, demnitatea, intimitatea vieţii private, creaţia ştiinţifică, artistică, literară, sau tehnică, precum şi a oricăror altor drepturi nepatrimoniale" în cadrul următoarelor articole, de la 264 până la 272, Codul Civil, în varianta deja adoptată de Guvern, se referă doar la jurnalişti sau la fapte ilicite produse prin mijloacele de informare în masă", spune AJR.
Potrivit AJR, "legiuitorul ignoră total prejudiciile cauzate de doctori, avocaţi şi magistrati, politişti sau procurori".
"Conform viziunii autorilor există un singur potenţial vinovat, arătat cu degetul în Codul Civil, pentru toate atingerile aduse valorilor strâns legate de viaţa umană: jurnalistul. Şi acest lucru fără a ţine cont nici măcar de eventuala acţiune cu bună-credinţă a acestuia", precizează AJR.
Asociaţia Jurnaliştilor din România consideră "un adevărat atentat la libertatea de exprimare" prevederile cuprinse în Titlul V, "Apărarea drepturilor nepatrimoniale", din noul Cod Civil şi "solicită ministrului justiţiei să explice opiniei publice motivele pentru care nu a organizat o dezbatere publică pe această temă în conformitate cu legea transparenţei nr. 52/2003".
Asociaţia Jurnaliştilor din România este o organizaţie profesională neguvernamentală. Preşedintele AJR este Cezar Ion. Colegiul Director AJR este format din: Ovidiu Nahoi, Dan Horaţiu Popa, Cristian Tudor Popescu, Ştefan Rădeanu, Ciprian Stoianovici şi Cătălin Tolontan.
Proiectul privind Codul Civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, după ce săptămâna trecută au fost avizate de către Executiv Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.
Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat la începutul şedinţei de guvern, că noul Cod Civil va stabili, pe lângă dreptul la libertatea presei sau dreptul la replică, şi dreptul la repararea prejudiciului patrimonial şi nepatrimonial ca urmare a informaţiilor greşite apărute în mass-media.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:12
USB-C devine oficial standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor în Uniunea Europeană
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână