Alba: Aproape 2.000 de persoane, între care şi ministrul Culturii, la "Înmormântarea Fărşangului"

Localnicii din Rimetea, judeţul Alba, au organizat, sâmbătă, "Înmormântarea Fărşangului", un obicei maghiar vechi de câteva sute de ani care încheie simbolic iarna, la manifestări participând aproape 2.000 de persoane, între care şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Urmărește
15 afișări

Manifestările dedicate "Înmormântării Fărşangului" de la Rimetea au început sâmbătă la prânz, când tinerii din localitate au format un alai pe uliţele comunei, colindând costumaţi în draci, peţitori, nuntaşi sau clovni şi fiind însoţiţi de muzicanţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Alaiul a fost asemănător celui de nuntă, cu preot, mire şi mireasă, numai că tinerii duceau într-o căruţă şi un sicriu alb în care au închis, în mod simbolic, iarna şi pe care l-au spart cu bâtele la finalul procesiunii.

Pe drum, tinerii şi tinerele i-au murdărit cu funingine pe faţă pe cei întâlniţi în cale şi au pocnit din bice, pentru a alunga spiritele rele.

Bătrânii spun că obiceiul durează de aproape 700 de ani şi scopul esenţial este ca aceste ritualuri satirice să alunge anotimpul rece şi întunecos al iernii şi, odată cu el, răul şi necurăţia.

Printre participanţii la "Înmormântarea Fărşangului" s-a aflat şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, acesta fiind prezent şi anul trecut la eveniment.

De asemenea, printre oaspeţii localnicilor din Rimetea se numără în acest an şi delegaţii din şase comune din Ungaria care sunt înfrăţite cu Rimetea.

"Înmormântarea Fărşangului" de la Rimetea se va încheia sâmbătă noaptea, cu un bal al Fărşangului la care participă toţi localnicii şi invitaţii.

Duminică, localnicii din Rimetea îşi continuă petrecerea marcând intrarea oficială în noul an agrar. Oamenii se adună pe la rude sau prieteni bucurându-se de "înmormântarea iernii", iar bucătăresele fac plăcinte de post cu varză sau cartofi.

Localitatea Rimetea se află la 24 de kilometri de oraşul Aiud, fiind aşezată la poalele vârfului Piatra Secuiului (1.171 de metri). Denumirea stâncii provine de la faptul că în secolul al XIII -lea secuii au salvat satul de asediul tătarilor. Populaţia majoritară din Rimetea este maghiară, iar localitatea este specifică prin zecile de case maghiare, clasificate ca imobile de patrimoniu. Autorităţile locale au iniţiat chiar un demers pentru includerea localităţii în patrimoniul mondial UNESCO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici