Alegeri la Academia Română: Două propuneri pentru funcţia de vicepreşedinte deţinută de Dinu Giurescu

Academicienii Victor Spinei, istoric, şi Sabina Ispas, antropolog, sunt cele două propuneri pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Academiei Române deţinută până în 2014 de Dinu C. Giurescu, supusă la vot joi, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Urmărește
572 afișări
Imaginea articolului Alegeri la Academia Română: Două propuneri pentru funcţia de vicepreşedinte deţinută de Dinu Giurescu

Alegeri la Academia Română: Două propuneri pentru funcţia de vicepreşedinte deţinută de Dinu Giurescu

"Istoricul Victor Spinei, membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Arheologie din Iaşi, şi antropologul Sabina Ispas, directoarea Institutului de Etnografie şi Folclor şi membru titular al Academiei Române, sunt candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al cărei interimat a fost asigurat de istoricul Dan Berindei, din 2014", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al conducerii forului cultural şi ştiinţific.

Iniţial, pentru funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române a fost propus şi scriitorul Augustin Buzura, membru titular al forului din 1992. Acesta "s-a recuzat", potrivit purtătorului de cuvânt al Academiei, pentru că doreşte să se dedice revistei Cultura, "care trece prin dificultăţi financiare".

Până la momentul difuzării acestei ştiri, votul nu a fost finalizat.

Conducerea Academiei Române este formată dintr-un preşedinte, patru vicepreşedinţi şi un secretar general, iar aceştia sunt aleşi pe o perioadă de patru ani. Ceilalţi trei vicepreşedinţi ai Academiei, aleşi în 2014, sunt filosoful Alexandru Surdu, inginerul agrochimist Cristian Hera şi inginerul chimist Bogdan Simionescu.

Preşedinte al forului cultural şi ştiinţific este inginerul electronist şi doctor inginer Ionel Valentin Vlad, membru titular din 2009, iar secretarul general al instituţiei este medicul farmacolog Victor Voicu, membru titular al Academiei Române din 2001.

În urmă cu un an, Dinu C. Giurescu a suferit o operaţie pe cord, iar de atunci academicianul Dan Berindei a asigurat interimatul pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte pe care acesta o ocupa.

Dinu C. Giurescu s-a născut pe 15 februarie 1927, este istoric şi doctor în ştiinţe istorice, membru titular al Academiei Române din 2001.

Academician Alexandru Surdu este filosof, doctor în filosofie şi preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române. De asemenea, acesta este director al Institutului de Filosofie şi Psihologie "Constantin Rădulescu-Motru" al Academiei Române şi membru titular al Academiei Române din 1993.

Cristian Hera, care a deţinut şi anterior funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române, este inginer agrochimist şi doctor în agronomie şi doctor docent în ştiinţe. Acesta este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române şi membru titular al Academiei Române din 2004.

Bogdan Simionescu este inginer chimist, membru titular, din 2009, al Academiei Romane şi preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române (din 1 august 2012).

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul forului.

Adunarea Generală este organul suprem de conducere al Academiei Române. Ea constituie un corp unic şi este formată din membrii titulari, membrii corespondenţi şi membrii de onoare ai Academiei Române. Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii, potrivit site-ului instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici