Alegeri noi la MNŢR. Vintilă Mihăilescu: Nu mai candidez. Susţin noua generaţie a Muzeului Ţăranului

MNŢR va organiza a treia oară concursul de manager. Este recomandarea Corpului de control al premierului pentru a elimina orice suspiciune de neregularitate. Declaraţia oficială de ieri, 21.09, dar şi contextul nou creat, într-un interviu cu profesorul Vintilă Mihăilescu.

Urmărește
1551 afișări
Imaginea articolului Alegeri noi la MNŢR. Vintilă Mihăilescu: Nu mai candidez. Susţin noua generaţie a Muzeului Ţăranului

Alegeri noi la MNŢR. Vintilă Mihăilescu: Nu mai candideaz. Susţin noua generaţie a Muzeului Ţăranului

Mediafax a urmărit pas cu pas şirul de abuzuri administrative al fostului director Virgil Niţulescu de la Muzeul Ţăranului Român şi controversele privind concursurile pentru ocuparea poziţiei de director general. Corpul Controlului de Control al Primului Ministru a descins în august 2016 la Ministerul Culturii pentru a verifica suspiciunile mass media şi afirmaţiile cercetătorilor. Ieri, 22 septembrie, a apărut o declaraţie oficială: "Corpul de control al prim-ministrului a efectuat, începând cu luna august 2016, o acţiune de documentare în legătură cu modul în care Ministerul Culturii — România a organizat concursurile pentru ocuparea funcţiei de manager la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. În urma acestui demers, recomandarea Corpului de control al premierului a fost de a relua concursul, pentru a elimina orice suspiciune de neregularitate în cazul ambelor concursuri. Ministerul Culturii a decis reluarea procedurii privind concursul de proiecte de management pentru MŢR. Decizia a fost luată în conformitate cu propunerile Corpului de control transmise printr-o adresă Ministerului Culturii.”

Rezultatul: un nou concurs pentru managementul MNŢR. De această dată, profesorul Vintilă Mihăilescu nu va lua parte la acesta. Mihăilescu declară că rolul său, de a se opune Sistemului, a fost împlinit şi că este timpul noii generaţii de cercetători din interiorul instituţiei să triumfe. Declară însă că-şi păstrează dreptul de veto (eventuală judecată pentru nereguli repetate în desfăşurarea concursului), în cazul în care Sistemul continuă să deraieze.

Reporter: Mergeţi a treia oară la concurs?

Vintilă Mihăilescu: Categoric nu!

Reporter: De ce?

Vintilă Mihăilescu: Nu mai este cazul. Consider că actuala decizie este, aproape explicit, un semnal de „reţinere” faţă de continuarea mandatului domnului Niţulescu, intrat tot mai mult în domeniul penalului, şi o undă verde pentru o candidatură legitimă a unei persoane din „noua generaţie” (în care eu chiar cred, oricît de idealist ar putea să pară!) – şi, sper eu, a unei persoane din interiorul MŢR –ului.

Reporter: Care este semnificaţia acestei serii de amânări-reluări-decizii ministeriale în România tehnocrată a lui 2016?

Vintilă Mihăilescu: De fapt, în joc este mult mai mult – aş spune chiar cu totul altceva – decît directoratul unui muzeu. Este vorba despre o luptă politică în jurul statutului de „inamovibil” al baronilor din sistemul culturii, pe care a declanşat-o domnul ministru Vlad Alexandrescu. Acum a declanşat-o şi domnul ministru Mircea Dumitru în învăţămînt. Un sistem întreg, „încremenit în proiect”, ca să mă exprim elegant, se simte ameninţat şi face corp comun pentru a se apăra. Concursul de la MŢR a picat, accidental, în această conjunctură şi a căpăt dimensiunile pe care le vedem acum din această cauză. Lupta e departe de a fi cîştigată de o parte sau alta şi nici criteriile care să decidă învingătorii legitimi nu sunt deocamdată clare. Dar trebuia început de undeva – şi s-a început! În cazul concret al „situaţiei” de la MŢR, cum s-au exprimat unii jurnalişti, doamna ministru Şutea a procedat nu numai corect, ci şi cu multă diplomaţie...

Reporter: De ce, de fapt, aţi candidat? Ce anume v-a determinat să intraţi în concurs?

Vintilă Mihăilescu: Povestea este mai lungă. Ceea ce puţină lume ştie, eu l-am propus şi sprijinit pe domnul Niţulescu să vină director general la MŢR în locul meu. În momentul şi contextul acela era, am considerat eu în acord cu cîţiva dintre „bătrînii” MŢR-ului, cea mai bună soluţie, varianta alternativă – şi singura disponibilă! – fiind catastrofală. În timp, s-a dovedit că am greşit în această alegere. Greşit e una, perseverat e alta. Miza în momentul concursului nu a fost deci venirea mea la MŢR, ci plecarea domnului Niţulescu de la MŢR. În discuţii repetate cu un grup de foşti colegi tineri de la MŢR şi la insistenţele acestora, a devenit evident că am cele mai mari şanse în confruntarea cu domnul Niţulescu: s-a pariat pe calul cu pedigree. Ca în orice competiţie, trimiţi în luptă candidatul cu cele mai mari şanse, nu? S-a dovedit că n-a fost tocmai aşa... În a doua rundă, împreună cu doamna Lila Passima, am hotărît să jucăm la două capete, ca să mărim şansele. Nici aşa n-a fost să fie. Acum însă drumul pare să fie liber, aşa că eu nu mai am nici un rol de jucat. Îmi păstrez însă asul din mînecă în caz de avarie...

Reporter: Care ar trebui să fie profilul lui MŢR într-o lume a extremismelor de astăzi?

Vintilă Mihăilescu: MŢR are un statut simbolic deosebit, nu este un simplu muzeu, fie el şi unul premiat internaţional. El are ceva important de spus despre Ţăranul Român, adică, implicit, despre identitatea românească. Horia Bernea, Irina Nicolau, Ioana Popescu şi ceilalţi colaboratori ai lor l-au înscris deja pe o orbită iconoclastă: aici se experimentează cu ceva vechi – spunea, inspirat, la vremea respectivă, Andrei Pleşu. Or, în această lume a extremismelor, cum bine spui, miza simbolică a muzeului este şi mai mare: trebuie să fie o oază de normalitate şi un forum de creativitate în judecată!

Istoria recentă a Muzeului Naţional al Ţăranului Român a fost marcată de conflictul dintre reprezentanţii sistemului şi antropologul Vintilă Mihăilescu. Sistemul a făcut corp comun în jurul lui Virgil Niţulescu, fostul director al muzeului şi al ministrului Culturii Corina Şuteu. Primul pas a fost anularea concursului de management câştigat de către antropologul Vintilă Mihăilescu. Joi, 12 mai, ministrul Culturii, Corina Şuteu anunţa, în conferinţa sa de presă, suspendarea concursului pentru numirea unui manager la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Profesorul Vintilă Mihăilescu câştigase concursul în dauna actualului director Virgil Niţulescu. Rezultatul concursului fiind 7,43 (Vintilă Mihăilescu) contra 7,06 (Virgil Niţulescu). Ministerul Culturii, Comisia de soluţionare a Contestaţiilor, prezintă motivaţia sa în privinţa suspendării rezultatelor privind ocuparea poziţiei de manager la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Motivul a fost corect birocratic, dar fără logică. Ţap ispăşitor a devenit arhitectul Şerban Sturdza. Prezenţa lui a fost considerată nerelevantă. Şerban Sturdza, desigur, era arhitect, fără o experienţă ca muzeograf, dar prezenţa sa era justificată prin faptul că a fost constant de peste 10 ani în Consiliul de administraţie al MNŢR. Dat fiind această situaţie a fost organizat un nou concurs care i-a dat sorţi de câştig lui Virgil Niţulescu. De această dată Corpul de Control al Premierului a intervenit şi rezultatul a apărut pe 21 septembrie. Reamintim că ministrul Culturii Corina Şuteu a numit director interimar pe Liliana Passima, cercetător în cadrul MNŢR.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici