- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.11.2012, 16:49)
- Madalina Cerban ,
ALEGERI PARLAMENTARE: Emisiunile de promovare şi spoturile electorale vor fi "pe bani" la posturile private radio-TV
Candidaţii la alegerile parlamentare se vor putea exprima, contra cost, în emisiunile de promovare electorală şi în spoturile electorale difuzate de televiziunile şi radiourile private, dar vor avea acces gratuit la posturile publice, potrivit unei Decizii adoptate de CNA, în şedinţa de joi.
Urmărește
499 afișări
CNA: Emisiunile de promovare şi spoturile electorale vor fi "pe bani" la posturile private radio-TV
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat joi, cu unanimitate de voturi, Decizia privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.
CNA a adoptat această Decizie după mai multe şedinţe în care a discutat textul acesteia cu reprezentanţii principalilor radiodifuzori, cu George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), şi cu reprezentanţii ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei.
Decizia a fost elaborată de CNA având în vedere dispoziţiile Legii nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului - în special capitolul 7 din această lege referitor la campania electorală - şi cele ale Hotărârii Guvernului nr. 890/2012 privind stabilirea programului calendaristic din cuprinsul perioadei electorale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Trump ține „Mitingul Victoriei” în Washington D.C. înainte de ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Va trece măcar de etapa întâi Acordul în trei etape Israel-Hamas?
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA, decizia va intra în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial. "Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede", a spus Popescu, după adoptarea deciziei.
Potrivit documentului, campania electorală la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, inclusiv de televiziune prin cablu, începe pe 9 noiembrie, ora 0.00, şi se încheie în ziua de 8 decembrie, ora 7.00.
Accesul candidaţilor la posturile publice de televiziune şi radio este gratuit, iar repartizarea timpilor de antenă se face potrivit Legii electorale.
"La posturile private (de televiziune şi radio, n.r.), candidaţii au acces contra cost, conform Legii electorale, în emisiunile de promovare electorală, în care-şi prezintă programul şi activităţile de campanie. De asemenea, candidaţii se pot face cunoscuţi şi prin spoturi electorale. În privinţa dezbaterilor electorale însă - şi apreciem că acestea vor fi emisiunile cele mai numeroase -, accesul candidaţilor şi reprezentanţilor partidelor este gratuit, în condiţii de echitate, echilibru şi corectitudine", a explicat Răsvan Popescu, după adoptarea deciziei.
Potrivit lui Popescu, în emisiunile de ştiri, prezentarea activităţilor de campanie revine exclusiv posturilor TV şi radio, "asigurându-se astfel independenţa lor editorială şi informarea obiectivă a publicului".
"Cred că am ajuns astfel la un echilibru între dreptul candidatului de a-şi face cunoscute proiectele şi libertatea editorială a posturilor de televiziune şi radio. Pentru a asigura o dezbatere autentică, decizia stabileşte şi un set minim de reguli editoriale deja cunoscute şi aplicate de posturi în campaniile precedente", a mai spus Răsvan Popescu.
Totodată, decizia mai prevede că, pentru reflectarea desfăşurării campaniei electorale şi a activităţilor de propagandă electorală, radiodifuzorii pot realiza şi difuza numai următoarele tipuri de emisiuni: "de promovare electorală" şi "de dezbatere electorală".
În emisiunile de promovare electorală, candidaţii (şi reprezentanţii lor) îşi promovează propria candidatură, programele politice şi activităţile de campanie electorală. În situaţia transmiterii în direct a unor activităţi de campanie, acestea se vor încadra în timpii de antenă acordaţi fiecărui competitor electoral. Emisiunile de promovare electorală trebuie să fie marcate pe toată durata desfăşurării lor cu sintagma "publicitate electorală".
În emisiunile de dezbatere electorală - în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaţilor sau a reprezentanţilor declaraţi ai competitorilor electorali - accesul candidaţilor şi al reprezentanţilor lor este gratuit. Aceste emisiuni vor fi marcate cu sintagma "dezbatere electorală".
Totodată, posturile de televiziune şi radio trebuie să asigure "o distincţie clară" între emisiunile de dezbatere şi cele de promovare electorală, prin format şi prezentator. Radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat, susţinător sau reprezentant al candidatului.
Potrivit deciziei, posturile de radio şi de televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, care vor reflecta campania electorală au obligaţia să comunice CNA implicarea lor în campanie, lista emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum şi intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, până cel mai târziu în 8 noiembrie.
Pe de altă parte, tarifele pe emisiune şi pe unitate de timp ale fiecărui post privat de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, vor fi făcute publice şi vor fi aceleaşi pentru toţi competitorii, se precizează în Decizia CNA.
În şedinţa CNA de joi, însă, Roxana Niculescu, directorul de programe al televiziunii România TV, a spus că "viaţa bate legea". Ea a precizat că toate partidele mari discută cu radiodifuzorii prin intermediul unor agenţii de publicitate. "Bugetele sunt atât de mici pentru promovarea pe TV, încât campania va fi gratuită. Degeaba discutăm de bani, pentru că bugetele sunt atât de mici, încât campania va fi gratuită", a mai spus Roxana Niculescu.
Pe de altă parte, Decizia CNA mai prevede că, în perioada campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni realizate sau moderate de candidaţi şi de reprezentanţi ai competitorilor electorali. Totodată, emisiunile informative se supun obligaţiei de obiectivitate, echitate şi de informare corectă a publicului.
De asemenea, potrivit Deciziei CNA, radiodifuzorii privaţi pot difuza spoturi publicitare electorale numai în cadrul emisiunilor de promovare electorală şi de dezbateri electorale. Pentru difuzarea spoturilor publicitare electorale, radiodifuzorii privaţi sunt obligaţi să asigure candidaţilor şi competitorilor electorali condiţii egale de acces şi de tarifare pe unitatea de timp. Spoturile publicitare electorale nu pot avea o durată mai mare de 30 de secunde şi trebuie să fie asumate în mod explicit de către candidaţii şi competitorii electorali. Spoturile publicitare electorale se difuzează în calupuri separate şi marcate ca atare.
Decizia mai prevede că începând cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.
Acelaşi document mai spune că începând cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise: difuzarea de spoturi de publicitate electorală; invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu; comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind competitorii electorali.
De asemenea, în ziua votării sunt interzise şi prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea procesului de vot; comentarii referitoare la competitorii electorali; îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.
Nerespectarea prevederilor Deciziei CNA se va sancţiona potrivit dispoziţiilor Legii audiovizualului şi ale Legii numărul 35/2008.
Alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 9 decembrie.
Citește pe alephnews.ro: Choupette Lagerfeld, pisica celebrului designer, vine cu vești din viața de „milionară”. Călătorește cu jetul privat și are propria ei avere
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:59
-
astăzi, 22:18
Mii de oameni la mitingul lui Trump în Washingtown înainte de inaugurare