- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.05.2011, 17:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alexandru Lăzescu: Nu aş saluta ideea aducerii unei firme private care să asigure managementul TVR
Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, a declarat pentru MEDIAFAX, referindu-se la iniţiativa legislativă a lui Mirel Taloş, că nu salută ideea ca managementul TVR să fie asigurat de o firmă privată, dar sprijină separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte al CA.
Urmărește
11 afișări
Deputatul PNL Mirel Taloş a depus la Parlament un proiect legislativ de modificare a Legii TVR şi SRR, prin care propune separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte al CA şi preluarea atribuţiilor directorului general de un management privat, în urma unei licitaţii internaţionale.
Potrivit lui Alexandru Lăzescu, ideea separării funcţiei de director general de cea de preşedinte al CA poate fi realizată, însă trebuie schimbată fundamental Legea de funcţionare a TVR şi SRR.
"Ideea, în sine, este mai veche şi am sprijinit-o şi eu, dar trebuie schimbată legea fundamental. Trebuie schimbată partea de atribuţii ale CA. Trebuie precizate atribuţiile fiecărei părţi. Dacă se face o astfel de separare de funcţiuni nu este o idee rea", a spus Alexandru Lăzescu.
Pe de altă parte, Lăzescu consideră că "nu este un panaceu universal să aduci management internaţional". "Nu aş saluta ideea aducerii unei firme private, ci introducerea unor criterii de competenţă pentru mangementul postului", a spus Lăzescu, precizând că o companie publică de media are un anumit specific, spre deosebire de o companie de utilităţi, de exemplu. "Discuţiile trebuie făcute aplicat şi în afara unor clişee", a mai spus Alexandru Lăzescu.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Grupului PNL din Camera Deputaţilor, iniţiativa legislativă a lui Mirel Taloş propune abordarea problemelor SRR-SRTv prin două măsuri principale. "Prima este profesionalizarea consiliilor de administraţie prin introducerea condiţiei unei experienţe de televiziune de cel puţin cinci ani pentru persoanele nominalizate, cu păstrarea actualului sistem de desemnare a acestor persoane, conform art. 19 din Legea 41/1994. Profesionalizarea consiliilor de administraţie este în continuare completată cu a doua propunere, respectiv separarea funcţiei de Director General de cea de Preşedinte al consiliului de administraţie şi preluarea atribuţiilor directorului general de către un management privat, în condiţiile unei licitaţii internaţionale", se spune în comunicat.
În proiectul legislativ se spune că va fi organizată o licitaţie internaţională pentru desemnarea unei firme private de specialitate cu o experienţă în domeniu de cel puţin 20 de ani, care să preia atribuţiile directorului general.
De asemenea, firma de management selecţionată de către Consiliul de Administraţie va comunica CA persoana care va îndeplini funcţia de director general în termen de 30 de zile de la anunţarea rezultatului licitaţiei. Până la finalizarea licitaţiei de desemnare a managementului privat, preşedintele consiliului de administraţie va îndeplini şi funcţia de director general, se mai spune în iniţiativa legislativă.
Potrivit comunicatului, Televiziunea Română şi, într-o măsură mai redusă, Societatea Română de Radiodifuziune s-au confruntat permanent după 1990 cu o criză de credibilitate cauzată de mecanismul eminamente politic de desemnare a consiliilor de administraţie şi a preşedinţilor-directori generali şi, "aproape invariabil, puterea politică a fost acuzată de faptul că abuzează de controlul asupra televiziunii şi radioului public, iar conducerea celor două instituţii, de faptul că duc politici de comunicare favorabile puterii".
De asemenea, în comunicat se precizează faptul că TVR şi SRR se confruntă şi cu "o criză de management, cu sursa în aceeaşi numire politică a consiliilor de administraţie şi a preşedinţilor-director general". "Numirile în consiliile de administraţie nu au avut în vedere criterii profesionale, ci politice, pe fondul faptului că Legea 41/1994 nu prevede niciun fel de condiţionalităţi de ordin profesional pentru membrii consiliilor de administraţie. În aceste condiţii, deseori au fost nominalizate de către partide persoane fără cea mai mică legătură cu activitatea de televiziune, cu atât mai puţin cu managementul de televiziune", se mai spune în comunicat.
Pe de altă parte, potrivit comunicatului, situaţia financiară în care se află în prezent TVR, care a ajuns o instituţie de stat cu pierderi suportate din banii cetăţenilor, nu mai poate continua. "Nu pot fi acceptate nici propunerile făcute de actualul Consiliu de Administraţie în Raportul de activitate pe anul 2010, respectiv creşterea nivelului taxei radio-TV, reglementarea taxei ca fiind obligatorie, indiferent de posesia sau nu a aparatului radio sau TV sau reducerea contribuţiei de 15% datorată Centrului Naţional al Cinematografiei. Situaţia financiară a TVR este o consecinţă a managementului neprofesionist al acestei instituţii şi nu o consecinţă a subfinanţării; subfinanţarea a apărut în momentul în care finanţarea nu a mai putut acoperi pierderile", se arată în comunicat.
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 571 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv.
În schimb, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a finalizat anul financiar 2010 cu un profit net de 334.454 de lei, în condiţiile în care anul trecut instituţia a avut venituri totale de 400,5 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al Radioului Public pe 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe