- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.03.2009, 12:20)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alexandru Sassu: Este o responsabilitate a clasei politice să susţină media românească
Televiziunea Publică şi-a făcut un "scenariu pesimist" pentru 2009, din cauza unui buget redus cu 28,2 milioane de lei faţă de anul trecut şi a crizei economice, după ce SRTv a încheiat anul 2008 "pe minus", a declarat într-un interviu MEDIAFAX Alexandru Sassu, preşedintele-director general al TVR.
Urmărește
122 afișări
Alexandru Sassu: Este o responsabilitate a clasei politice să susţină media românească (Imagine: Mediafax Foto)
Rep.: Anul trecut aţi demarat o procedură de recuperare a banilor neplătiţi din taxa TV. În ce stadiu sunteţi cu recuperarea banilor?
A.S.: Am încheiat un contract cu o societate Top Factory (....), în urma unei licitaţii. Au început o treabă foarte serioasă, nesperat de bine s-au mişcat. Au preluat împreună cu noi toate creanţele de la societăţile de tip Electrica şi au început să colecteze, iar deocamdată cifrele sunt foarte optimiste, la nivelul lunii ianuarie era vorba de un miliard şi ceva. Dacă lucrurile merg cum trebuie, vom discuta şi de anul 2008, fiind în anul 2008 încheiat contractul, am discutat doar până în 2007. E vorba de cei care nu-şi plătesc taxa, nu de cei care spun că nu au televizor. Deşi, când vezi că două milioane şi ceva de familii nu au televizor, te întrebi dacă nu cumva suntem în urmă cu vreo 60 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Rep.: TVR a primit în 2009 o sumă de 183,93 milioane de lei de la bugetul de stat, mai mică decât în 2008 cu circa 28,2 milioane de lei. Va afecta acest lucru activitatea Televiziunii Publice? În ce fel?
A.S.: Aş vrea să vă spun că circa 175 de milioane de lei, dacă ţin eu bine minte, sunt doar pentru plata releelor şi reţelelor la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Rămân 8 milioane de lei. Sunt câteva proiecte mărunte care trebuiau finalizate şi restul sunt pentru TVR Internaţional. Întrebarea era dacă ne va afecta, ne va afecta grav. Era proiectul de digitalizare început, el presupunea nişte etape, deja în momentul ăsta, pentru 2009, proiectul este stopat total. Chestiunea este cu mai multe efecte. Am luat nişte aparatură, care era o parte dintr-un lanţ. Între timp, tehnologia se va dezvolta, poate unele din lucruri vor ieşi din fabricaţie şi va trebui chiar să ne regândim unele trasee, ceea ce ar însemna că am investit nişte bani pe care s-ar putea să-i pierdem ulterior. Pe de altă parte, una din direcţiile de investiţie importante în 2008 a fost cea a digitalizării, acest lucru făcându-se în baza unei obligaţii ca în 2012 să fie finalizată digitalizarea. Pierdem un an. Eu nu ştiu ce o să se întâmple, este o directivă europeană transpusă în legislaţia românească, în care statul are nişte obligaţii. Pot să înţeleg că nu le mai poate face în acest moment, dar se putea discuta şi ar trebui discutat ca anumite lucruri pe care le-am început să putem să le finalizăm. Acesta este primul lucru.
Al doilea este problema de la Iaşi (TVR Iaşi, n.r.). Televiziunea, în acest moment, a închis orice posibilitate de a rămâne administrator în numele statului al sediului din Iaşi. În momentul ăsta, teoretic, suntem în stradă, teoretic închidem canalul TVR Iaşi. Sigur că nu e aşa, am început nişte negocieri cu proprietarii actuali şi sper să ajungem la o înţelegere, dar asta înseamnă bani pe care-i scoatem din programe şi ne costă. La fel e şi la Cluj (TVR Cluj, n.r.). Trebuie să construim studiourile teritoriale, pentru că, după 1980, SRTv şi-a desfiinţat toate studiourile teritoriale. Au rămas doar cele ale radioului (...) Toate construcţiile care sunt în teritoriu sunt de radio, nu au spaţii specifice pentru televiziune, nu au studiouri, nu au camere de lucru specifice, nu se pot organiza workflow-uri de producţie. Este infinit mai greu şi mai scump să lucrăm într-o clădire improprie, decât să construim altă clădire. Sigur că ea înseamnă o investiţie, dar trebuie văzut ce câştig ar putea să aducă o astfel de clădire în viitor. În momentul ăsta, costurile sunt foarte mari. Tehnologia de la studiourile teritoriale este extrem de învechită, care din 1960 - 1970, care nu pot da imagine bună. Toate lucrurile astea le-am oprit în momentul acesta şi fiecare an înseamnă câte o pierdere pentru televiziune.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe