Alexandru Tocilescu va fi înmormântat sâmbătă, la ora 12.00, la Cimitirul Bellu

Alexandru Tocilescu va fi înmormântat sâmbătă, la ora 12.00, la Cimitirul Bellu din Capitală, după ce joi, la ora 12.00, trupul neînsufleţit al regizorului va fi depus în foaierul sălii "Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra, informează Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Urmărește
437 afișări
Imaginea articolului Alexandru Tocilescu va fi înmormântat sâmbătă, la ora 12.00, la Cimitirul Bellu

Alexandru Tocilescu va fi înmormântat sâmbătă, la ora 12.00, la Cimitirul Bellu (Imagine: Catalina Filip/Mediafax foto)

Totodată, UNITER şi Secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (IATC/ AICT) îşi exprimă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, consternarea şi adânca tristeţe provocate de dispariţia lui Alexandru Tocilescu, regizor de teatru şi operă, membru al Senatului UNITER.

Născut pe 27 iulie 1946, la Bucureşti, absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (după studii prelungite, după cum el însuşi spunea), "Toca" a devenit repede unul dintre cei mai interesanţi autori de spectacole din teatrul românesc, montând deopotrivă piese clasice şi texte de ultimă oră, în formule scenice întotdeauna insolite, adeseori provocatoare.

Dintre spectacolele sale, lucrate în diverse teatre din Bucureşti şi din ţară, vor rămâne titluri de referinţă în istoria teatrului autohton "Amurgul unui cocor" de Junji Kinoshita (prima montare a unei piese japoneze în România), "Occisio Gregorii" de Samuil Vulcan şi "Barbul Văcărescu, vânzătorul ţării" de Iordache Golescu, "Tartuffe" de Molière şi "Cabala bigoţilor" de Mihail Bulgakov, "Hamlet" de William Shakespeare (Teatrul "Bulandra", 1986, montare longevivă ce a deschis drum în lume teatrului românesc imediat după 1989), "Poate Eleonora…" de Gellu Naum, "Oblomov" după A.I. Goncearov, "Elizaveta Bam" de Daniil Harms.

Cele mai recente creaţii ale sale - "Eduard al III-lea" de William Shakespeare (Teatrul Naţional Bucureşti, 2008), "Casa Zoikăi" de Mihail Bulgakov (Teatrul de Comedie, 2009), "Sfârşit de partidă" de Samuel Beckett (Teatrul Metropolis, 2009, preluat nu demult de Teatrul "Bulandra") şi "Nevestele vesele din Windsor" de Shakespeare (Teatrul Metropolis, 2011, reluare a unei montări de uriaş succes realizată în 1978 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ) - se joacă încă, la Bucureşti, cu săli arhipline.

"Laureat al premiului UNITER pentru întreaga activitate (2002), realizator de emisiuni la Televiziunea Română, autor al unor apreciate montări de operă, profund cunoscător de muzică şi de film şi rafinat degustător de plăceri gastronomice, iubitor de viaţă şi de teatru, Toca a fost, în şi pentru lumea noastră teatrală, mai mult decât o personalitate: un personaj - un personaj shakespearian combinând faconda lui Falstaff cu sarcasmul amar al lui Feste. Istorisirile sale şi replicile sale vor rămâne celebre. Odată cu el dispare de pe scena românească nu doar un artist, ci şi un mod de a face teatru - serios şi glumeţ, academic şi boem. Dacă şi-ar fi compus el însuşi epitaful, acesta ar fi putut sta, cu siguranţă, pe o cruce din Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Şi ni-l putem închipui pe Toca bătând, asemenea lui Ivan Turbincă, la toate Porţile Eterne, pentru a se instala, în cele din urmă, printre îngeri, ca să-i facă să devină mai umani. Fie-i drumul uşor şi linişitit!", mai spune UNITER.

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la vârsta de 65 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici