- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.12.2013, 13:20)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alina Cojocaru a plutit pe scena Operei Naţionale, la premiera baletului "La Sylphide"
Delicateţe, graţie, tehnică desăvârşită, multă muncă, pasiune şi bucurie sunt puţinele cuvinte care ar putea descrie dansul de sâmbătă al prim-solistei de renume internaţional Alina Cojocaru. Invitată specială la premiera naţională a baletului "La Sylphide", Alina a plutit pe scena Operei Naţionale.
Urmărește
1611 afișări
Alina Cojocaru a plutit pe scena Operei Naţionale, la premiera baletului "La Sylphide" (Imagine: Alex Barbulescu/Arhiva Mediafax Foto)
Alina Cojocaru spunea în urmă cu doar câteva zile, la o conferinţă de presă, că au trecut câţiva ani de când n-a mai dansat Silfida şi reîntoarcerea la acest spectacol a fost o adevărată bucurie.
"La un moment dat, pentru James, Silfida este un vis, ea nu este reală, dar eu trebuie să fiu cât de reală pot ca să fie visul real pentru el. Ce este foarte frumos în Silfida este faptul că, de cum începe spectacolul, Silfida stă în genunchi privindu-l pe el. În momentul acela tot spectacolul porneşte", spunea Alina Cojocaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Aşadar, aşa a început, sâmbătă seară, "La Sylphide", un spectacol de Johan Kobborg, avându-i ca invitaţi în rolurile principale pe celebra prim-solistă Alina Cojocaru, desemnată Balerina deceniului (Moscova, 2010), şi pe prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câştigător al premiului Dancing Times la categoria "cel mai bun dansator", la National Dance Awards (Marea Britanie, 2011).
"La Sylphide" este un balet în două acte, iar în primul act, acţiunea se petrece într-un conac scoţian. Este dimineaţa nunţii lui James şi Effie, iar el a adormit în fotoliu. O fiinţă supranaturală, nimfă a aerului, Silfida, îngenunchează alături de el. Ea îl sărută pe frunte, iar el se trezeşte. Fermecat de apariţia ei, el încearcă s-o prindă, dar nu reuşeşte. Ea fuge spre şemineu şi dispare pe horn. Neliniştit, James îşi trezeşte prietenii, dar nimeni nu a văzut misterioasa fiinţă. Gurn, rivalul lui James la mâna lui Effie, soseşte şi află astfel că James s-a îndrăgostit de altcineva decât Effie.
"Dacă eu stau jos şi mă gândesc la faptul că am făcut asta de 10 ani, o să fiu o Silfida foarte tânără, foarte îndrăgostită, dar dacă mă gândesc că am făcut asta de 100 de ani, deja Silfida mea o să aibă o altă mişcare, o altă greutate, o altă dorinţă, o altă pasiune pentru James. Totul depinde cum mă simt în ziua respectivă. Dacă sunt foarte emoţionată şi foarte bucuroasă şi foarte copilăroasă, atunci Silfida mea devine cu aceleşi emoţii. (...) Sunt atâtea emoţii în modul în care Silfida poate să fie pentru James", spunea Alina Cojocaru. Emoţiile transmise de Alina Cojocaru au ajuns sâmbătă seară la public, care a întâmpinat-o cu aplauze.
Spectacolul continuă. Pregătirile pentru nuntă sunt în toi, dar James abia o observă pe Effie. În schimb, ea e curtată de Gurn, pe care îl ignoră. James se implică şi el în pregătirile pentru apropiata căsătorie, dar îşi dă curând seama că gândurile sale nu zboară la viitoarea lui soţie, ci undeva în afara castelului. Silfida încă era în gândurile sale.
În scenă îşi face apariţia o bătrână, Madge. James, simţind prezenţa ei negativă, nu îşi poate ascunde antipatia, mai ales că o vede şezând lângă locul unde dispăruse Silfida. El îi comandă lui Madge să plece, dar Effie îl linişteşte şi îl convinge să o lase în pace deoarece poate prezice viitorul. Madge face profeţii: Effie se va căsători cu Gurn. James, furios pe ea, o ameninţă, iar Madge îl blestemă. Effie fuge să se îmbrace pentru nuntă, lăsându-l pe James într-o cumplită tulburare.
În paşi de danşi, cu graţie şi bucurie, Silfida se reîntoarce şi îi apare din nou lui James. Ea îşi mărturiseşte dragostea pentru el şi crede că îşi aparţin unul altuia. Intră însă Gurn, surprinzându-l pe James vorbind cu o femeie. El încearcă să îi comunice lui Effie acest lucru, dar nu reuşeşte să o convingă că James îi înşală sentimentele. Când începe petrecerea de nuntă, Silfida reapare, iar James nu poate rezista propriilor sale sentimente pentru ea, fuge de la nuntă şi o urmează în pădure. Effie rămâne cu inima sfâşiată de durere. Se trage cortina. Actul I s-a terminat. În sală se aud aplauze.
La premiera naţională a baletului "La Sylphide" au fost prezenţi, printre alţii, fostul preşedinte al României Ion Iliescu, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, istoricul Adrian Cioroianu şi actorul Mircea Diaconu.
"Este un spectacol minunat. Eu sunt foarte mândru că Alina Cojocaru, care este o artistă faimoasă şi minunată, foarte cunoscută în Londra, este aici, în Bucureşti, şi avem acest spectacol minunat, care cuprinde şi ceva din România şi din Scoţia. Eu sunt scoţian şi pentru mine şi pentru fiica mea - care se ocupă de balet - este o seară extraordinară. O seară extraordinar de bună", a declarat ambasadorul Martin Harris.
"M-am simţit ca în Scoţia. Pentru noi, dansul scoţian este foarte important. Am făcut când eram tânăr. Nu exact cu acelaşi stil. Nu exact cu acelaşi talent, dar cu adevărat este o atmosferă scoţiană şi m-am simţit ca acasă la Opera Naţională, în această seară", a afirmat Martin Harris, în pauza dintre cele două acte.
Martin Harris a venit însoţit la premiera baletulului "La Sylphide" de fiica sa, care i-a suţinut afirmaţiile şi a declarat că spectacolul este unul foarte bun, iar despre Alina Cojocaru a spus că este "foarte drăguţă". "Îmi place felul în care dansează", a spus încântată fetiţa.
Prezent la eveniment, fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat că iubeşte baletul încă din tinereţe, iar Alina Cojocaru "parcă zboară". "E foarte talentată", a spus acesta, precizând că nu este prima dată când o vede într-un spectacol.
"Nu e prima oară când o văd pe Alina. În 2002, la invitaţia noastră a fost în ţară. A fost la un spectacol şi la două luni după aceea am invitat balerinii şi mai exact balerinii celebri ai noştri plecaţi prin lume, inclusiv Gelu Barbu, care venea de undeva din Spania. El a fost primul partener al Ilenei Iliescu. Era singurul care făcea faţă. Ileana Iliescu era o fată înaltă. Toate fetele sunt mai scunde. Gelu Barbu era singurul care avea forţă de gimnast. Pe urmă, el a plecat şi a lăsat-o pe Ileana Iliescu fără partener. Săraca a suferit din cauza asta. (...) A venit Gelu Barbu şi mulţi alţii atunci în 2002. Adică, a fost atunci un spectacol de revedere cu foarte mulţi maeştri de balet, balerini celebri, balerine. A fost un moment. Apoi, în 2004, eu am avut o vizită oficială în Anglia şi regina nu era la Londra când am efectuat noi vizita şi m-a invitat după aceea, peste o lună, la o masă. Formatul era fiecare cu câte cinci însoţitori. Şi în delegaţia cu care am mers eu la masă la regină am inclus-o pe Alina Cojocaru. Aceea a impresionat-o pe regină, pentru că ea o cunoştea pe Alina Cojocaru şi cu mare căldură a întâmpinat-o", a spus Ion Iliescu.
În pauza dintre acte, pe holurile Operei Naţionale, fetiţele, care au venit însoţite de părinţi să o vadă pe Alina Cojocaru, încercau să imite mişcările pe care balerina română le-a făcut pe scenă.
După câteva minute de pauză, copiii, părinţii şi bunicii şi-au reluat locurile în sală, iar actul al II-lea a început, într-o poiană în pădure.
În mijlocul pădurii, învăluită de ceaţă, vrăjitoarea Madge îşi plănuieşte răzbunarea împotriva lui James. Ea pregăteşte un văl magic pe care îl fierbe în cazanul ei. Ceaţa se ridică şi apar James şi Silfida. Ea îi prezintă tărâmul în care locuieşte, îi aduce fructe de pădure şi apă şi evită îmbrăţişările lui pătimaşe. Pentru a-l înveseli, Silfida îşi chemă spiritele - surori, iar pădurea se umple de zâne, care dansează pentru James. Oricât ar încerca el să prindă Silfida, nu reuşeşte.
Prietenii lui Effie şi James ajung în pădure căutându-l pe cel care trebuia să fie mire. Gurn găseşte pălăria lui James, dar Madge îl convinge să nu spună nimănui. Profitând de dispariţia lui James, Gurn o cere în căsătorie pe Effie, iar fata, încurajată de vrăjitoare, acceptă. Toţi nuntaşii pleacă să sărbătorească nunta lui Effie cu Gurn.
Între timp, James o caută cu disperare pe Silfidă, iar Madge îl convinge că vălul pregătit de ea îi va da puterea să o prindă. Silfida apare şi, văzând vălul primit de James, este încântată. Ea îl lasă pe James să i-l pună în jurul umerilor, iar el o sărută. Îmbrăţişarea lui este însă fatală, iar aripile Silfidei cad pe pământ. Disperat, James vede în depărtare ceea ce putea să fie petrecerea sa de nuntă. Când Madge îl forţează să vadă ceea ce a pierdut, el îşi dă seama că în încercarea de a obţine ceva de neatins a pierdut totul. Spectacolul ia sfârşit.
Alina Cojocaru, Steven McRae, Johan Kobborg şi balerinii Operei Naţionale Bucureşti s-au bucurat de minute în şir de aplauze. La final, Alina Cojocaru şi Steven McRae au primit câte o diplomă onorifică de la directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă.
În sală, la premiera naţională a spectacolului "La Sylphide", s-a aflat şi familia Alinei Cojocaru. Bunicul acesteia, care a făcut parte în tinereţe dintr-o companie de balet, dar de unde s-a retras destul de repede, a văzut-o pentru prima dată pe Alina dansând.
Scenografia baletului "La Sylphide", inspirată din peisajele Scoţiei, îi aparţine artistei de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artişti faimoşi, scenografi, coregrafi şi dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton şi Keneth Macmillan. De asemenea, recent, Natalia Stewart a creat scenografia pentru baletul nonconformist în patru părţi "Genesis".
După spectacolul de sâmbătă, a avut loc o sesiune de autografe, iar mare parte dintre cei care doreau un autograf de la Alina Cojocaru erau copii.
"La Sylphide" va avea încă o reprezentaţie, duminică, de la ora 19.00, avându-i în rolurile principale pe prim-solişti ai Operei Naţionale Bucureşti.
De asemenea, directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, a anunţat că, începând din ianuarie, Opera Naţională va avea un compartiment special de balet, care va fi condus de către coregraful Johan Kobborg.
Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat în Compania de Balet din Kiev (debutând în "Don Quijote", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Coppelia"). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în "Giselle", ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din "Lacul lebedelor", "Romeo şi Julieta" (coregrafia Kenneth McMillan), "Don Quijote" (în viziunea lui Rudolf Nureev), "Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), "Baiadera" (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri, precum "Mayerling", "Gong", "Sylfida", "Manon" (în coregrafia lui McMillan).
În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din "Giselle", revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu". Ea a primit şi distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.
Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină la festivalul Monaco Dance Forum, la gala premiilor Nijinsky, distincţie acordată o dată la doi ani.
În 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitală, spectacolul de balet "Don Quijote", iar la începutul anului 2007, a susţinut, la Teatrul Naţional Bucureşti, alte două spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet "Baiadera", şi în luna mai a anului 2010, în "Giselle".
În 2009, evoluţia balerinei Alina Cojocaru în spectacolul "Giselle" din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.
Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului "Balerina deceniului", decernat în 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet - "Stars of the 21st Century" - care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania şi Svetlana Lunkina şi Diana Vishneva din Rusia.
Alina Cojocaru şi Johan Kobborg au o relaţie de mai mulţi ani şi s-au logodit în 2011.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe