Alte două brăţări dacice recuperate de autorităţile române, aduse în ţară

Alte două brăţări dacice din patrimoniul cultural românesc au fost recuperate de autorităţile române, în urma investigaţiilor făcute de poliţiştii şi procurorii români în dosarul "Aurul Dacilor", acestea fiind aduse din Germania şi urmând să fie expuse, vineri, la Muzeul Naţional de Istorie.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului Alte două brăţări dacice recuperate de autorităţile române, aduse în ţară

Alte două brăţări dacice recuperate de autorităţile române, aduse în ţară (Imagine: Mediafax Foto)

Comisarul şef Aurel Condruţ, şeful Serviciului de Protejare a Patrimoniului Naţional Cultural din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cele două brăţări, recuperate de la un cetăţean străin, vor ajunge, vineri după-amiază, în România.

Brăţările au fost recuperate de statul român, care a plătit celui care le deţinea peste 100.000 de euro drept compensaţie.

Comisarul şef Condruţ a precizat că urmează să fie recuperate şi alte obiecte care fac parte din "Aurul Dacilor", pentru care autorităţile române sunt în tratative cu cetăţeni străini.

Ministrul Culturii şi Cultelor Adrian Iorgulescu anunţa recuperarea brăţărilor la sfârşitul lunii trecute, la Alba-Iulia. El declara că brăţările au fost depistate în Occident.

Adrian Iorgulescu mai spunea atunci că există şi o a treia brăţară, în Statele Unite ale Americii, şi că autorităţile române fac eforturi să o aducă şi pe aceea.

Potrivit sursei citate, cu ultimele două, numărul brăţărilor recuperate de statul român va ajunge la unsprezece.

Iorgulescu preciza că statul român este într-un proces mai vechi cu cei care au furat şi înstrăinat brăţările dacice şi "aceştia sunt buni de plată".

Ministrul spunea că "statul român va recupera sumele date pentru răscumpărarea brăţărilor de la cei care, dacă aşa va hotărî instanţa, se vor dovedi vinovaţi".

În dosarul căutătorilor de comori, 13 persoane sunt acuzate că ar fi făcut săpături ilegale în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, unde ar fi descoperit 15 brăţări dacice din aur care ar cântări în total 20 de kilograme şi pe care le-ar fi traficat pe piaţa neagră, mai ales în străinătate.

În procesul care se desfăşoară la Tribunalul Hunedoara, Ministerul Culturii şi Cultelor cere despăgubiri de 6,6 milioane de euro de la inculpaţi.

Până în prezent, statul român a recuperat nouă brăţări dacice din aur, din cele 15 astfel de obiecte despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia.

Cele nouă brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR). Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, declara, la jumătatea lunii mai, că autorităţile române sunt pe punctul de a recupera o nouă brăţară dacică, din cele sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, aceasta fiind în SUA, iar după ce va fi expertizată va fi răscumpărată.

La una din înfăţişările în procesul căutătorilor de comori a fost audiat expertul german Barbara Deppert-Lippitz, care a confirmat, în faţa magistraţilor Tribunalului Hunedoara, autenticitatea brăţărilor şi faptul că a avut rol de intermediar în recuperarea lor, spunând că le-a văzut prima dată în anul 2000.

Citeşte şi:

MCC vrea un regim special de protejarea a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei

Iorgulescu: Autorităţile au localizat alte patru brăţări dacice şi încearcă să le recupereze

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici