Ambasada iraniană la Bucureşti cere interzicerea "Versetelor satanice" în România

Ambasada iraniană la Bucureşti şi Patriarhia Română au condamnat lansarea recentă, în limba română, a cărţii "Versetele satanice" de Salman Rushdie.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului Ambasada iraniană la Bucureşti cere interzicerea "Versetelor satanice" în România

Ambasada iraniană la Bucureşti dezaprobă publicarea în română a "Versetelor satanice"

Într-un comunicat, Ambasada iraniană la Bucureşti a denunţat traducerea "Versetelor satanice" şi a cerut interzicerea ei în România.

Cartea a apărut la editura Polirom.

"Versetele satanice", cea mai controversată carte din istorie, este volumul pentru care Salman Rushdie a fost condamnat la moarte printr-un decret religios (fatwa) proclamat în 1989, valabil şi astăzi, al fondatorului Iranului teocratic, ayatollahul Khomeini. Fatwa nu a fost retrasă până acum, pentru că acest lucru nu poate fi făcut decât de cel care a emis-o.

Şi Patriarhia Română a dezaprobat apariţia cărţii. "Exprimându-şi solidaritatea cu comunitatea musulmană din România, în contextul apariţiei în limba română a cărţii intitulate «Versete satanice», Patriarhia Română dezaprobă manifestările care lezează valorile spirituale şi simbolurile religioase, indiferent de religia oficială pe care acestea le exprimă", se arată într-un comunicat de vineri al Patriarhiei Române.

Atitudinea Patriarhiei Române are în vedere şi Legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, potrivit căreia "în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase".

"Versetele satanice", cea mai controversată carte din istorie, pentru care Salman Rushdie a fost condamnat la moarte printr-un decret religios (fatwa) proclamat în 1989, valabil şi astăzi, al fondatorului Iranului, ayatollahul Khomeini, a apărut miercuri în România, la editura Polirom.

"Versetele satanice" de Salman Rushdie, traduse de Dana Crăciun, carte care continuă, şi după 18 ani de la apariţie, să provoace proteste de stradă în Pakistan şi Iran, face parte din colecţia "Biblioteca Polirom", fiind ultimul volum din seria dedicată autorului.

Controversatul volum "Versetele satanice" de Salman Rushdie, apărut la editura Polirom, s-a epuizat în câteva ore, joi, în ziua apariţiei sale pe rafturile librăriilor bucureştene, numărul de exemplare primit de acestea companii fiind, însă, destul de redus.

În librăriile din centrul Capitalei, cartea lui Salman Rushide nu se mai găseşte la vânzare, cu excepţia Librăriei Humanitas Kretzulescu, care a vândut, până vineri dimineaţa, aproximativ 20 de bucăţi din cele 100 de volume comandate de la editură.

La Librăria Noi, cele 40 de volume din "Versetele satanice" s-au vândut, joi, în maxim două ore.

Dintre librăriile din centrul Capitalei, la "Mihai Eminescu" s-au vândut cele mai multe volume. După o oră şi jumătate de când au ajuns pe rafturi, s-au vândut 22 de volume. Vineri dimineaţă s-au vândut ultimele volume din cele 50 care au intrat pe rafturi.

La librăria de pe Calea Victoriei a Grupului Librăria Bucureşti, cele cinci volume primite de la editură s-au vândut în maxim zece minute. Librăria comandase iniţial 30, însă restul exemplarelor le va primi după Sărbători.

Vânzătorii ambulanţi au primit, de asemenea, mai puţine exemplare din "Versetele satanice" decât au comandat, aceştia susţinând că vor primi cărţile după Sărbători.

Cartea nu a ajuns nici în alte librării, precum "Mihail Sadoveanu" sau Diverta Unirea, acestea aşteptând-o după Crăciun.

"Versetele satanice", în traducerea Danei Crăciun a fost lansată miercuri de editura Polirom, într-un prim tiraj de 5.000 de bucăţi, potrivit reprezentanţilor editurii. Apariţia cărţii a fost anunţată încă de la ediţia din 2006 a Târgului de Carte Gaudeamus.

Autorul cărţii, Salman Rushdie, a fost condamnat la moarte printr-un decret religios (fatwa) proclamat în 1989, valabil şi astăzi, al fondatorului Iranului, ayatollahul Khomeini pentru apariţia acestei cărţi. De atunci, Rushdie trăieşte ascuns, sub protecţia poliţiei engleze.

Scriitorul a debutat în 1975, de atunci fiind de patru ori laureat al Booker Prize for Fiction, pentru cărţile "Copiii din miez de noapte", "Ruşinea", "Versetele satanice", "Ultimul suspin al Maurului". În 1981, a câştigat premiul James Tait Black Memorial Prize pentru volumul "Copiii din miez de noapte", iar în 1984, în Franţa, a primit Premiului pentru cea mai bună carte străină, pentru "Ruşinea". De asemenea, a fost distins, în 1988 şi 1995, cu Whitbread Novel Award, pentru "Versetele satanice", apoi pentru "Ultimul suspin al Maurului".

În vara acestui an, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a înnobilat pe Rushdie.

Salman Rushdie s-a născut pe 19 iunie 1947, într-o familie înstărită din Bombay, India. Deşi musulmani practicanţi, părinţii săi erau liberali în gândire, lucru pe care Rushdie l-a scos mereu în evidenţă atunci când a făcut comparaţie cu atitudinea unor fundamentalişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici