Prima pagină » Cultură-Media » Tabloul „Strigătul” de Munch, personaj de roman

Tabloul „Strigătul” de Munch, personaj de roman

Romanul "Strigătul" de Laurent Graff, construit în jurul furtului tabloului omonim de Edvard Munch dintr-un muzeu din Oslo, a apărut recent la Humanitas, în colecţia "Cartea de pe noptieră", informează editura.
Tabloul
21 aug. 2007, 17:53, Cultură-Media

Potrivit editorilor români, primul personaj al acestui roman este autostrada, cu toate întâmplările ei. Al doilea este tabloul lui Edvard Munch, "Strigătul", cea mai reprezentativă imagine a expresionismului. Cele două personaje, atât de diferite, se întâlnesc în poveste prin faptul că tabloul este furat şi abandonat, într-o maşină, pe autostradă. El ajunge la un încasator liniştit de la staţia de taxare, dar puterea lui e blestemată. Te face să decupezi din realitate numai evenimentele insuportabile. Te face să auzi fără încetare un ţipăt.

În realitate, tabloul lui Munch a fost furat, alături de lucrarea "Madonna", pe data de 22 august 2004, de pe pereţii unui muzeu norvegian, sub ochii a zeci de turişti îngroziţi. Cele două tablouri, considerate a fi prea celebre pentru a fi vândute pe piaţa neagră a operelor de artă, nu au fost recuperate. "Strigătul", operă expresionistă realizată în 1893, este considerată o reprezentare a angoasei moderne, fiind cea mai celebră pictură din Norvegia.