- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.06.2014, 15:37)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ameninţări cu plângeri penale, asezonate cu termeni ca "psihicalizare" şi "bălăcăreală", în CNA
Ameninţări cu plângeri penale, din cauza nerespectării dreptului la propria imagine, termeni ca "psihicalizare", "bălăcăreală" şi "ţăţăraie", şi acuzaţii de partizanat politic - toate acestea s-au regăsit în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).
Urmărește
226 afișări
Ameninţări cu plângeri penale, asezonate cu termeni ca "psihicalizare" şi "bălăcăreală", în CNA (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Toate aceste afirmaţii, ameninţări şi acuzaţii au fost făcute în contextul în care membrul CNA Valentin Jucan a dorit să filmeze şi să difuzeze în direct pe contul său de Facebook şedinţa Consiliului de marţi, după ce a procedat la fel şi cu şedinţa de marţea trecută. Jucan a invocat în susţinerea demersului său articolul 15, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "şedinţele Consiliului sunt publice, cu excepţia cazului în care se propune preşedintele şi se alege vicepreşedintele".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Însă, alţi membri ai CNA, între care Monica Gubernat, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, au spus că Valentin Jucan interpretează reglementările legale "cu rea-credinţă", precizând că nu este legală transmiterea pe o pagină privată a unui membru al CNA a unei şedinţe publice a unei instituţii a statului.
Astfel, la propunerea Monicăi Gubernat, CNA a adoptat cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea)oprirea transmisiei online a şedinţei publice a CNA de marţi, pe pagina personală de Facebook a lui Valentin Jucan. "Împotrivă" a votat Valentin Jucan, în timp ce Narcisa Iorga nu a dorit să voteze, precizând de mai multe ori că acest subiect - privind înregistrarea şedinţei şi transmiterea ei online - nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului, care a fost adoptată la începutul şedinţei de către membrii CNA.
Discuţiile privind acest subiect au început la solicitarea Monicăi Gubernat. "Eu nu am nimic împotrivă ca aceste şedinţe să fie transparente, să se transmită, dar totuşi nu cred că este corect să se transmită pe o pagină privată a unui coleg, ci trebuie transmise de pe pagina instituţiei (cna.ro, n.r.)", a spus Monica Gubernat.
După ce a remarcat faptul că acest subiect nu se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, Narcisa Iorga a spus că nu are încredere că preşedintele CNA, Laura Georgescu, va transmite cu bună-credinţă pe pagina oficială a CNA înregistrarea şedinţelor Consiliului.
"Nu am nimic împotrivă să fie transmisă de pe pagina instituţiei, problema este că astăzi suntem în 17 iunie, iar eu nici măcar astăzi nu am primit o înregistrare audio a unei şedinţe desfăşurate în aprilie, şedinţă publică. Am spus că presupun că acea înregistrare a fost distrusă. Nici până în ziua de astăzi nu mi-a fost pusă la dispoziţie", a mai spus Narcisa Iorga. Ea a făcut referire la faptul că în mod curent şedinţele CNA sunt înregistrate audio de către responsabilii cu acest lucru în Consiliu.
În schimb, Monica Gubernat a spus că din punctul său de vedere este "total ilegal" să fie transmisă pe o pagină personală de Facebook o şedinţă a unei instituţii publice. Ea a făcut referire la şedinţele instanţelor de judecată, care sunt publice, dar nimeni nu are voie să le transmită în direct sau să facă fotografii în timpul desfăşurării lor. "Nu cred că este legal ceea ce faceţi, domnul Jucan. Este un motiv pentru a vă ridica imaginea, v-aţi ridicat traficul pe pagina de Facebook, este strict o problemă de imagine. Folosiţi instituţia ca să vă ridicaţi imaginea, să vă faceţi cunoscut (...) Nu aveţi acordul instituţiei pentru a transmite şedinţele publice", i-a spus Monica Gubernat lui Valentin Jucan.
La rândul său, Valentin Jucan i-a răspuns: "Nu am nevoie de acordul instituţiei şi nici de acordul dumneavoastră şi nici de acordul doamnei preşedinte. În lege spune foarte clar că şedinţele sunt publice, aşa cum sunt şi cele ale Parlamentului şi se transmit. Până una alta nu eu trebuie să demonstrez ceva, ci dumenavoastră trebuie să demonstraţi ilegalitatea a ceea ce fac".
Pe de altă parte, Christian Mititelu a spus că nu este de acord cu filmarea şedinţelor CNA şi nici cu difuzarea lor pe vreo pagină de Facebook sau pe pagina oficială a Consiliului.
"Dumneavoastră nu transmiteţi şedinţa, dumneavoastră filmaţi o parte a acestei mese (camera este motată pe laptopul lui Jucan, fiind îndreptată înspre o parte a membrilor Consiliului, n.r.) pe care o puneţi pe Facebook, fără să îmi cereţi permisiunea să mă filmaţi. O să vin cu un cameraman, că eu nu sunt aşa priceput ca dumneavoastră, şi o să-l rog să stea aici să vă filmeze pe dumneavoastră, mai ales când ţineţi câte un discurs din ăla sforăitor tot pentru a vă ridica profilul politic sau de altă natură, să vă filmeze, să vă dea în prim-plan şi să se vadă într-adevăr. Cum este posibil să faceţi aşa ceva, să vă apucaţi să ne filmaţi în şedinţă? E o chestiune de colegialitate şi de bun-simţ", a spus Mititelu.
Jucan a susţinut însă că el este "perfect de acord" şi nu are nicio reţinere să fie filmat în acest mod.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că Regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF) al CNA "nu prevede niciun fel de interdicţie pentru membrii CNA" de a filma şedinţele Consiliului. "Prevede pentru reprezentanţii presei. Deci, ceea ce nu este interzis, este permis", a spus Iorga.
Ea a mai atras atenţia că în şedinţa de marţea trecută, când a solicitat şi primit aprobarea de a-şi prelungi licenţa cu nouă ani, Antena 3 "a avut voie să transmită cât a vrut ea din şedinţă, fără să se supună la vot dacă e cineva de acord". "V-a filmat pe toţi, nu doar pe mine. Acest mod de a face separare între unii care ne plac şi alţii care nu ne plac nu este nici corect, nu este nici demn de o instituţie precum este CNA. Data trecută am întrebat cine a permis să filmeze Antenei 3 cât a dorit şi am fost ignorată de doamna preşedinte a CNA şi am fost ignorată şi de dumneavoastră toţi ceilalţi. Aţi considerat că am eu o problemă. Părerea mea este că fiind deschis acest mod de a filma de către Antena 3 nu puteţi da pe nimeni afară începând de data trecută oricât ar dori să filmeze în această şedinţă", a spus Iorga.
"Asta chiar depăşeşete orice limită, ceea ce nu este interzis, este permis", i-a răspuns Christian Mititelu. "Păi atunci nu ştiu, putem să venim cu câini, cu arme de vânătoare, cu pălării cu pene. Putem să facem orice, pentru că nu este interzis. După cum dacă continuaţi în felul ăsta, eu nu voi mai participa la şedinţe. Şi atunci vă descurcaţi. Eu nu am venit la CNA ca să fiu pe pagina de Facebook. Eu nu am pagină de Facebook, nu mă interesează genul ăsta de activitate. Pe dumneavoastră vă preocupă, vreţi să vă adunaţi câţi mai mulţi prieteni", i-a mai spus Christian Mititelu Narcisei Iorga, făcând referire la faptul că şi aceasta are un cont de Facebook şi un blog, intitulat "Despre audiovizual", pe care postează înregistrări audio din şedinţele CNA şi face comentarii legate de acestea.
La rândul său, Răsvan Popescu a spus că "ce se întâmplă în momentul de faţă este dincolo de limita Regulamentului (ROF, n.r.)". "Chiar dacă nu există o interdicţie specială acolo, nu înseamnă că putem să facem lucruri care nu sunt prevăzute în regulamentul nostru de funcţionare. Până când reuşim să organizăm într-un mod instituţional lucrurile astea, cred că ar fi mai bine să ne oprim", a mai spus Popescu.
De asemenea, Radu Călin Cristea a declarat că modul în care Valentin Jucan şi Narcisa Iorga interpretează legislaţia audiovizualului dovedeşte lipsa de bună-credinţă a acestora. "Înseamnă un abuz de interpretare şi este o lipsă crasă de bună-credinţă în interpretarea unei legi în tensionarea inutilă şi la un nivel foarte jos a activităţii CNA. Mie mi se pare profund incorect ca imaginea mea să fie traficată pe un site privat. Nu sunt de acord cu ceea ce faceţi. E o încălcare grosolană din punct de vedere moral (...) Dacă cele două site-uri, vorbesc şi de site-ul doamnei Iorga, ar fi realizate cu bună-credinţă, ar fi într-adevăr instructive, aş spune e o sursă de informaţie în regulă. Dar în clipa în care dumneavoastră vă folosiţi de această instituţie pentru a o bălăcări, folosesc un cuvânt mai de maidan, şi de a vă procura din contestarea activităţii acestei şedinţe marfă pentru cele două conturi şi pentru traficul lor şi pentru pagina dumneavoastră publică, mi se pare că este un abuz cât se poate de evident", a spus Cristea.
Narcisa Iorga i-a răspuns însă lui Radu Călin Cristea, precizând că el este cel care "a bălăcărit" CNA "făcând propagandă" în revista Observator cultural. "Dumneavoastră aţi bălăcărit instituţia CNA când ridicaţi osanale unor radiodifuzori care sunt sancţionaţi de această instituţie, iar dumneavoastră nu faceţi altceva decât să ridicaţi mingi la fileu când vin să îşi prelungească licenţa. Ce fac eu pe site-ul meu, pe blogul meu, nu e treaba dumneavoastră să discutaţi aici în şedinţă publică, decât dacă discutăm şi analizăm articolele pe care dumneavoastră le semnaţi în Observator cultural de un an de zile, adică de când aţi venit în Consiliu. Eu cred că dumneavoastră aţi coborât foarte jos imaginea acestui Consiliu publicând fără niciun pic de ruşine analize politice propagandistice în timp ce sunteţi membru CNA", a precizat Narcisa Iorga.
Ea a făcut referire şi la "discursurile sforăitoare", invocate iniţial în şedinţa CNA de către Christian Mititelu. Astfel, Iorga a spus că din punctul de vedere al discursurilor sforăitoare "recordul" îl bate Radu Călin Cristea, "cu un expozeu de 27 de minute".
Ulterior, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a invocat "dreptul la imagine". "Este un drept fundamental al oricăruia dintre noi. De asemenea, aveţi varianta în secunda în care nu se opreşte filmarea, primul pas este notificarea, după care colectiv facem plângere penală", le-a spus Laura Georgescu membrilor CNA care erau nemulţumiţi de faptul că Jucan difuzează în direct şedinţa CNA de marţi.
"Deja este foarte frumos", a spus râzând Narcisa Iorga, după ce a auzit referirea Laurei Georgescu la "plângerea penală".
Răspunsul Laurei Georgescu a venit rapid: "Doamna Iorga, ţăţăraia din 2009 o reiteraţi în 2014. Cred că suferiţi de sindromul campaniilor prezidenţiale, aveţi grijă că nu se tratează cu medicaţie".
Întrebată de Narcisa Iorga la ce se referă, Laura Georgescu i-a spus: "Suferiţi ca în anul 2009 de o expunere în Consiliu într-un discurs submediocru. Urmărind activitatea dumneavoastră în această instituţie, prin intermediul presei, am observat că strict înainte de campania prezidenţială intraţi într-un sindrom, se cheamă uşor psihicalizat. Urmăriţi în 2009 ce aţi putut să spuneţi în Consiliu şi o să aflăm că nu e nimic nou în 2014".
La insistenţele Narcisei Iorga privind definiţia cuvântului "psihicalizat", Laura Georgescu i-a spus: "Este un termen medical, mergeţi şi învăţaţi, că e vârsta să învăţaţi, fiindcă altfel să ştiţi, ca spălatul pe dinţi, creierul trebuie antrenat zilnic".
Răspunsul a nemulţumit-o pe Narcisa Iorga care i-a spus Laurei Georgescu: "Doamna preşedinte, sunteţi într-o şedinţă publică a unei instituţii cu autoritate şi vă rog frumos să vă abţineţi de la a face jigniri, după care distrugeţi înregistrările audio...".
"Staţi liniştită, dumneavoastră tot de sindrom de psihicalizare suferiţi. Uitaţi-vă bine ce aţi făcut în 2009, în presă, uitaţi-vă ce faceţi în 2014. E copie la indigo. Nu găsesc decât explicaţia anilor de campanie prezidenţială, nu am găsit altă explicaţie. Dacă mă puteţi ajuta, v-aş fi recunoscătoare", i-a răspuns la rândul său Laura Georgescu.
La întrebarea repetată a Narcisei Iorga ("Ce înseamnă psihicalizat?"), Laura Georgescu i-a răspuns: "E un termen medical, limbaj de specialitate. Nu fac nicio acuzaţie, este o calitate, sunteţi într-un uşor sindrom de psihicalizare, atâta vreme cât dumneavoastră de câte ori veniţi la serviciu, aveţi o problemă să lucraţi cu colegii dumneavoastră".
Ulterior, Narcisa Iorga a solicitat public să i se pună la dispoziţie înregistrarea audio a şedinţei de marţi, realizată de reprezentanţii CNA.
Pe de altă parte, după ce propunerea Monicăi Gubernat de oprire a transmisiei online a şedinţei publice a CNA de marţi pe pagina personală de Facebook a lui Valentin Jucan a fost votată de şase membri ai CNA, Jucan a spus că nu doreşte să oprească înregistrarea.
"Vă anunţ că nu am să mă opresc şi abia aştept să văd plângerea penală pe care o veţi formula colectiv", le-a spus Valentin Jucan membrilor CNA care au votat pentru oprirea transmisiei online.
Imediat după această afirmaţie, Laura Georgescu a declarat: "Sunt obligată să suspend şedinţa". Ulterior, ea s-a ridicat de pe scaunul său din sala de şedinţe a CNA şi s-a îndreptat spre ieşirea din sală.
În timp ce aceasta se deplasa, Narcisa Iorga a întrebat-o: "De ce suspendaţi şedinţa? Sunt invitaţi în sală (din Braşov, Brăila, Arad, Gheorghieni, n.r.) Există cvorum, nu văd de ce suspendaţi şedinţa. Este încă o metodă de a nu vă îndeplini obligaţiile".
"Opriţi înregistrarea dacă sunteţi aşa de dornică de muncă, doamna Iorga, şi lucraţi ca un om anonim. Nu încercaţi să folosiţi platforma de şedinţă publică a CNA într-o rampă de lansare a dumneavoastră. Performaţi întâi, aveţi expertiză şi încercaţi să performaţi profesional şi apoi încercăm să vă integrăm în colectivul acesta de 11 colegi", a spus în schimb Laura Georgescu.
"Sindromul de psihicalizare este totuşi o boală a modernităţii, să ştiţi că sunteţi bine", i-a mai spus Laura Georgescu Narcisei Iorga chiar înainte de a părăsi sala de şedinţe a CNA.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia