"Amintiri din Epoca de Aur", prezentat la Cannes, lăudat de Variety

O cronică laudativă a filmului "Amintiri din Epoca de Aur", scris şi produs de Cristian Mungiu, a apărut în ediţia de joi a Variety, articolul apreciind poveştile "picareşti şi absurde" prezentate şi performanţa de a fi obţinut un distribuitor pentru SUA, IFC, înainte de a avea premiera la Cannes.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului "Amintiri din Epoca de Aur", prezentat la Cannes, lăudat de Variety

Variety face o cronică laudativă filmului "Amintiri din Epoca de Aur", prezentat la Cannes

Articolul din Variety, semnat de Jay Weissberg, remarcă, însă, şi o posibilă problemă, legată de varianta pe care o vede spectatorul, cea formată din cinci scurtmetraje sau cea formată din toate cele şase.

Weissberg, care este familiarizat cu cinematografia românească, a recunoscut uşor tuşa lui Cristian Mungiu pe două dintre filme, "Legenda vânzătorilor de aer" şi "Legenda şoferului de găini", deşi genericul nu precizează cine ce a făcut, cu atât mai mult cu cât jurnaliştii ştiau la începutul festivalului că Mungiu îşi va scoate unul dintre cele două filme realizate de el, pentru a avea o versiune de festival nu prea lungă.

Variety spune că IFC nu a decis încă în ce manieră va scoate filmul pe ecranele americane. Se ştie, însă, că el va rula în România sub forma a două acolade cuprinzând fiecare câte trei filme.

Potrivit lui Weissberg, preferinţa autorilor de a-şi asuma toate filmele şi de a nu spune clar ce film au făcut vine, intenţionat, pe linia confuziei din perioada comunistă, când nu ştiai niciodată ce urma să primeşti.

După ce enunţă în câteva fraze povestea fiecărui film în parte, remarcând, printre altele, interpretarea "radiantă" a Dianei Cavaliotti sau pe cele ale lui Ion Sapdaru şi Virginia Mirea, criticul american scrie: "Împreună, episoadele funcţionează ca o privire cuprinzătoare şi aproape admirativă asupra felului în care românii obişnuiţi au supravieţuit celor mai grele momente ale regimului Ceauşescu. Deşi multe glume cu subînţeles nu vor fi înţelese de cei care nu sunt români, oricine poate aprecia umorul şi, deşi sunt numite legende urbane, poveştile par toate reale".

Variety consideră că scurtmetrajele semnate de Cristian Mungiu sunt cele mai personale din serie, dar apreciază faptul că şi cele semnate de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu demonstrează "o multitudine de stiluri subsumate aşa-numitului Nou Val Românesc. Tinereţea şi talentul lor ar trebui să înlăture teama că explozia cinematografului românesc este incapabilă să atingă o gamă largă de nuanţe şi să ofere speranţa că mai multe producţii comerciale pot clădi cinematografia română".

"Amintiri din Epoca de Aur" - inclus în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes - a avut, miercuri, cronici bune în publicaţiile Screendaily şi Liberation.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici