- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.02.2012, 19:08)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amos Oz, în vizită la Bucureşti, în perioada 27 - 28 februarie
Scriitorul Amos Oz va fi prezent la Bucureşti, în perioada 27 - 28 februarie, la o serie de evenimente, printre care lansarea seriei de autor care îi este dedicată la Editura Humanitas Fiction, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu, la Ateneul Român, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
504 afișări
Amos Oz, în vizită la Bucureşti, în perioada 27 - 28 februarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Amos Oz, unul dintre cei mai importanţi scriitori israelieni, vine în România la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi a Ambasadei Israelului la Bucureşti.
Scriitorul va susţine o conferinţă de presă în 27 februarie, de la ora 12.00, la Hotelul InterContinental, Sala Fortuna Est. În aceeaşi zi, la ora 18.30, la Ateneul Român, va avea loc conferinţa "Amos Oz în dialog cu Gabriel Liiceanu". Biletele pentru conferinţă vor fi puse în vânzare în 21 februarie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În 28 februarie, de la ora 11.00, Amos Oz va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, festivitatea de decernare desfăşurându-se în Sala "Constantin Stoicescu" a Palatului Facultăţii de Drept din Capitală.
De la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu va fi lansată seria de autor "Amos Oz" a Editurii Humanitas Fiction, cu volumele "Odihnă desăvârşită", "Cutia neagră", "Cum să lecuieşti un fanatic", "Rime despre viaţă şi moarte", "Poveste despre dragoste şi întuneric" şi "Scene de viaţă campestră". La eveniment vor vorbi: Amos Oz, Marlena Braester, Ioana Pârvulescu şi Denisa Comănescu.
Seria de autor "Amos Oz" a fost inaugurată de Denisa Comănescu, directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction, în mai 2011, cu publicarea romanului "Rime despre viaţă şi moarte" (apărut iniţial în 2009, în colecţia "Raftul Denisei", în traducerea Ioanei Petridean), urmată de volumele "Scene de viaţă campestră" (Humanitas Fiction, 2011; traducere de Ioana Petridean), "Poveste despre dragoste şi întuneric" (Humanitas Fiction, 2008, 2009, 2011; traducere de Dana-Ligia Ilin), "Cum să lecuieşti un fanatic" (Humanitas, 2007; Humanitas Fiction, 2011; traducere de Dana-Ligia Ilin), "Odihnă desăvârşită" (Humanitas Fiction, 2011; traducere de Marlena Braester) şi "Cutia neagră" (Humanitas Fiction, 2012; traducere de Marlena Braester). De acelaşi autor au mai apărut: "Să nu pronunţi: noapte" (Humanitas Fiction, 2010; traducere de Marlena Braester) şi "Deodată în adâncul pădurii" (Humanitas, 2010; traducere de Dana-Ligia Ilin).
"Poveste despre dragoste şi întuneric", "Scene de viaţă campestră" şi "Cum să lecuieşti un fanatic" sunt în curs de apariţie, tot la Humanitas Fiction, în ediţie eBook.
În seria de autor "Amos Oz" vor fi publicate romanele "Dealul Sfatului Nelegiuit", "Pantera din subterană" (ambele traduse din ebraică de Any Shilon), "Soţul meu, Michael", precum şi cartea pentru copii, "Soumchi" (ultimele două traduse din ebraică de Ioana Petridean).
Amos Oz, unul dintre cei mai importanţi prozatori şi eseişti israelieni, s-a născut la Ierusalim în 1939, într-o familie de cărturari şi profesori, originară din Polonia şi Rusia. Figura tutelară a familiei, aşa cum apare în cunoscutul său roman autobiografic de mai târziu, "Poveste despre dragoste şi întuneric", este fratele bunicului patern, profesorul doctor Joseph Klausner. Venit în Palestina la începutul secolului trecut, acesta va ajunge pe culmile recunoaşterii sociale şi intelectuale - o stradă din Ierusalim îi poartă numele, în timp ce scrierile lui sunt de referinţă în bibliografia iudaismului. Părinţii lui Amos vor avea însă un alt destin: tatăl lui, Yehuda Arieh Klausner, deşi studiase literatura şi istoria în Polonia, cunoştea 17 limbi şi avea o cultură vastă, va rămâne în umbra unchiului său, fiind nevoit să accepte un post modest de bibliotecar, în timp ce mama lui, Fania, o femeie la fel de cultivată, de o sensibilitate aparte, purtând în suflet nostalgia Europei, va ceda în faţa greutăţilor şi a lipsurilor vieţii de emigrant şi se va sinucide când Amos împlinea vârsta de 12 ani.
În 1954, la 15 ani, adolescentul fragil şi crescut printre cărţi se răzvrăteşte împotriva tatălui şi părăseşte Ierusalimul. Se stabileşte în kibbutzul Hulda, unde îşi va schimba numele de familie, devenind Amos Oz. La doar 20 de ani i se publică primele povestiri în revista literară Keshet, cu puţin timp înainte de a fi trimis de colectivitatea kibbutzului să studieze filozofia şi literatura la Universitatea din Ierusalim. În 1967 luptă în Războiul de Şase Zile, iar în 1973 participă la Războiul de Yom Kippur.
După absolvirea Facultăţii de Filozofie a Universităţii Ebraice din Ierusalim revine în kibbutz, unde practică agricultura şi predă la liceul local timp de 25 de ani, până în 1986, când se mută împreună cu soţia şi fiul său în oraşul Arad, pe ţărmul Mării Moarte.
De-a lungul timpului Amos Oz a fost invitat al unor prestigioase instituţii de învăţământ superior precum Colegiul St. Cross, Oxford (1969-1970), Universitatea Ebraică din Ierusalim (1975, 1990) şi Colegiul Colorado Springs (1984-1985) din S.U.A. Din 1987, Amos Oz predă literatura ebraică la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva.
În 1991 Amos Oz devine membru al Academiei de Limbă Ebraică din Israel.
Scriitorului israelian i-au fost acordate până în prezent zece titluri Doctor Honoris Causa din partea: Hebrew Union College - Cincinnati, Ohio şi Ierusalem (1988), Colegiul Western New England din Springfield, S.U.A. (1988), Universitatea din Tel Aviv, Israel (1992), Universitatea Brandeis, S.U.A. (1998), Seminarul Teologic Evreiesc din New York, S.U.A. (2006), Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel (2006), Institutul Weizmann din Rehovot, Israel (2006), Universitatea din Anvers, Belgia (2008), Universitatea pentru Străini din Siena, Italia (2010), Universitatea din Melbourne, Australia (2011).
Din 1965 până în prezent Amos Oz a publicat 35 de cărţi, dintre care 13 romane, patru volume de povestiri şi nuvele, cărţi pentru copii şi nouă volume care cuprind eseuri şi articole.
Primul său volum de povestiri, "Acolo unde urlă şacalii", apare în 1965, fiind urmat de romanul "Altundeva poate" (1966). După succesul romanului "Soţul meu, Michael" din 1968, Amos Oz continuă să publice cărţi de ficţiune: "Până la moarte" (1971), "Atinge apa, atinge vântul" (1973), "Dealul Sfatului Nelegiuit" (1976), "Soumchi" (1978), "Odihnă desăvârşită" (1982), "Cutia neagră" (1987), "Să cunoşti o femeie" (1989), "Fima" (1991), "Să nu pronunţi: noapte" (1994), "Pantera din subterană" (1995), "Aceeaşi mare" (1999), "Poveste despre dragoste şi întuneric" (2002), "Deodată în adâncul pădurii" (2005), "Rime despre viaţă şi moarte" (2007), "Scene de viaţă campestră" (2009). Volumele de eseuri politice şi literare ale lui Amos Oz au fost traduse în multe ţări, cel mai cunoscut fiind "Cum să lecuieşti un fanatic", publicat în 2002.
Cărţile lui Amos Oz au fost traduse în 42 de limbi, în 43 de ţări.
Printre numeroasele distincţii primite de autor se numără: Premiul Păcii (Germania, 1992), Premiul Israel pentru Literatură (1998), Marele Premiu Ovidius (România, 2004), Premiul Catalonia pentru Literatură (2004), Premiul Grinzane Cavour (Italia, 2007) şi Premiul Heinrich Heine (Germania, 2008).
Amos Oz a mai fost în România în anul 2004, când a primit Premiul Ovidius la Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură", organizat de Uniunea Scriitorilor din România. Amos Oz, care a participat şi la ediţia din 2003 a festivalului organizat de Uniunea Scriitorilor, a descris, în 2004, experienţele din România drept foarte emoţionante.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe