AMP reclamă la CNA presiuni editoriale la TVR1 şi tentativă de manipulare la Antena 3 şi Realitatea

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei reclamă la Consiliul Naţional al Audiovizualului comportament neechilibrat şi presiuni editoriale la TVR1 în campania electorală şi posibile tentative de manipulare la Antena 3 şi Realitatea TV, dar şi reprezentare politică dezechilibrată în dezbateri.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului AMP reclamă la CNA presiuni editoriale la TVR1 şi tentativă de manipulare la Antena 3 şi Realitatea

AMP reclamă la CNA presiuni editoriale la TVR1 şi tentativă de manipulare la Antena 3 şi Realitatea (Imagine: Mediafax Foto)

În scrisoarea adresată CNA, AW-AMP menţionează că, pe 24 noiembrie, pe durata transmisiei meciului de Liga Campionilor dintre Unirea Urziceni şi FC Sevilla, comentatorii TVR au menţionat prezenţa pe stadion a candidatului PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, şi a consilierului acestuia, Cozmin Guşă.

"Deşi acest fapt nu constituie o încălcare a legislaţiei electorale, ziua respectivă nefiind cuprinsă în perioada electorala legală, considerăm că menţionarea numelui unuia dintre candidaţi într-un asemenea context riscă să îl defavorizeze pe celălalt candidat şi să alimenteze suspiciunile de partizanat politic al TVR în favoarea unuia dintre candidaţi. Suspiciunile sunt întărite şi de informaţiile apărute în presă privind existenţa unor presiuni editoriale exercitate asupra celor doi comentatori din partea unor persoane aflate în funcţii de conducere în cadrul televiziunii publice, pentru menţionarea lui Mircea Geoana", se arată în scrisoare.

Din acest motiv, AW-AMP solicită CNA ca, "în calitatea sa de garant al interesului public în audiovizual, să investigheze dacă articolul 6 din Legea audiovizualului a fost încălcat în acest caz: Art. 6
(1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă.
(2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege.
(3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine.
(…)".

În aceeaşi scrisoare, AW-AMP mai solicită CNA şi să analizeze "dacă difuzarea insistentă şi fără verificare a imaginilor în care Traian Băsescu pare să lovească un copil a constituit sau nu o încălcare a legislaţiei audiovizuale în vigoare".

"În seara zilei de 26 noiembrie, ziarul Gardianul a publicat imaginile în care Traian Basescu pare a lovi un copil. Această informaţie este cu siguranta justificată din punct de vedere editorial, fiind un subiect de interes public major. Însă Gardianul a publicat imaginile fără a cere opinia celui implicat şi fără a verifica autenticitatea materialului. Aceste imagini au fost preluate, tot fără a li se verifica autenticitatea, şi de către Realitatea TV şi Antena 3. Insistenţa cu care difuzarea acelei înregistrări a fost repetată poate fi interpretată ca o tentativa de manipulare electorală în defavoarea unuia dintre candidaţi", se arată în scrisoarea AW-AMP.

AW-AMP solicită CNA "să analizeze dacă acest comportament editorial al celor doi radiodifuzori încalcă legislaţia audiovizuală, în special art. 42 alin. 2", care prevede că, "în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars", dar şi "Titlul IV - Asigurarea informării corecte şi a pluralismului - din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual".


"În plus, semnalăm faptul că în talk-show-uri par a fi invitaţi reprezentanţi ai actorilor politici într-un mod dezechilibrat: 1 invitat PSD, 1 invitat PNL şi 1 invitat PD-L. Vă rugăm să analizaţi dacă acesta observaţie este corectă şi dacă o asemenea reprezentare în dezbateri asigură principiul egalităţii de şanse a celor doi candidaţi", mai adaugă AW-AMP, în scrisoarea remisă CNA.

"Sperăm că CNA va face toate eforturile necesare pentru a se asigura că atât televiziunea publică cât şi televiziunile private fac un demers de informare corectă a publicului în campania electorală", se încheie scrisoarea adresată de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Scrisoarea adresată CNA vine după ce, duminică, ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei a criticat televiziunile pentru "abandonarea subiectului fraudei electorale", "difuzarea ilegală a rezultatelor exit poll-urilor înainte de ora 21.00 în ziua alegerilor" şi "difuzarea insistentă a imaginilor în care Traian Băsescu pare să lovească un copil".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici