AMP: Stenograma despre TVR demonstrează înclinaţia politicienilor de a controla media

Stenograma Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor publicată, vineri, de presa centrală demonstrează din nou înclinaţia patologică a politicienilor români de a ţine sub control serviciile publice de radio şi televiziune, apreciază Agenţia de Monitorizare a Presei.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului AMP: Stenograma despre TVR demonstrează înclinaţia politicienilor de a controla media

AMP: Stenograma despre TVR demonstrează înclinaţia politicienilor de a controla media (Imagine: Mediafax Foto)

"Stenograma BP al CDEP publicată astăzi (vineri, n.r.) în presa naţională demonstrează din nou înclinaţia patologică a politicienilor români de a ţine sub control serviciile publice de radio şi televiziune. Intervenţiile deputatului PD-L Cezar Preda pe tema unui posibil studio de televiziune al Parlamentului dau măsura acestei nevoi de subjugare a mediilor publice", potrivit reprezentanţilor AMP.

AMP critică politicienii pentru că au eşuat în tentativa de a depolitiza radioul şi televiziunea publică, acuzându-i că "au îngropat" în Comisia de Cultură a Senatului un proiect de lege al deputatului Raluca Turcan în acest sens.

"Au trecut deja patru ani de când preşedintele Băsescu şi liderii fostei alianţe DA trâmbiţau dorinţa lor de a depolitiza cele două instituţii supuse unui sistematic viol politic după 1990. Procesul modificării legii de funcţionare a TVR şi SRR, pornit în ianuarie 2005 la iniţiativa unui grup de organizaţii neguvernamentale şi a unor jurnalişti din cele două redacţii, a stârnit entuziasmul firesc al celor care îşi doresc reforma şi independenţa acestor instituţii. Din păcate, bunele intenţii ale clasei politice s-au epuizat în iunie 2006, când proiectul de lege iniţiat de Raluca Turcan şi votat de Camera Deputaţilor a fost îngropat în sertarele Comisiei de Cultură, arte şi mass-media a Senatului", precizează reprezentanţii organizaţiei.

Ulterior, în mai 2008, membrii Comisiei au respins proiectul de lege, punând astfel capăt, în opinia reprezentanţilor AMP, procesului depolitizării TVR şi SRR.

AMP aminteşte şi despre faptul că, în 2007, în premieră, un politician activ a fost numit Preşedinte Director General al TVR, referindu-se la Alexandru Sassu.

În opinia AMP, declaraţiile lui Cezar Preda "nu fac decât să demonstreze încă o dată că nevoia bolnavă a politicienilor de a controla mediile publice nu poate fi oprită decât prin adoptarea unei noi legi de funcţionare a TVR şi SRR care să protejeze cele două instituţii de intervenţia mediului politic.

În acest sens, AMP salută iniţiativa Ralucăi Turcan de a repune în mişcare procesul legislativ

"Sperăm ca întreaga clasă politică să dea dovadă de responsabilitate sprijinind acest demers", au mai adăugat cei de la AMP.

BP al Camerei Deputaţilor a discutat, luni, implicarea TVR şi a posturilor private în proiectul televiziunii Parlamentului, Adrian Năstase propunând ca SRTV să ofere operatori şi aparatură, iar posturile private moderatori, Cezar Preda spunând că televiziunea publică trebuie să se supună voinţei parlamentarilor.

Citeşte şi:

Preda: TVR să facă ce-i spunem noi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici