Ana Blandiana şi Hans Bergel, în dialog, la ICR Berlin, pe 17 şi 18 februarie

Scriitorul german Hans Bergel va fi invitatul Institutului Cultural "Titu Maiorescu" din Berlin în zilele de 17 şi 18 februarie, el urmând să citească, alături de poeta Ana Blandiana, din poeziile acesteia, informează instituţia.

Urmărește
15 afișări

În cadrul lecturii literare din data de 17 februarie, organizată împreună cu Societatea Germană, Hans Bergel va citi alături de poeta Ana Blandiana din poeziile acesteia, traduse şi publicate în volumul "Licitaţia ideilor/ Die Versteigerung der Ideen", la editura Johannis Reeg, în 2009. Tema dialogului dintre cei doi scriitori este poezia Anei Blandiana, pe care Hans Bergel a descoperit-o în anul 1962, când a fost transferat din lagărul comunist de muncă silnică de la Luciu Giurgeni de la Dunărea de Jos la domiciul forţat din Valea Călmăţui, în estul Bărăganului. Hans Bergel defineşte fiecare dintre poeziile Anei Blandiana ca "o scrutare plină de tâlc şi de reflecţie asupra lumii" şi se declară fascinat de dimensiunea magicului prezent la poeta română.

La data de 18 februarie, începând cu orele 19.30, la sediul ICR "Titu Maiorescu", Hans Bergel este din nou invitat, în cadrul prezentării biografiei sale "Bărbatul fără patrie - Hans Bergel. Viaţa şi opera", apărută în 2010, la Editura Frank&Timme. Autoarea cărţii, Renate Windisch-Middendorf, va vorbi despre opera lui Bergel pornind de la biografia acestuia, operă ce îl arată ca un protestatar şi un partener oficial de discuţii privind minoritatea germană care trăia în România comunistă în perioada negocierilor din cadrul Conferinţei pentru securitate şi colaborare în Europa. Biografia sa stă - la fel ca şi cea a tovarăşilor săi de generaţie şi de destin - sub semnul schimbărilor istorice şi al debusolării ideologice ale secolului al XX-lea, despre care scrie în peste 40 de volume. Titlul ales de Renate Windisch-Middendof, "Hans im Glück oder Der Mann ohne Vaterland/ Hans norocosul sau Bărbatul fără patrie" face referire la un manuscris pierdut al tânărului Bergel, pe atunci în vârstă de 33 de ani, pe care Securitatea l-a confiscat în 1959, la arestarea autorului în România. După aproape o jumătate de secol, Bergel revine la tema vieţii sale, "Transilvania ca destin", în romanele sale: "Wenn die Adler kommen/ Când vin vulturii" (1996) şi "Die Wiederkehr der Wölfe/ Revenirea lupilor" (2006).

Hans Bergel, născut în 1925 la Râşnov, trăieşte din 1968 la München, Germania. În România comunistă a fost arestat de trei ori pe criterii politice, iar în cadrul "Procesului grupei de scriitori germani" (15 septembrie 1959) a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi muncă în folosul comunităţii. A publicat 40 de volume: romane, povestiri, poezii, eseuri politice, literare, culturale şi privind istoria artei. Cele mai recente volume publicate sunt romanul "Die Wiederkehr der Wölfe" (2006), eseul biografic despre fratele său, Erich Bergel, "Ein Musikerleben" (2006), volumul de portrete ale unor artişti "Wegkreuzungen" (2009) şi "Am Vorabend des Taifuns. Geschichten aus einem abenteuerlichen Leben" (2010).

Ana Blandiana, născută în 1942, la Timişoara, în Banat, ca fiică a unui jurist şi teolog greco-ortodox, este cunoscută de decenii ca poetă pe plan internaţional. A studiat romanistică la Cluj, a fost bursieră a universităţilor din Iowa (SUA), Heidelberg şi Berlin. Poeta unui "cosmos îmblânzit" şi "rebelă împotriva ipocriziei contemporanilor", ea a reînfiinţat, în 1990, PEN România şi a pus, în 1991, bazele Academiei Civice, care are ca ţel aflarea adevărului despre crimele comunismului şi pe care Blandiana a condus-o până în 2001. Operele sale au fost traduse în diverse limbi străine şi premiate, scriitoarea fiind şi membru al mai multor academii internaţionale. Trăieşte din 1967 în Bucureşti.

Renate Windisch-Middendorf, născută în Renania de Nord-Vestfalia, a copilărit în Wuppertal şi a studiat germanistica, istoria şi istoria artelor în Köln, Viena şi Tübingen. A stat de numeroase ori în România, ca bursieră a DAAD, a "Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde" şi a Ministerului Educaţiei din ţara noastră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici