- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.12.2013, 13:56)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Antena 3, România TV şi Antena 1, cele mai mari sancţiuni de la CNA în 2013
Antena 3, România TV şi Antena 1 au primit cele mai mari sancţiuni de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în anul 2013, când, pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale, Consiliul a aplicat în total peste 100 de amenzi în valoare de aproximativ 2,21 de milioane de lei.
Urmărește
742 afișări
ANALIZĂ: Antena 3, România TV şi Antena 1, cele mai mari sancţiuni de la CNA în 2013 (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)
Datele au fost obţinute de agenţia MEDIAFAX prin prelucrarea informaţiilor din şedinţele Consiliului Naţional al Audiovizualului, a celor postate pe site-ul CNA şi a celor din comunicatele de presă emise de instituţie în acest an, în lipsa unui bilanţ oficial al Consiliului până la data publicării acestui material.
Astfel, CNA a aplicat în acest an 103 amenzi în valoare de 2.217.500 de lei. Cifrele sunt în scădere faţă de anul 2012, când CNA a aplicat un total de 115 amenzi în cuantum de 3.085.500 de lei. Sumele provenite din amenzile CNA merg la bugetul de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
Totodată, CNA a aplicat 154 de somaţii publice, decizii de retragere a unor licenţe audiovizuale (6) şi decizii de acordare a dreptului la replică. Acestora li se adaugă deciziile de retragere a avizelor de retransmisie în cazul unor operatori de cablu - ca urmare a constatării încălcării legislaţiei audiovizualului (2 cazuri) şi la cerere -, dar şi aproximativ 25 de decizii de intrare în legalitate a unor spoturi comerciale.
Cele mai mari sancţiuni au mers în acest an la televiziunile de ştiri Antena 3 şi România TV.
Astfel, Antena 3, o televiziune deţinută de familia Voiculescu, s-a situat pe primul loc în acest top, întrucât a primit 18 sancţiuni de la CNA, din care 7 amenzi, a căror valoare totală este de 295.000 de lei.
Pe locul al doilea s-a clasat România TV - o televiziune despre care presa a relatat că s-ar afla în sfera de influenţă a deputatului PSD Sebastian Ghiță -, care a primit în acest an 20 de sancţiuni de la CNA, din care 7 amenzi, în valoare totală de 250.000 de lei.
Antena 3 şi România TV sunt urmate în acest top de televiziunea generalistă Antena 1, cu 23 de sancţiuni, din care 12 amenzi (valoare totală de 245.000 de lei).
Pe al patrulea loc în acest clasament se situează televiziunea generalistă OTV, care a avut o existenţă scurtă în acest an, fiindu-i retrasă licenţa audiovizuală de către CNA, în conformitate cu legislaţia audiovizualului, pentru neplata unor amenzi mai vechi. Deşi i-a retras licenţa pe 22 ianuarie, CNA a continuat să sancţioneze OTV pentru perioada în care televiziunea făcea propagandă politică Partidului Popular Dan Diaconescu (PPDD), aplicându-i 3 amenzi în valoare totală de 160.000 de lei. La acestea s-ar putea adăuga o amendă de 100.000 de lei primită de la CNA de o altă televiziune controlată de Dan Diaconescu (DDTV), din cauză că a retransmis în mod ilegal OTV.
Topul radiodifuzorilor care au primit cele mai mari sancţiuni de la Consiliu în 2013 este continuat, pe locul al cincilea, de televiziunea de ştiri Realitatea TV, care a primit în acest an de la CNA un număr de 23 de sancţiuni, din care 8 amenzi (valoare totală 155.000 de lei).
Clasamentul este continuat de televiziunea de ştiri B1 TV, cu 16 sancţiuni (7 amenzi în cuantum de 125.000 de lei), televiziunea generalistă Kanal D, cu 9 sancţiuni (5 amenzi - 75.000 de lei), Societatea Română de Televiziune - 4 sancţiuni (3 amenzi - 65.000 de lei) şi televiziunea generalistă Pro TV - 8 sancţiuni (4 amenzi - 50.000 de lei).
În ceea ce priveşte posturile de radio, Kiss FM a primit 4 sancţiuni, din care 2 amenzi (cu o valoare totală de 15.000 de lei), Radio Zu - 3 sancţiuni, din care o singură amendă (de 2.500 de lei).
Radio Guerrilla a primit în acest an doar două sancţiuni, dintre care însă una drastică. CNA a decis, pe 19 septembrie, să retragă toate licenţele Radio Guerrilla, din cauză că acestea erau operate de o altă societate (Expresiv SA) decât deţinătorul de drept al licenţei, Realitatea Media SA, fapt interzis de legislaţia audiovizualului. În plus, Guerrilla a primit în acest an de la CNA o amendă de 10.000 de lei.
În ceea ce priveşte societăţile de cablu, CNA a fost foarte blând în acest an cu RCS&RDS, care a primit doar 3 somaţii publice. În schimb, în 2012, RCS&RDS a fost cel mai amendat cablist, însumând atunci un număr de 5 amenzi, a căror valoare totală era de 280.000 de lei.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare.
Structura CNA s-a modificat din 20 decembrie 2012. Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Laura Georgescu (preşedinte), Viorel-Vasile Buda (vicepreşedinte), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe