Anca Damian: Un film, ca să fie credibil, trebuie să aibă complexitatea comediei şi a dramei

Regizoarea Anca Damian, al cărei cel mai recent film, "O vară foarte instabilă", va avea premiera în cinematografele româneşti pe 1 noiembrie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că, pentru a beneficia de credibilitate, un lungmetraj trebuie să aibă complexitatea comediei, cât şi pe cea a dramei.

Urmărește
575 afișări
Imaginea articolului Anca Damian: Un film, ca să fie credibil, trebuie să aibă complexitatea comediei şi a dramei

Anca Damian (Imagine: Anita Vizireanu/ Arhiva Mediafax Foto)

Filmul "O vară foarte instabilă", vorbit aproape integral în limba engleză, spune povestea lui Daniel (Jamie Sives), un scoţian care, dintr-un joc de-a ficţiunea, se trezeşte prins între două femei (Diana Cavaliotti şi Ana Ularu), între dragoste şi pasiune. Ziua foarte călduroasă şi perturbaţiile atmosferice violente din timpul nopţii marchează fundalul acestei poveşti urbane, plasată într-un oraş continental. Este un film despre viaţa pe care o trăim chiar în acest moment.

Despre filmul său, regizoarea Anca Damian a declarat pentru MEDIAFAX - după proiecţia pentru presă a acestui lungmetraj, care a avut loc luni, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti - că reprezintă "întâlnirea comediei cu art house cinema, pentru că o consideră totuşi o comedie neagră". "În viaţă, şi comedia şi drama se duc de mână. Un film, ca să aibă credibilitate, trebuie să aibe complexitatea şi a comediei şi a dramei. E o dramă şi e dramă şi undeva spui - într-adevăr personajul se omoară, îşi omoară personajul virtual, crezând că astfel va putea personajul real să-şi găsească liniştea or, de fapt, jocul de-a ficţiunea şi minciuna alterează, dar ăsta e modul nostru de a trăi", a mai spus aceasta pentru MEDIAFAX.

"Este un proiect scump pentru o peliculă care se filmează în platou, care are efecte speciale multe, pe geamuri, efectele speciale s-au făcut până la urmă în Suedia, s-a filmat în platou în Cehia, deci au fost nişte costuri pe care le-am făcut în alte ţări, pentru că nu am avut financiar posibilitatea în România, însă am rămas cu producătorul principal român, cu toate greutăţile şi responsabilităţile, fără sprijinul CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei, n.r.). Am avut sprijinul, am avut coproducător de la Ministerul Culturii, prin Editura Video", a declarat regizoarea Anca Damian, după proiecţia filmului.

De asemenea, Anca Damian a relatat că scenariul a pornit de la o poveste intitulată "O vară instabilă", a lui Philip Ó Ceallaigh, un irlandez care locuieşte în România. "Română lui este aproximativă, chiar dacă el insistă să vorbească... Prima limbă în care s-a scris scenariul a fost limba engleză. Apoi, l-am tradus în limba română, pentru a aplica la CNC", a spus aceasta. În acest context, cu toate că traducerea în limba română a poveştii a fost realizată de traducătoarea cărţilor scriitorului irlandez, Ana-Maria Lişman, regizoarea a declarat că suna "foarte prost în română, devenea o glumă".

S-a încercat adaptarea dialogului, dar nu s-a reuşit, acela fiind momentul în care decizia a fost de a realiza un film bilingv. "Undeva, situaţia reală era de aşa natură încât în clipa în care o transformai într-o poveste la care nişte românii se joacă de-a trimisul poveştilor, nivelul pirandellian scădea la o glumiţă banală şi asta a fost decisiv în momentul în care am ales să folosesc actori străini pentru cele două personaje, nicio clipă nu mi-a trecut prin cap să folosesc un actor român care să vorbească engleză, pentru că ar fi fost o eroare totală de credibilitate al personajului", a afirmat aceasta.

În privinţa actorilor, regizoarea a declarat că prima opţiune pentru Daniel a fost Michael Fassbender. Apoi, cariera acestuia a fost impulsionată de rolul pe care l-a avut în "Hunger", de Steve McQueen, mergând spre un alt nivel, iar suma cerută de impresarul actorului a fost de trei ori mai mare decât bugetul lungmetrajului.

Povestea scrisă de O Ceallaigh are două personaje, scenariul realizat de Anca Damian prezentând patru. "Consider că este mult mai uşor să faci dintr-o povestire scurtă un film lung, pentru că adaugi, povestirea era, de fapt, sâmburele scenariului, dar scenariul l-am dezvoltat introducând două personaje alter ego", a povestit Damian.

Pe de altă parte, Anca Damian spune că, pentru ea, cinematografia reprezintă artă plastică şi artă vizuală, subliniind că încearcă să schimbe "un pic limbajul clasic".

Prezentă la proiecţia filmului, actriţa Ana Ularu a spus că, probabil, pentru acest rol i se va reproşa anumite chestiuni, având în vedere că până acum a fost criticată fie pentru că este mult prea androgină, fie mult prea agresivă.

"Sunt un om greu de distribuit, asta e clar. E foarte plăcut să ţi se acorde încredere într-un tip de rol la care nu te-ai fi aşteptat vreodată şi să construieşti cu atât mai mult cu cât îţi este foarte departe. În general, eu merg foarte mult pe ideea asta că îmi place ca un rol să fie cât mai departe de mine şi să pornesc la luptă încercând să-l îndepărtez şi mai tare şi să pornesc de la diferenţele dintre mine şi personaj", a spus Ana Ularu.

Pe de altă parte, Diana Cavaliotti a spus că încearcă să acceseze punctele care fac parte din ea, apreciind că îi place să simtă personajul. "Dacă găsesc punctul acela exact, conexiunea dintre mine şi personaj, de acolo devine ceva frumos", a spus actriţa.

Anca Damian este regizoarea, scenarista şi producătoarea filmului de animaţie "Crulic - Drumul spre dincolo" (2011), selectat în peste o sută de festivaluri. Filmul a primit marele premiu la Annecy şi peste 25 de trofee la alte festivaluri internaţionale. Anca Damian a regizat, scris şi coprodus filmul "Întâlniri încrucişate" (2008), selectat în festivalurile de la Pusan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg şi Roma. Înainte de aceasta, a lucrat ca regizoare, scenaristă şi producătoare la mai multe documentare despre artă, şi, de asemenea, ca director de imagine la două lungmetraje.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici