- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.12.2014, 14:55)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANCOM: Numărul conexiunilor la internet a crescut cu 22,8% la 6 luni, la 18,3 milioane
Numărul conexiunilor fixe şi mobile la internet a atins 18,3 milioane la finele lunii iunie, în creştere cu 22,8% faţă de 30 iunie 2013, pe fondul avansului conexiunilor mobile cu 28,5%, la 14,4 milioane, reiese din datele anunţate de autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM).
Urmărește
156 afișări
ANCOM: Numărul conexiunilor la internet a crescut cu 22,8% la 6 luni, la 18,3 milioane
În cazul conexiunilor fixe, numărul acestora a urcat de la 3,7 milioane la finele lunii iunie 2013 la 3,9 milioane la sfârşitul lunii iunie a acestui an.
"În cazul internetului fix în bandă largă se înregistrează, în medie, o creştere de peste 100.000 de conexiuni la fiecare 6 luni, evoluţia fiind de la 3,7 milioane de conexiuni la 30 iunie 2013 până la 3,9 milioane la aceeaşi dată a anului 2014, în timp ce internetul mobil de bandă largă a înregistrat un salt de la 8,2 milioane de conexiuni active la jumătatea anului 2013 până la 10,5 milioane la jumătatea anului 2014, adică, în medie, peste un milion de conexiuni în plus la fiecare 6 luni", se arată într-un comunicat al ANCOM remis MEDIAFAX.
Datele ANCOM arată că internetul este accesat din ce în ce mai mult prin conexiuni mobile de mare viteză (EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, 4G), rata de penetrare la 100 de locuitori ajungând la 52,1%, în creştere cu 11 p.p. faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În acelaşi timp, rata de penetrare a internetului fix de bandă largă la 100 de locuitori este de 19,4% la nivel naţional, aproape trei sferturi dintre conexiuni fiind utilizate de către locuitorii din mediul urban (2,8 milioane) şi mai mult de un sfert de cei din mediul rural (1,1 milioane).
În ceea ce priveşte infrastructura de acces la utilizatorul final în cazul internetului furnizat la puncte fixe, în prima jumătate a anului 2014 s-au înregistrat creşteri moderate în cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate, astfel că structura conexiunilor de acces la internet fix a rămas aproape neschimbată: aproximativ 2,1 milioane de conexiuni erau prin cablu UTP/FTP (aproximativ 55% din totalul conexiunilor), conexiunile prin cablu coaxial au ajuns la aproape 600.000 (15% din totalul conexiunilor), iar conexiunile care utilizează suportul de fire de cupru au depăşit 1 milion (27% din totalul conexiunilor).
"Faptul că majoritatea conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe (97%) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce permit furnizarea de servicii la viteze mari şi foarte mari - fibră optică până la un punct din apropierea utilizatorului final sau chiar până la domiciliul acestuia sau DOCSIS 3.0 - a determinat apariţia şi dezvoltarea pe piaţa din România a unor oferte de acces la internet la viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps. În mod direct, acest lucru s-a reflectat şi în structura conexiunilor utilizate, astfel încât, la 30 iunie 2014, 59% din numărul total erau conexiuni cu viteze de cel puţin 30 Mpbs, iar 28% conexiuni cu viteze de cel puţin 100 Mbps", se arată în comunicat.
În cazul conexiunilor mobile de acces la internet, la jumătatea anului 2014, peste 8,5 milioane dintre cele 14,4 milioane de conexiuni active foloseau tehnologia 3G şi, respectiv, superioară 3G, din care 253 de mii erau prin tehnologia 4G.
Din totalul celor 14,4 milioane de conexiuni mobile la internet, jumătate au fost utilizate pe bază de cartele preplătite, iar jumătate pe bază de abonament, dintre acestea din urmă 5,3 milioane aparţinând utilizatorilor persoane fizice, iar restul de 1,9 milioane persoanelor juridice.
În ceea ce priveşte modalitatea de acces, 89% dintre conexiunile mobile au fost accesate prin telefonul mobil/smartphone, în timp ce restul de 11% au fost conexiuni prin intermediul modemurilor/cardurilor sau USB.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe