Video Andreea Esca: Nu am visat niciodată că o să fiu jurnalist. Totul este să îţi doreşti să faci asta şi după aceea să te ţii de treabă

Andreea Esca, prezentatoarea Ştirilor Pro TV şi directorul editorial al The One, a declarat la seminarul din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858) că revistele pentru femei au şanse să apară în continuare pe hârtie, fiind ca "un gadget al femeilor".

Urmărește
915 afișări

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au organizat joi la Hotel Howard Johnson Grand Plaza din Bucureşti seminarul de informare privind piaţa muncii din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

La seminar au participat peste 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau şomeri de lungă durată din regiunea Bucureşti - Ilfov, dar şi personalităţi din zona media: Andreea Esca, prezentatoarea Ştirilor Pro TV şi director editorial al publicaţiei The One, Cristian Tudor Popescu, Senior Editor la gandul.info, Cezar Ion, director al Direcţiei Editoriale din TVR şi preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, şi Indira Crasnea, redactor-şef adjunct la Agenţia de presă Mediafax şi preşedintele Clubului Român de Presă.

În cadrul seminarului, Andreea Esca a vorbit despre începuturile carierei sale, dar şi despre situaţia presei româneşti în prezent.

Vedeta Pro TV a dezvăluit că a ajuns să practice meseria de jurnalist "din întâmplare".

"Nu am visat niciodată că o să fiu jurnalist. Pe vremea lui Ceauşescu, nu era o profesie foarte dorită (...) Pe vremea când eram eu la liceu, trebuia să faci nişte facultăţi serioase, precum ASE, Medicină sau Drept, dacă nu ştiai nimic la celelalte", a spus Andreea Esca, precizând că, iniţial, a dat examen la Facultatea de Finanţe şi Bănci, dar a fost "un semn bun" că nu a intrat, deşi era "o catastrofă" în anii '90 să nu intri la facultate din prima încercare.

Ulterior, la sfatul tatălui său, Andreea Esca s-a dus să se înscrie la Facultatea de Drept, în prima universitate privată înfiinţată după Revoluţie. "Pe lângă Drept, aveau şi Facultatea de Jurnalism, Presă Scrisă şi Televiziune. Fiind singură când m-am dus să mă înscriu, m-am înscris la jurnalism radio şi televiziune", a povestit Esca.

Potrivit Andreei Esca, "oricine poate ca, într-un moment din viaţă, să ajungă să îşi dorească să fie jurnalist".

"Nu trebuie să ai o anumită vârstă, o anumită pregătire. Totul este să îţi doreşti să faci asta dintr-un motiv sau altul şi după aceea să te ţii de treabă. Am avut norocul să am profesori foarte buni, ei îşi aduceau materialele de la BBC şi din străinătate. Au făcut rost de nişte cursuri foarte bune, mulţi dintre ei erau oameni care lucrau în TVR şi ne puteau facilita accesul în Televiziunea Română, singura care exista la momentul respectiv", a mai spus Andreea Esca.

Ea a precizat că pentru profesia de jurnalist este foarte importantă pregătirea teoretică, dar mult mai importantă este practica în domeniu.

"Este vina sistemului de învăţământ, care nu reuşeşte să pregătească oamenii decât din punct de vedere teoretic. Oricine poate să devină jurnalist, dacă este foarte curios. O prietenă râde de mine, spunând că nu mă poate lăsa singură în staţia de autobuz 10 minute că mă împrietenesc cu toţii oamenii. Eu cred că fiecare om are o poveste extraordinară şi oricine se poate transforma într-un subiect", a spus Andreea Esca.

Ea a precizat că un jurnalist are nevoie de câteva calităţi specifice, precum curiozitate, tenacitate şi talent. Totodată, ea a atenţionat că un jurnalist are o slujbă fără orar fix.

"În jurnalism, contează foarte mult talentul, dar, după ce cineva ne îndrumă către această profesie, cred că mai departe este o chestiune de foarte multă muncă, de informaţie, de dorinţă", a mai spus Andreea Esca.

Ea a vorbit în cadrul seminarului şi despre situaţia presei în prezent. "Jurnalismul nu este în cea mai frumoasă zonă a lui în vremurile noastre, dar mai sunt oameni instruiţi. Lucrez într-un loc unde respectăm principiile", a spus Andreea Esca.

Totodată, Andreea Esca a spus că din postura de prezentatoare a Ştirilor Pro TV este interesată ca telespectatorii să primească informaţiile pe care şi le doresc.

"Pe mine mă interesează ca telespectatorii mei să primească informaţiile pe care şi le doresc. Eu sunt un om care trebuie să livreze o informaţie, nu sunt un comentator, prin urmare eu livrez nişte informaţii. Eu trebuie să informez", a explicat Andreea Esca.

În acest context, Andreea Esca a mai spus că rolul televiziunilor private nu este acela de a se ocupa de educaţia copiilor.

"Eu chiar nu cred că cei mici trebuie să primească educaţie de la televizor. Cred că părinţii şi şcoala trebuie să se ocupe să nu le dea timp să se uite la televizor. Televiziunea nu este educator. Televiziunea Publică este obligată să educe, pentru că primeşte bani de la mine şi de la dumneavoastră, nu de la reclame. Salariile lor (ale angajaţilor din Televiziunea Română, n.r.) nu stau sub nicio formă în cât de multă publicitate primesc", le-a explicat Andreea Esca participanţilor la seminar.

Totodată, Andreea Esca a spus că Ştirile Pro TV au realizat foarte multe campanii sociale importante, care au ajutat mulţi oameni, precizând că speră ca presa bazată pe senzaţionalism să fie doar "o etapă".

În plus, Andreea Esca a spus că online-ul este în continuă dezvoltare, precizând însă că şi presa scrisă va continua să existe, în special revistele pentru femei.

"Eu cred că revistele vor exista în continuare, pentru că femeilor le place gestul să aibă o revistă în mână, să plece cu ea pe plajă, la o cafea. Este ca un gadget al femeilor. Revista este un loc unde aflăm despre lucruri nu neapărat la zi. Nu cred că are un concurent foarte serios în online", a spus Andreea Esca, care este şi directorul editorial al revistei The One.

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au lansat, joi, proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici