Andrei Dimitriu, numit director interimar al Filarmonicii "George Enescu" din Capitală

Andrei Dimitriu, fost preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), a fost numit director interimar al Filarmonicii Naţionale "George Enescu" din Bucureşti, după pensionarea lui Cristian Mandeal, a anunţat ministrul Culturii, Hunor Kelemen, joi, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
1363 afișări
Imaginea articolului Andrei Dimitriu, numit director interimar al Filarmonicii "George Enescu" din Capitală

Andrei Dimitriu, numit director interimar al Filarmonicii "George Enescu" din Capitală (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul l-a prezentat, la sediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) pe noul director al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, instituţie marcată de un conflict între conducere şi membrii orchestrei, începând cu luna septembrie 2009.

Kelemen a declarat că Andrei Dimitriu a avut curajul să preia această instituţie şi i-a mulţumit pentru acest lucru, menţionând că acesta este "un om din afara sistemului, echilibrat, care ştie să menţină echilibrul într-o instituţie de cultură, dar în acelaşi timp avizat".

La rândul său, Andrei Dimitriu le-a declarat jurnaliştilor că, deocamdată, va lucra cu aceeaşi echipă la Filarmonica Enescu şi că speră ca în luna martie să poată prezenta o conferinţă de presă asupra situaţiei de la filarmonică. "Sper să readuc strălucirea acestei prime instituţii din muzica românească", a spus Dimitriu.

Andrei Dimitriu a fost numit la conducerea Filarmonicii Enescu pentru un interimat de şase luni.

Andrei Dimitriu a fost preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune între noiembrie 1999 şi decembrie 2001. El a fost, pe rând, Secretar de Stat, Preşedinte al Agenţiei Române de Dezvoltare, şeful Departamentului pentru Promovarea Investiţiilor Străine la Ministerul Privatizării şi consilier pentru industrie al primului-ministru.

Membrii orchestrei Filarmonicii Enescu au solicitat fostului ministru al Culturii, Theodor Paleologu, de mai multe ori, de la sfârşitul lunii septembrie 2009, să adopte "de urgenţă" măsura de înlocuire a managerilor instituţiei - directorul general Cristian Mandeal, aflat pe atunci în interimat, şi directorul artistic Nicolae Licareţ -, dar şi înlocuirea Andei Petrovici din funcţia de concert maestru al orchestrei.

Pe 28 septembrie 2009, la prima repetiţie pentru noua stagiune, peste 80 din cei 97 de membri ai orchestrei şi-au expus, într-un memoriu, motivele de nemulţumire faţă de conducere, atât de ordin managerial, cât şi privind atmosfera tensionată de la repetiţii, întreţinută de concert maestrul Anda Petrovici şi Cristian Mandeal.

La sfârşitul lunii octombrie, Ministerul Culturii a luat măsura aprobării unei cereri de schimbare de organigramă din partea filarmonicii, astfel încât Anda Petrovici să nu mai cânte cu orchestra, ci în cadrul unui nou ansamblu înfiinţat în cadrul instituţiei - Trio Arte.

Tot la sfârşitul lunii septembrie, după izbucnirea conflictului, Cristian Mandeal şi-a dat demisia, dar s-a înţeles cu ministrul Paleologu să rămână director interimar la filarmonică până la găsirea unei soluţii. La începutul lui 2010, Kelemen Hunor a anunţat că un concurs pentru ocuparea funcţiei de director la Filarmonica Enescu urmează să aibă loc în prima parte a acestui an. Între timp, Cristian Mandeal a aşteptat să i se aprobe dosarul de pensionare. Ministrul Kelemen Hunor a declarat tot atunci pentru MEDIAFAX că are în vedere o persoană pentru acest interimat.

Pe de altă parte, pe 31 decembrie 2009 au expirat contractele încheiate pe perioadă determinată pentru şapte dintre membrii orchestrei şi 15 corişti, în timp ce alţi 30 de artişti din filarmonică s-au pensionat. Potrivit unor surse din orchestră, în prezent, artiştii care ceruseră pensionarea au părăsit instituţia, în timp ce celor cărora le expirau contractele la 31 decembrie 2009 le-au fost prelungite cu încă trei luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici