Andrei Gheorghe despre Vlădescu: E ciufut, căpos şi nu ascultă

Andrei Gheorghe, fost consilier al ministrului de Finanţe Sebastian Vlădescu, declară, vineri, în presa centrală, că Vlădescu este "ciufut, căpos şi nu ascultă", precizând că acesta "nu înţelege deloc ce înseamnă comunicare".

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Andrei Gheorghe despre Vlădescu: E ciufut, căpos şi nu ascultă

Andrei Gheorghe despre Vlădescu: E ciufut, căpos şi nu ascultă (Imagine: Adrian Stoicoviciu)

Andrei Gheorghe, fost consilier al ministrului de Finanţe Sebastian Vlădescu, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, că Vlădescu "nu înţelege deloc ceea ce înseamnă comunicare", precizând că încetarea colaborării a fost determinat de faptul că au existat "aşteptări diferite unul de la celălalt".

Pe de altă parte, el spune, într-un interviu pentru Evenimentul zilei, că Vlădescu "e ciufut, nu vorbeşte" şi că "toţi specialiştii cred întotdeauna că lumea se reduce la dreptatea lor unică, prin urmare, toate celelalte sunt fandoseli". În opinia sa, calităţile ministrului de imaginea căruia s-a ocupat sunt: "foarte inteligent, foarte ordonat, foarte seducător, se îmbracă bine şi e un tip interesant". Defectele sunt că e "foarte căpos şi nu vrea să asculte".

Întrebat de Adevărul cum au fost zilele petrecute în funcţia de consilier pe probleme de comunicare al ministrului Sebastian Vlădescu, Andrei Gheorghe spune că a constatat că "acţiunile celor din sistem sunt non acţiuni". "Am constatat că acţiunile celor din sistem sunt non-acţiuni. Dacă faci ceva, dacă semnezi ceva, dacă reuşeşti să creezi ceva, ieşi din rând. Dacă ieşi din rând, eşti vulnerabil. Şi tuturor le e frică de pierderea locului de muncă. Am uitat sensul gestului '89: libertate", spune Gheorghe, care subliniază că în ministerul Finanţelor există şi "foarte mulţi oameni inteligenţi, extraordinar de bine pregătiţi".

Pe de altă parte, el caracterizează "românul din sistemul de stat" drept "fricos", "ineficient", "temător de nou", "cu un conservatorism greşit" şi cu "o doctrină a mediocrităţii învingătoare".

Totodată, Gheorghe spune că funcţia de consilier al ministrului a fost o provocare. "Pentru că ai acces la marea putere, amuşinezi puterile internaţionale. Stai de vorbă cu oamenii de la FMI, îi măsori şi te gândeşti ce înseamnă pentru ei puterea. Te uiţi la un înalt funcţionar care învârte zeci de miliarde, îmbrăcat obscur, având un ceas banal, marca Timex, în timp ce, inevitabil, partea română îi domină prin haine", declară fostul consilier.

Pe de altă parte, despre reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional Gheorghe spune că sunt nişte oameni "teribil de simpli". "Sunt ca nişte grauri între păuni. Vin graurii să le spună păunilor ce e bine de făcut. Şi păunii, împopoţonaţi, stau şi se gândesc: «Bine, dar asta înseamnă că ne vin grăunţele, da? Bine. Mă rog, cum spuneţi voi»,. Oamenii de la FMI vin cu logică, vin cu raţiune şi dau comenzi unui sistem care e obişnuit să reacţioneze cu fandoseală şi pasiune. La noi, în ministere, sunt prea multe ceasuri scumpe! Se vorbeşte despre ce trebuie făcut în România. Nu trebuie făcut nimic altceva decât să-i iei pe toţi şi să te uiţi ce au la încheietură", mai spune Gheorghe.

Întrebat ce nu a funcţionat în colaborarea cu ministrul Vlădescu, Andrei Gheorghe declară: "Amândoi ne-am evaluat greşit şi am avut aşteptări diferite unul de la celălalt. Din punctul meu de vedere, comunicarea are un rost foarte simplu, dar este un instrument complex. Şi are nişte legi cărora trebuie să li te supui. Metaforic vorbind, nu poţi să ieşi la televizor fără să te machiezi, chiar dacă eşti Rhianna. De la Nixon încoace s-a descoperit o lege: pudra. Sebastian Vlădescu nu înţelege deloc ceea ce înseamnă comunicare".

De asemenea, întrebat dacă mai vorbeşte cu Sebastian Vlădescu, Gheorghe a spus: "Nu. A fost o decizie comună".

Totodată, Gheorghe spune că nu regretă faptul că a acceptat postul la Finanţe. "Cum să regreţi să te duci într-un loc atât de interesant, într-un moment atât de interesant? Îmi propusesem o strategie pe termen lung, să fac un departament «îndemânatic», care să se mişte repede şi bine. Dar, cum am ajuns la minister, toţi oamenii de acolo au început să-mi vândă din înţelepciunea lor", declaraă el, subliniind că a fost "interesant" să lucreze în sistem pentru că "era un sentiment provocator". "Experienţa a fost incredibilă. Ministerul de Finanţe este, cred eu, în momentul ăsta, cel mai important Minister din România. Ministerul cu cea mai mare presiune. Ceea ce e chiar dezirabil: fără presiune zaci ca într-o placentă, protejat şi pluteşti în apă. Presiunea te face să performezi mai bine, să fii mai bun, mai competitiv", completează Gheorghe.

El mai spune că nu a avut legătură cu numirea lui Dan Bittman consilier al ministrului privind imaginea Finanţelor în rândul populaţiei şi nu a dorit să comenteze această numire.

"Caut şi încă n-am găsit nimic interesant. În general, durează foarte mult până să găsesc ceva care chiar să-mi placă. Am abilitatea să îmi păstrez încă spriritul deschis şi nu caut doar într-o zonă anume. Orice e posibil, întotdeauna. Cine ar fi crezut că o să mă duc la capătul lumii să mă joc de-a Jules Verne pentru «,Rătăciţi în Panama»? Sau că o să mă duc la Finanţe? Eu aş fi crezut!", conchide Gheorghe.

Pe de altă parte, Gheorghe spune, pentru Evenimentul zilei că, printre lucrurile pozitive pe care le-a făcut cât a fost la Finanţe se numără înfiinţarea unei săli pentru presă şi relansarea site-ului Finanţelor, în 40 de zile, cu resurse proprii.

De asemenea, rugat să facă o comparaţie între România şi Panama, Gheorghe spune că asemănarea între cele două state este "maneaua".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici