- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.09.2012, 11:01)
- Valentina Postelnicu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andrei Marga, votat de plenul Senatului la şefia Institutului Cultural Român, fără audiere în comisii
Fostul ministru de Externe Andrei Marga a fost votat, marţi, la şefia Institutului Cultural Român ( ICR), la propunerea PNL, care a solicitat un vot fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate. Numirea lui Andrei Marga a fost aprobată de Senat cu 50 de voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi 5 abţineri.
Urmărește
989 afișări
Andrei Marga (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)
În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, senatorul PSD Sergiu Nicolăescu a cerut amânarea audierii pentru şefia ICR.
El şi-a motivat propunerea prin faptul că Andrei Marga este plecat din ţară, astfel că se impune amânarea acestor audieri pentru săptămâna viitoare.
Propunerea senatorului PSD Sergiu Nicolăescu a fost respinsă cu 30 de voturi "pentru", 46 de voturi "împotrivă" şi 5 abţineri.
La rândul său, senatorul PNL Mario Oprea a cerut în plenul Senatului ca propunerile pentru şefia Institutului Cultural Român să se supună oricum votului plenului, chiar dacă nu au mai avut loc audierile din comisiile de cultură şi externe, el precizând că liberalii îşi menţin nominalizările pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat în plen că există o cutumă parlamentară potrivit căreia propunerile pentru instituţii trebuie să treacă prin audierile din comisiile de specialitate.
El a mai arătat că nu se poate da un vot în plen, atâta vreme cât vicepreşedinţii nu sunt cunoscuţi şi ar primi un vot "în orb", care nu face cinste Senatului. "Nu ştim ce votăm, ce legătură au aceşti oameni cu ICR", a mai spus senatorul PDL, care a cerut o pauză de consultări de câteva ore.
Liberalul Mario Oprea a anunţat după pauză că s-a ajuns la un compromis, respectiv să se dea un vot, marţi, pentru propunerea ca Andrei Marga să fie preşedintele Institutului Cultural Român, pentru vicepreşedinţii ICR urmând a se stabili audieri în comisiile de specialitate, săptămâna viitoare.
Audierea fostului ministru Andrei Marga pentru şefia Institutului Cultural Român, care trebuia să aibă loc marţi dimineaţă, a fost amânată, senatorii din comisiile de cultură şi politică externă fiind anunţaţi prin SMS, potrivit unor surse parlamentare Marga fiind plecat din ţară.
Senatorul PSD Georgică Severin a declarat pentru MEDIAFAX că în cursul dimineţii a primit un SMS prin care era anunţat de amânarea audierilor pentru conducerea ICR, fără a se preciza o altă dată sau motivul suspendării şedinţei.
Potrivit unor surse parlamentare, fostul ministru Andrei Marga este plecat din ţară, el nefiind anunţat despre aceste audieri în comisiile de specialitate ale Senatului.
Andrei Marga şi Horia Răzvan Gârbea urmau să fie audiaţi, marţi, de membrii comisiilor de cultură şi de politică externă ale Senatului, cei doi fiind propuşi să ocupe funcţia de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).
Propunerile au fost prezentate Biroului Permanent al Senatului de grupurile PSD şi PNL, PDL urmând să facă la rândul său o nominalizare pentru o funcţia de vicepreşedinte.
Prin modificarea legii privind funcţionarea Institutului, prin trecerea acestuia sub controlul Senatului, competenţa numirii Consiliului de coordonare, a celor 21 de membri, trece integral la Senat.
Numirea noii conduceri a ICR se face prin votul plenului Senatului, după ce candidaţii sunt audiaţi în comisiile de specialitate.
Şedinţa comună a comisiilor de politică externă şi de cultură pentru audierea candidaţilor pentru funcţii de conducere în cadrul Institutului Cultural Român era programată să înceapă la ora 9.00.
La începutul lunii august, Horia Roman Patapievici şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreşedinţilor Tania Mihăilescu şi Mircea Mihăieş. Patapievici anunţase, la sfârşitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR îşi va da demisia dacă Curtea Constituţională va decide că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este constituţională.
Fostul ministru de Externe Andrei Marga este susţinut de PNL şi PSD pentru a prelua şefia Institutului Cultural Român. Propunerea ca Andrei Marga să fie desemnat la preşedinţia ICR a primit un vot de susţinere din partea conducerii PNL. Ulterior, BPN al PSD a anunţat susţinerea acestei propuneri.
Scriitorul Horia Gârbea este preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, care face parte din USR.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe