Andrei Oişteanu şi Ion Vianu au primit premiile speciale ale USR pe 2010

Andrei Oişteanu şi Ion Vianu au primit premiile speciale ale Uniunii Scriitorilor din România (USR) pe 2010, în timp ce Gabriel Dimisianu a primit Premiul naţional de literatură, în cadrul galei trofeelor USR, care a avut loc miercuri seară.

Urmărește
421 afișări
Imaginea articolului Andrei Oişteanu şi Ion Vianu au primit premiile speciale ale USR pe 2010

Andrei Oişteanu (Foto) şi Ion Vianu au primit premiile speciale ale USR pe 2010 (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ceremonia de decernare a premiilor USR a avut loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Capitală şi a fost deschisă de directorul acestei instituţii, Mireille Rădoi.

Amfitrionul galei a fost preşedintele USR, Nicolae Manolescu, care a spus de la început că nu ştie a câta ediţie a acestor premii are loc, întrucât Uniunea Scriitorilor acordă din 1949 o serie de distincţii.

Andrei Oişteanu a primit unul dintre premiile speciale ale acestei ediţii, pentru volumul "Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură", iar Ion Vianu a primit, de asemenea, un premiu special, pentru "Amor intellectualis", ambele publicate la Polirom.

Oişteanu a spus că titlul său "nu risca să rămână neobservat", dar risca să fie prea criticat de specialişti, care i-ar fi putut reproşa că se leagă de mari personalităţi ale culturii române, dar şi să fie prea iubit de cititori, în sensul tabloidizării şi lecturării de către elevii de liceu pe sub bănci. Scriitorul a mulţumit pentru distincţie şi s-a declarat onorat să fie premiat odată cu prietenul său Ion Vianu.

La rândul său, Vianu a mulţumit Uniunii Scriitorilor pentru că a premiat o carte care "a vibrat atât de tare în sufletul" său.

La premiile speciale, pentru publicistică, memorii, jurnale etc., ale USR au mai fost nominalizaţi Matei Vişniec - "Cronica ideilor tulburătoare" (editura Polirom), Ileana Mălăncioiu - "Exerciţii de supravieţuire" (editura Polirom), Cassian Maria Spiridon - "Farmecul discret al dreptei cumpăniri" (editura Eikon) şi Doina Uricariu - "Maxilarul inferior" (editura Polirom).

Premiul naţional pentru literatură, acordat unui scriitor pentru opera sa, şi nu unui volum, i-a revenit lui Gabriel Dimisianu, care a fost nominalizat pentru această distincţie alături de Fănuş Neagu.

Premiul pentru proză a fost obţinut de Radu Mareş, pentru volumul "Cînd ne vom întoarce" (editura Limes). El a concurat cu Gabriela Adameşteanu - "Provizorat" (editura Polirom), Constantin Stan - "Gde Buharest" (editura Charmides), Nichita Danilov - "Ambasadorul invizibil" (editura Polirom), Radu Aldulescu - "Ana Maria şi îngerii" (editura Cartea Românească).

Câştigătorul premiului pentru poezie - Ion Mureşan, pentru "Cartea Alcool" (Charmides) - a citit, de altfel, o creaţie proprie din România literară, pe scenă, iar Manolescu a glumit: "Da, mare poet, dar şi România literară ce poezii publică, aţi văzut?".

Ceilalţi poeţi nominalizaţi au fost: Caius Dobrescu - "Euromorphotikon", roman în versuri, Ed. Tracus Arte, Robert Şerban - "Moartea parafină", Ed. Cartea Românească, Ana Blandiana - "Patria mea A4", Ed. Humanitas, şi Mircea Cărtărescu - "Nimic", Ed. Humanitas.

Distincţia pentru critică şi istorie literară i-a fost acordată lui Mihai Dinu, pentru volumul "Un alt Bolintineanu - gînduri despre natura poeziei", Ed. Spandugino. La această categorie au mai fost nominalizaţi Cornel Ungureanu - "Şantier 2. În căutarea lui Mircea Eliade", Ed. Cartea Românească, Ion Pop - "Între avangardă şi ariergardă", Ed. Vinea, Irina Petraş - "Literatura română contemporană. Prelungiri", Ed. Casa Cărţii de Ştiinţă, şi Sorin Lavric - "10 eseuri", Ed. Humanitas.

Premiul pentru debut a fost câştigat de Sorin Despot, pentru volumul "apasă", publicat la Cartea Românească. Ceilalţi nominalizaţi au fost: Raluca Dună - "Eu, Autorul", Ed. Tracus Arte, Anca Haţiegan - "Cărţile omului dublu", Ed. Limes, Adrian Buzdugan - "Capela excomunicaţilor", Ed. Humanitas, şi Ligia Tudurachi - "Cuvintele care ucid", Ed. Limes.

Premiul pentru traducere i-a revenit lui Rareş Moldovan, pentru Thomas Pynchon - "Curcubeul gravitaţiei" (Polirom), în timp ce premiul Fundaţiei "Andrei Bantaş" pentru traducere din limba engleză a fost obţinut de Domnica Drumea şi Petru Ilieşu, pentru "Howl şi alte poeme" de Allen Ginsberg (Polirom). La categoria Traducere au mai fost nominalizaţi Mioara Caragea, pentru "Călătoria elefantului", de José Saramago, Ed. Polirom, Ştefania Mincu, pentru "Cimitirul din Praga", de Umberto Eco, Ed. Polirom, George Volceanov şi Violeta Popa, pentru "Opere, vol.I", "Sonete" şi "Furtuna" de William Shakespeare, şi Gabriela şi Constantin Abăluţă pentru "Călătorie în Marea Garabanie", de Henri Michaux, Ed. Paralela 45.

Premiul pentru literatură în limbile minorităţilor i-a revenit Liubincăi Perinaţ Stancov, pentru volumul de poezii "Exerciţii pentru un soare postum" (limba sârbă). La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi alţi doi poeţi de limbă sârbă: Cedomir Mnilenovici, cu "Sonete", şi Draga Mirianici, cu "Rădăcini şi stele".

La categoria Dramaturgie, unde au existat de altfel trei nominalizări, nu a fost acordat niciun premiu, conform deciziei juriului.

Juriul de nominalizări al USR a fost alcătuit din Dan Cristea (preşedinte), Horia Gârbea, Antonio Patraş, Ovidiu Pecican, Vasile Spiridon şi Slavomir Gvozdenovici (pentru literatura în limba minorităţilor).

Juriul de decernare a premiilor a fost format din Al. Dobrescu (preşedinte), Andrei Terian, Paul Cernat, Mircea Bârsilă şi Gellu Dorian.

Printre cei care au înmânat premiile s-au numărat Nicolae Prelipceanu, Livius Ciocârlie şi Radu F. Alexandru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici