Andrei Pleşu, András Visky şi Cătălin Ilea, în programul "Reţeta fericirii", vineri, la Berlin

Filosoful Andrei Pleşu, criticul literar Toma Pavel, scriitorul George Ardeleanu, regizorul András Visky şi violoncelistul Cătălin Ilea participă la programul interdisciplinar "Reţeta fericirii", vineri, la Berlin, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala germană.

Urmărește
18 afișări

Programul realizat de Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin şi Wissenschaftskolleg zu Berlin este dedicat relaţiei dintre intelectuali şi putere în România anilor '60. Titlul evenimentului trimite la jurnalul lui Nicolae Steinhardt scris în închisoare, "Jurnalul Fericirii", operă majoră, care a apărut în România aniilor '90. Manifestarea include un colocviu cu titlul "Intelectualii în vremuri grele", la care sunt invitaţi Andrei Pleşu şi Toma Pavel, fiind urmată de prezentarea cărţii lui George Ardeleanu "N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii. O perspectivă monografică" şi de spectacolul de teatru "Juliet" de András Visky.

Colocviul de deschidere "Intelectualii în vremuri grele", cu Andrei Pleşu şi Toma Pavel, două personalităţi româneşti marcante, este dedicat sutelor de intelectuali victime ale regimului stalinist din România şi va aborda teme legate de suspiciune, cenzură, tortură, deportare, trădare, punând accentul pe aspectele umane, pe speranţa şi pe sentimentul de dreptate, care nu au dispărut din sufletele victimelor în acele teribile momente. Discuţia va fi urmată de un schimb de idei şi reacţii cu publicul.

În continuarea serii, Toma Pavel va prezenta cartea lui George Ardeleanu "N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii. O perspectivă monografică" alături de autorul acesteia. "Cu o răbdare de Cenuşăreasă pusă să separe ce e bun de ce e rău, autorul monografiei ia unul câte unul fiecare bob al vieţii lui N. Steinhardt şi-l aşază în vasul cuvenit", a declarat Ioana Pârvulescu.

Programul se încheie cu spectacolul de teatru "Juliet", de András Visky, o remarcabilă meditaţie asupra deportărilor de la sfârşitul anilor '50, piesă care a fost prezentată cu succes în Anglia, Statele Unite şi Franţa. Marele violoncelist Cătălin Ilea va acompania monologul teatral, prezentând patru suite de J. S. Bach, alături de tinerii elevi ai Şcolii de Muzică din Berlin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici