- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.06.2019, 12:04)
- Razvan Tupa
Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici, printre premianţii Uniunii Scriitorilor pentru 2018. Cine mai este pe lista laureaţilor
Uniunea Scriitorilor din România a acordat luni seară distincţiile pentru anul 2018, pe lista laureaţilor regăsindu-se Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici ca şi Gabriela Adameşteanu sau Vintilă Mihăilescu.
Urmărește
576 afișări
Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici, printre premianţii Uniunii Scriitorilor pentru 2018
Vedetele ceremoniei de decernare a Premiilor Uniunii Scriitorilor pentru anul 2018, de la Teatrul Naţional din Bucureşti au fost Andrei Pleşu, care a primit Premiul naţional al USR înmânat de ministrul culturii, Valer-Daniel Breaz şi Horia Roman Patapievici, laureat al Premiului pentru critică, eseu şi istorie literară, distincţie anunţată de criticul Alex. Ştefănescu pentru volumul „Două eseuri despre paradis şi o încheiere”, publicat de editura Humanitas
”Oricare dintre noi, într-o formă sau alta, slujeşte frumosul şi îl oficiază după posibilităţi”, a precizat Patapievici în cuvântul său de mulţumire.
Laureată a distincţiei acordate pentru Cartea de proză, Gabriela Adameşteanu, premiată pentru romanul ”Fontana di Trevi”, publicat de Polirom a remarcat concurenţa cu volume semnate de autoare ca Florina Ilis sau Andreea Răsuceanu, care se numărau printre nominalizate: ”Cu toată mulţumirea pe care o acord juriului, acum ştiu că valoarea cărţii, după ce trece timpul, se măsoară în timp”, a spus scriitoarea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Pentru Carte de poezie, a fost premiat Ovidiu Genaru pentru volumul ”La opt, gaura cheii şi alte patimi”, de la editura Junimea, alături de volumul său fiind nominalizate şi cărţi semnate de LucianVasiliu, Adrian Popescu, Ion Mircea, Nora Iuga, Gabriel Chifu şi Andrei Novac. Acesta din urmă a primit pentru volumul ”Prin închisori şi prin libertate”, de la Editura Cartea Românească diploma ”Mircea Ciobanu”, un premiu acordat în acest an şi prozatorului şi eseistului Constantin Mateescu, pentru întreaga activitate.
George Volceanov a primit premiul dedicat Cărţii de traduceri pentru ediţia ”Regele Lear”, de W. Shakespeare publicată la Tracus Arte.
Premiul de debut a fost acordat atât poetei Irina Roxana Georgescu, pentru volumul ”Noţiuni elementare”, de la Cartea Românească, cât şi lui Mirel Taloş, pentru eseurile din ”Colecţionarul de nuduri”, de la editura Rao, ca şi lui André Ferenc, propus de Comisia pentru minorităţi cu volumul "Szotag adó", de la editura Jelenkor.
Pentru literatură în limbile minorităţilor au mai fost premiate cărţile “Válogatott Versek”(„Poezii alese”), editura Hargita, de Ferencz Imre, şi „Фрагмент” („Fragment”), de Zoran Vuxanovici,publicat de Uniunea Sârbilor din Timişoara.
Secţiunea dedicată cărţii pentru copii şi tineret a fost câştigată de volumul Adinei Rosetti ”Povestea kendamei pierdute”, publicat la Arthur.
Două premii speciale au răsplătit volumele ”Etnogeneză şi ţuică”, de Vintilă Mihăilescu şi ”Şapte ani în Provence”, de Ioan T. Morar, publicate la Polirom.
Radu F Alexandru a câştigat distincţia acordată pentru Carte de teatru cu ”Ultima dorinţă”, publicat la Polirom, într-o secţiune la care mai erau nominalizaţi dramaturgii Mihai Ignat, cu ”Ei sunt printre noi”, la Tracus Arte, şi Ada Lupu Hausvater, pentru ”Scrinul negru sau Manifestul broaştei ţestoase”, de la Universitaria.
Din juriul care a decis laureaţii Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2018 au făcut parte Dan Cristea, ca preşedinte, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu şi Răzvan Voncu, în calitate de membri. Gala a fost prezentată de Nicolae Manolescu.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Întâmplare STUPEFIANTĂ pe Autostrada Transilvaniei. Şoferii s-au trezit în faţă cu un biciclist ce pedala pe contrasens | VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump