Andrei Şerban, faimosul regizor, care în clasa a XI-a a jucat rolul lui Ion Nebunul din ”Năpasta”, deschide festCO

Regizorul Andrei Şerban deschide, pe 24 mai, ora 17.00, în Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie, seria conferinţelor sau Dialogurilor festCO, în cadrul Festivalului de Comedie. Horaţiu Mălăele şi regizorul Alexandru Darie vin la rând, fiecare cu câte-o conferinţă, joi şi sâmbătă.

Urmărește
546 afișări
Imaginea articolului Andrei Şerban, faimosul regizor, care în clasa a XI-a a jucat rolul lui Ion Nebunul din ”Năpasta”, deschide festCO

Andrei Şerban, faimosul regizor, care în clasa a XI-a l-a jucat pe Ion Nebunul, deschide festCO (Imagine Liviu Chirica / Mediafax Foto)

FestCO se desfăşoară între 27 şi 29 mai şi deschide seria Dialogurile 2016 cu Andrei Şerban, un om cu o carieră de invidiat, un profesor strălucit, care chiar dacă trăieşte de o viaţă în străinătate, se întoarce mereu pentru a oferi publicului român spectacole ca-n afară, dar mai ales pentru a-i ajuta pe tineri să îşi deschidă mintea şi sufletul.

Cariera regizorului Andrei Şerban, care în clasa a XI-a l-a jucat pe Ion Nebunul.

Andrei Şerban s-a născut pe 21 iunie 1943, în Bucureşti. Este un renumit regizor de teatru şi operă român.

A absolvit în anul 1968 IATC Bucureşti, secţia Regie la clasa lui Radu Penciulescu. Debutul şi l-a făcut la Piatra Neamţ, la Teatrul Tineretului şi s-a reîntors la Bucureşti, remarcându-se cu montarea spectacolului „Iulius Cezar” de Shakespeare, la Teatrul Bulandra.

Atracţia lui Andrei Şerban pentru teatru a început din clasa a VII-a, când a regizat „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, după care, în clasa a XI-a a regizat „Năpasta” şi a jucat rolul lui Ion Nebunul, potrivit famouswhy.com.

În momentul în care a dat examen la facultate a ales actoria, dar Ion Finteşteanu şi Sanda Manu, au perceput în el un talent mai mare decât cel de actor şi l-au îndrumat spre regie.

A urmat o perioada de mare efervescenţă, în care Şerban a început să creeze, devenind "copilul teatrului românesc", imediat după ce s-a mutat la secţia regie de teatru. La Teatrul Nottara, a debutat cu piesa „Omul care s-a transformat în câine”, după Osvaldo Dragun, un spectacol fără decor, complet revoluţionar, fiind pentru prima dată când un spectacol s-a jucat pe scenă românească fără vreun decor, fără elemente de butaforie.

Au urmat apoi turnee la Zagreb şi la Wroclaw, unde s-a întâlnit cu polonezul Jerzy Grotowski, unul dintre cei mai mari regizori şi teoreticieni ai secolului XX, a cărui gândire a revoluţionat întreaga lume teatrală.

În anul 1969, Andrei Şerban a plecat spre New York, unde avea să înceapă o spectaculoasă carieră, care l-a purtat spre succese răsunătoare, pe cele mai mari scene ale lumii, în compania marilor vedete din lumea teatrului şi operei.

Au urmat ani de muncă şi multe sacrificii. Andrei Şerban spune că regizează "călătorii iniţiatice" şi "experimente la operă", printre care „Trilogia greacă”, „Medeea”, „Cum vă place” sau „Livada cu vişini”.

Creaţia lui Andrei Şerban gravitează în jurul lui Cehov. Patru dintre spectacolele lui pe textele lui Cehov sau montate în stil cehovian sunt: „Unchiul Vanea”, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, „Trei surori”, de la Teatrul Naţional din Budapesta, „Ivanov”, de la Teatrul Bulandra, şi „Strigăte şi şoapte”, după Ingmar Bergman, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Festivalul Comediei Româneşti - festCO a fost înfiinţat în 2003 la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă şi are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească.

Cele 10 ediţii desfăşurate până acum au reunit trupe de teatru din ţară şi din străinătate, atât teatre de stat cât şi companii independente.

Începând cu 2006 festivalul a devenit competitiv, fiind acordate premii celor mai bune spectacole şi celor mai buni artişti la finalul fiecărei ediţii în cadrul Galei Comediei Româneşti.

În acelaşi an s-a înfiinţat Concursul de Comedie Românească ce a reuşit, la fiecare ediţie, să descopere noi talente în dramaturgia contemporană.

În 2007 şi 2008 festCO a avut şi o secţiune internaţională în cadrul căreia au fost prezentate spectacole pe texte semnate de dramaturgi români. În cei doi ani au participat producţii din Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Republica Moldova şi Serbia.

Din 2008 festCO a cucerit Centrul Istoric al Capitalei cu o sectiune off ce se desfăşoară pe străzile din jurul Teatrului de Comedie şi în multe alte spaţii neconvenţionale.

În 2013 festCO îşi propune să transforme Centrul Vechi în Oraşul Comedie Româneşti, fiind animat de spectacole de stradă oferite de Teatrul Masca, lansări de carte şi conferinţe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici