Andrei Şerban: Prin "Spovedanie la Tanacu" am vrut să înţelegem personajele

Regizorul Andrei Şerban consideră că teatrul nu trebuie să transmită un mesaj, în general, iar spectacolul "Spovedanie la Tanacu", care va avea premiera, luni, la Teatrul Odeon, a avut ca obiectiv în primul rând înţelegerea personajelor.

Urmărește
696 afișări
Imaginea articolului Andrei Şerban: Prin "Spovedanie la Tanacu" am vrut să înţelegem personajele

Andrei Şerban: Prin "Spovedanie la Tanacu" am vrut să înţelegem personajele

"Teatrul trebuie să reprezinte viaţa. Trebuie să înţeleagă şi să trăiască misterul paradoxului vieţii. Numai Dumnezeu poate să ştie care este mesajul despre viaţă. Rolul nostru este să îi înţelegem pe aceşti oameni. Teatrul este o conversaţie, un dialog", a spus Andrei Şerban.

Piesa "Spovedanie la Tanacu" a fost creată după romanul omonim al Tatianei Niculescu-Bran, redactor-şef la BBC World Service, secţia română. Cei 13 actori din distribuţie, împreună cu Niculescu-Bran şi Andrei Şerban, au creat spectacolul la un workshop care a avut loc la Plopi, în judeţul Cluj, în vara lui 2007.

"M-am dus la Plopi cu o mare rezervă. Nu credeam că vor reuşi să se detaşeze de un subiect pe care lumea îl cunoştea, despre care toată lumea avea o opinie", a spus autoarea romanului despre cazul Tanacu. La Plopi, actorii au lucrat de la 7 dimineaţa la 11 seara şi au practicat diferite tehnici de improvizaţie.

Totuşi, Andrei Şerban a remarcat faptul că o parte dintre actori au avut rezerve, deoarece în aceeaşi perioadă cu workshopul se judeca procesul în cazul măicuţelor şi călugărilor care erau acuzaţi că ar fi ucis-o pe tânăra Irina Cornici în urma unui ritual de exorcizare.

"Unii actori spuneau «nişte oameni suferă şi noi mergem să ne plimbăm pe Broadway». Ne-am dat seama atunci că nu trebuie să ne luăm prea mult în serios. Distanţa s-a produs când am putut să râdem de cazul acesta", a mărturisit regizorul.

Totodată, Tatiana Niculescu-Bran apreciază că momentul cel mai amuzant a fost când Andrei Şerban le-a cerut actorilor să joace piesa pentru trei culturi diferite, din Somalia, Japonia şi Mongolia.

Unul dintre actorii din distribuţie, Cătălin Herlo, l-a apreciat pe Andrei Şerban, care spre deosebire de restul regizorilor, "are mereu timp pentru actori". "Pentru un actor este important ca un regizor să aibă timp să te ghideze sau chiar să te înjure", a spus Cătălin Herlo.

Piesa "Spovedanie la Tanacu" conţine şi scene din volumul "Cartea judecătorilor", care descrie procesul din cazul Tanacu. Cartea urmează să apară la editura Humanitas, sub semnătura Tatianei Niculescu-Bran.

"Piesa apare înaintea cărţii. Este o reflectare în sensul că este rodul emoţiilor oamenilor care au fost permeabili la textul cărţii", a spus Niculescu-Bran, care a mărturisit că volumul său nu este nici despre România, nici despre exorcizare, ci despre "oameni prinşi în situaţii dramatice".

Spectacolul "Spovedanie la Tanacu" a fost deja prezentat la Teatrul La MaMa ETC din New York, cu titlul "Deadly Confession". La prima reprezentaţie de la New York, Tatiana Niculescu-Bran a stat "ca pe ace", deoarece Andrei Şerban i-a avertizat pe cei implicaţi în proiect că publicul american este zgârcit cu efuziunile sentimentale. "Reacţia însă a fost absolut spectaculoasă", a spus ea, precizând că "majoritatea spectatorilor au vibrat la ce se întâmpla pe scenă".

Şi Andrei Şerban apreciază că publicul american a fost unul "pur", care a venit la spectacol fără prejudecăţi. "Au râs la lucruri la care nu credeam că se râde. Nu au primit cu solemnitate spectacolul", a mai spus regizorul, care a fost întrebat de un spectator american ce s-a întâmplat în cazul Tanacu. "Nu puteam să facem pe scenă moliftele Sfântului Vasile, că le crăpa teatrul în două…am încercat să prezentăm lucrurile eufemistic".

Spectacolul "Spovedanie la Tanacu" va avea cinci reprezentaţii, săptămâna viitoare, la Teatrul Odeon.

Din distribuţia spectacolului fac parte: Csilla Albert, Richard Balinţ, Lamia Beligan, Ionuţ Caras, Ramona Dumitrean, Cristian Grosu, Cătălin Herlo, Cristina Holtzli, Nicoleta Lefter, Mara Opriş, Relu Poalelungi, Andrea Tokai şi Florentina Ţilea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici