Andrzej Wajda salută debutul lui Vaclav Havel în regia de film

Celebrul cineast polonez Andrzej Wajda a lăudat, marţi, debutul în regia de film al fostului preşedinte al Cehiei Vaclav Havel, subliniind că acesta se înscrie într-o tradiţie strălucită de cineaşti cehi, informează AFP.

Urmărește
6 afișări

"Cinematografia din Cehia a fost mereu o mare surpriză pentru noi", a declarat Wajda pentru AFP. "De la început, filmele lor (ale cehilor, n.r.) nu au fost politice, doar au vorbit despre indivizi din interiorul unor sisteme politice, sunt nişte lucruri diferite", a declarat cineastul polonez într-un interviu pentru AFP. "Sunt într-o cu totul altă categorie. Noi nu suntem în stare să facem asemenea filme", este de părere cineastul.

"Leaving", primul film al lui Havel în calitate de regizor, a fost prezentat, luni, la Praga, în avanpremieră. Havel, care are 74 de ani, nu a fost prezent la proiecţia filmului, deoarece este spitalizat din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii. Premiera filmului în cinematografe este programată pentru 24 martie.

Filmul transpune cu fidelitate pe marele ecran piesa lui de teatru cu acelaşi titlu, inspirată de "Regele Lear", de William Shakespeare, şi de "Livada de vişini" de A. P. Cehov. Piesa a fost pusă în scenă pentru prima oară în mai 2008.

Această piesă prezintă câteva zile din viaţa lui Vilem Rieger, un cancelar aflat pe punctul de a renunţa la putere, care asistă la momentul în care întreaga sa lume se prăbuşeşte, iar toţi prietenii îl trădează, într-o confruntare nemiloasă cu succesorul său, lipsit de scrupule, Vlastik Klein.

Înainte de premiera spectacolului de teatru "Leaving", Vaclav Havel a declarat că s-a inspirat din destinul unor aparatcici comunişti înlăturaţi în trecut din posturile lor.

Născut într-o familie care deţinea celebrele studiouri cinematografice Barrandov din Praga, Havel nu a ascuns faptul că debutul său de cineast nu a fost deloc unul uşor: "Piesele mele se bazează în mare parte pe limbă, iar acest lucru face puţin cam delicată transpunerea lor pe ecran. Am fost obligat să scurtez anumite dialoguri şi alte pasaje".

Havel, trădat de sănătatea sa fragilă din cauza celor cinci ani petrecuţi într-o închisoare comunistă, a fost din nou spitalizat pe 7 martie. Soţia sa, Dagmar Havlova-Veskrnova, este o cunoscută actriţă de teatru şi film, care a interpretat unul dintre rolurile principale din lungmetraj - cel al iubitei cancelarului Vilem Rieger.

Piesa a avut un succes răsunător la Praga, a fost jucată la Londra şi New York. "Leaving" este prima piesă scrisă de Havel după cei 20 de ani în care a fost implicat în viaţa politică din Cehia.

Fost disident, Vaclav Havel este unul dintre principalii artizani ai căderii regimului comunist din fosta Cehoslovacie, după Revoluţia de catifea din noiembrie 1989. A fost ales preşedinte al Cehoslovaciei în decembrie 1989, înainte să devină, după divizarea ţării, preşedinte al Cehiei, în 1993, funcţie pe care a păstrat-o timp de zece ani. Este autorul mai multor opere literare, precum "Petrecerea din grădină", "Audience", "Largo desolato".

Născut pe 6 martie 1926, Andrzej Wajda este unul dintre cei mai importanţi regizori din lume. Printre filmele sale se numără "Czlowiek z marmuru/ Omul de marmură" (1977), "Bez znieczulenia/ Fără anestezie" (1978), "Panny z Wilka/ Domnişoarele din Wilko', (1979), "Czlowiek z zelaza/ Omul de fier" (1981) şi "Danton" (1983). În 2001, el a deschis Şcoala de Măiestrie Regizorală, care se află sub înaltul patronaj al Academiei de Film Europene. Fondatorii şcolii, alături de Andrzej Wajda, sunt Wojciech Marczewski şi Studioul de Filme Documentare şi Artistice (WFDiF) din Varşovia. Obiectivul major, de a face din şcoală nu doar un loc de formare şi perfecţionare, ci şi un cadru pentru întâlniri, schimburi de idei şi experienţă, este atins prin cursurile şi workshop-urile organizate, în general, prin ansamblul proiectelor derulate de şcoală. În 2000, cu un an înainte să deschidă Şcoala de Măiestrie Regizorală, Wajda primit un premiu Oscar pentru excelenţă. A mai câştigat, printre altele, un premiu BAFTA, pentru "Danton" (1984), şi un Palme d'Or, pentru "Omul de fier".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici