- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.10.2014, 19:14)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţii RomâniaFilm pichetează Ministerul Culturii, începând de luni, din cauza degradării cinematografelor
Angajaţii RomâniaFilm vor picheta, începând de luni, între orele 10.00 şi 12.00, Ministerul Culturii (MC), în contextul degradării severe a sălilor şi grădinilor de cinematograf din România, dar şi al neplăţii salariilor angajaţilor regiei, a declarat pentru MEDIAFAX Maria Bikfalvi.
Urmărește
148 afișări
Angajaţii RomâniaFilm pichetează Ministerul Culturii, începând de luni, din cauza degradării cinematografelor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Am primit autorizaţie să protestăm. Vom începe să pichetăm de luni, de la ora 10.00 la ora 12.00, în fiecare zi. (...) Ni s-a plătit salariul restant doar pe o lună", a declarat preşedintele sindicatului, Maria Bikfalvi.
RADEF RomaniaFilm a predat, în perioada 2009 - 2010, un număr de 95 de săli şi grădini de cinematograf către autorităţiile publice locale şi judeţene. "Acestea aveau obligaţia expresă prevăzută în Legea 303/ 2008 ca, în termen de patru ani, să asigure investiţiile necesare, reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie. După cum bine ştiţi, având în vedere informările anterioare, numai un număr de şase cinematografe funcţionează asigurând difuzarea de film cinematografic", se arată într-o notificare adresată în luna septembrie fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
"La ora actuală, dintr-un număr de 474 de cinematografe au mai rămas doar 29 funcţionale. Strigătul nostru este că nu ne luăm salariile de două luni de zile. Din partea Ministerului (Culturii, n.r.) nu primim niciun fel de răspuns, deşi am făcut nenumărate adrese. Practic suntem paralizaţi. Nu avem distribuitori plătiţi, nu avem utilităţi plătite, nu avem drepturile noastre salariale plătite, dar nimănui nu îi pasă", a declarat pe 21 octombrie, pentru MEDIAFAX, Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului Liber RomâniaFilm.
Maria Bikfalvi a precizat că nu au existat bani la consiliile locale pentru reabilitatea celor 95 de cinematografe transferate. "Drept urmare, din cele 95 de cinematografe ajunse la consiliile locale, numai şase mai funcţionează în prezent, aproximativ 80 de salariaţi pierzându-şi locurile de muncă. La ora actuală, în cadrul RADEF mai lucrează 180 de oameni", a precizat atunci Bikfalvi.
Directoarea sindicatului a precizat că, până în prezent, au fost făcute în jur de patru adrese care au fost înaintate fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor, secretarului de stat Alexandru Oprean şi secretarului general al Ministerului Culturii Mihaela Kaitor.
"Nu am primit niciun răspuns. Am fost la discuţii, doar la discuţii şi ni s-a spus că nu stă în pixul dumnealor de a lua decizii. Nu pot decide ei soarta RADEF România. Numai Consiliul de Administraţie numit prin ordin al ministrului. (...) RomâniaFilm nu are de doi ani Consiliu de Administraţie şi atunci am avut pe o perioadă scurtă de o lună de zile, au făcut un Consiliu de Administraţie rapid doar pentru a-l pune în funcţie pe fostul director general, Mihail Ţintea. Practic, de acolo ni se trag toate nenorocirile. La RomâniaFilm avem doi directori generali - unul pe contract de mandat şi unul pe contract de muncă, unul în persoana lui Marius Iuraşcu, respectiv Mihail Ţintea", a mai spus, pe 21 octombrie, Bikfalvi.
Prezent la evenimentul organizat, pe 21 octombrie, la cinematograful Patria din Capitală, Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a precizat pentru MEDIAFAX că trebuie conştientizată importanţa difuzării filmelor româneşti.
"Trebuie conştientizată importanţa actului de difuzare a filmelor, în principal a filmelor care sunt realizate în România, pentru că s-a ajuns la o aberaţie, investim în creaţie de noi filme şi nu o să avem capacitatea să le facem să fie accesibile cetăţenilor, distrugând reţeaua de difuzare. Soluţia pe care sindicatul a sugerat-o - şi nu este numai soluţia sindicală, ci este o soluţie reieşită din discuţiile şi cu alţi specialişti - este necesitatea unei fuziuni între RADEF şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei, n.r.), care ar rezolva problema creaţiei cu difuzarea într-un singur bloc", a spus Hossu.
În acest context, Hossu a precizat că trebuie luate decizii de Ministerul Culturii privind modificarea imediată a cadrului legislativ deficitar. "Cele 100 de cinematografe transferate în proporţie de 99% nu au dat rezultate datorită lipsei capacităţii comunităţii locale de a le întreţine, de a angaja personal şi de a contracta", a mai spus preşedintele Cartel Afla.
Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.
Mihail Ţintea a solicitat să fie repus în funcţia de director general al RADEF RomâniaFilm şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, după soluţia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 13 septembrie 2012.
După înlăturarea lui Ţintea, în 2007, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.
Meca a fost apoi înlocuit de Marius Iuraşcu, care conduce RomâniaFilm din 18 iunie 2009.
Pe 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. Pe 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.
RomâniaFilm (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploieşti (care astăzi se numeşte "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia