Angajaţii TVR, în grevă japoneză luni, în semn de protest faţă de concedierile anunţate în televiziunea publică

SPUSTV, sindicatul reprezentativ din Televiziunea Română, îi invită, printr-un comunicat, pe angajaţii TVR să intre în grevă japoneză, luni, în semn de protest faţă de hotărârea Consiliului de Administraţie al televiziunii publice de a concedia circa 980 de angajaţi.

Urmărește
1089 afișări
Imaginea articolului Angajaţii TVR, în grevă japoneză luni, în semn de protest faţă de concedierile anunţate în televiziunea publică

Angajaţii TVR, în grevă japoneză luni, în semn de protest faţă de concedierile anunţate în televiziunea publică (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Greva de tip japonez se va desfăşura luni, 3 septembrie, începând cu ora 00.00 până la ora 24.00, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX de Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din TVR (SPUSTV).

Angajaţii TVR sunt invitaţi să poarte pe parcursul zilei de luni banderole albe pe unul din braţe, iar pe banderole să fie inscripţionat cuvântul "Protest".

"Greva de tip japonez nu implică întreruperea activităţii în SRTv", se mai spune în comunicatul sindicatului.

În acelaşi comunicat, SPUSTV le mulţumeşte membrilor din Consiliul de Administraţie al TVR "pentru mărinimia" de care au dat dovadă şi "generozitatea" cu care au renunţat la 980 de oameni, pe care i-au tratat "ca pe nişte simple numere".

"Suntem convinşi că aţi petrecut multe nopţi albe în faţa oglinzii gândindu-vă la soarta Televiziunii Române, pe care zilele acestea clamaţi sus şi tare că o iubiţi şi vreţi să o apăraţi. Din păcate, această manifestare de iubire vine un pic cam târziu, după ani în care dumneavoastră sau partidele pe care cu cinste le reprezentaţi în Consiliul de Administraţie şi-au bătut joc de «bătrâna doamnă» a audiovizualului românesc. Ani la rând, ne-aţi tratat ca simple slugi puse să răspundă nevoii dumneavoastră de portavoce. Ani la rând, posturile plătite regeşte au fost adevărate sinecuri cu care preşedinţi de partid, de stat sau şefi de guvern şi-au recompensat servilii jurnalişti cu carnet de partid sau fără", se spune în comunicatul SPUSTV.

În comunicat se mai spune că, "ani la rând, contracte bănoase cu diverse firme obscure au devalizat bugetul TVR", în timp ce oamenii din Televiziunea Română "îşi plăteau cu greu ratele la bancă sau făceau împrumuturi pentru rechizitele copiilor".

SPUSTV îi invită pe membrii Consiliului de Administraţie al TVR să se restructureze la rândul lor, pentru a fi astfel solidari cu cei 980 de angajaţi ai televiziunii care urmează să fie daţi afară.

Sindicatul îi roagă pe membrii CA să nu uite că "primii care trebuie să îşi ia la revedere de la statutul de tvr-ist sunt acei manageri alături de care precedentele consilii de administraţie şi-au bătut joc de soarta Televiziunii Române", precizându-le totodată că sunt "o pată pe obrazul Televiziunii Române".

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, marţi, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajaţi, a declarat pentru MEDIAFAX Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere, două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

Hotărârea de marţi a Consiliului de Administraţie, nota de fundamentare a acesteia, precum şi Programul în forma adoptată, au fost trimise marţi, spre informare, celor două camere ale Parlamentului României, respectiv către Ministerul Finanţelor Publice, în vederea înscrierii documentului pe ordinea de zi a sedinţei de Guvern de sâmbătă, 1 septembrie, condiţie esenţială pentru eşalonarea pe şapte ani a plăţii datoriilor fiscale ale SRTv.

Tot marţi, Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din TVR (SPUSTV), a declarat pentru MEDIAFAX că angajaţii nu sunt vinovaţi pentru "catastrofa financiară" în care se află TVR, precizând că ar trebui ca administraţia să se gândească la oamenii care vor suferi.

El a precizat că SPUSTV a prezentat "un contraplan prin care costurile sociale puteau fi diminuate". "Conducerea TVR trebuia să se gândească şi la oamenii care vor suferi, dar care nu au nicio vină pentru situaţia în care se află acum TVR. De ce să plătească doar angajaţii TVR pentru incompetenţa şi pentru bunul plac al unora care au avut în vedere doar propriile interese? Noi înţelegem că este o situaţie complicată, din care trebuie să ieşim, dar trebuie să plătim numai noi, numai 980 de angajaţi? De ce nu plătesc şi cei şapte membri din actualul CA, care au făcut parte şi din fostul CA, când la conducerea TVR se afla Alexandru Lăzescu. Dacă în perioada Lăzescu nu se făcea nicio angajare, poate acum ar fi trebuit să fie concediaţi doar 600 de angajaţi, cu 980 (...) În CA încă predomină o majoritate care a păstorit dezastrul din TVR. Eu nu acuz actuala administraţie, dar sunt şapte oameni din actualul CA care au fost şi în fostul CA", a mai spus Dragoş Bocanaciu, referindu-se la Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan, Cristian Niţulescu, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea şi Raico Cornea.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunţat momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia.

De asemenea, reprezentanţii administraţiei TVR au informat, în 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici