Angela Gheorghiu - aplaudată şi aclamată, sâmbătă seara, de peste 10.000 de bucureşteni

Soprana Angela Gheorghiu a fost aplaudată şi aclamată, de peste 10.000 de spectatori, sâmbătă seara, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, unde a susţinut un concert, alături de Vlad Miriţă, la finalul recitalului chiar şi primarul Sorin Oprescu urcând pe scenă pentru a îi mulţumi şi dărui flori.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului Angela Gheorghiu - aplaudată şi aclamată, sâmbătă seara, de peste 10.000 de bucureşteni

Angela Gheorghiu (Imagine din arhivă; Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Concertul Angelei Gheorghiu, alături de Vlad Miriţă şi de orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Tiberiu Soare, a fost organizat de Primăria Capitalei cu ocazia sărbătoririi Zilelor Bucureştiului, publicul având acces gratuit la spectacol.

Astfel, o audienţă de toate vârstele, de la invitaţi ai artiştilor până la simplii trecători, s-a bucurat, în Piaţa Constituţiei, de două ore de muzică, aşa cum se aude la Ateneu, la Opera Naţională, dar şi la Covent Garden, în cazul interpretării Angelei Gheorghiu.

Amfitrionul serii a fost actorul Victor Rebengiuc, care a anunţat intrarea în scenă a celebrei soprane, care a făcut înconjurul scenelor lumii. Angela Gheorghiu, îmbrăcată într-o rochie albastră cu o crinolină vaporoasă, plină de volane, a deschis concertul cu una din cele mai importante arii din repertoriul ei, "Habanera", din opera "Carmen", de Bizet. Vlad Miriţă a cântat apoi "Nessun Dorma", din "Turandot", de Puccini, spectatorii izbucnind în aplauze înainte ca tenorul, cunoscut publicului larg pentru participarea sa la concursul Eurovision, să încheie aria.

A urmat Angela Gheorghiu, care a interpretat "Un bel di" din "Madama Butterfly" de Puccini, reprezentaţie urmată de un tur de forţă al orchestrei şi corului filarmoncii care au făcut să răsune "O fortuna" din "Carmina Burana" de Carl Orff, încremenind şi spectatorii mai plimbăreţi din ultimele rânduri.

Angela Gheorghiu a continuat să interpreteze Puccini, de muzica acestuia fiind foarte legată după cum a anunţat Victor Rebengiuc. Soprana a dat examenul de admitere la Opera din Cluj-Napoca cu aria "Mimi" din "La Boheme". În prima parte a concertului, ea a mai interpretat "O mio babbino caro" şi, în duet cu Vlad Miriţă, "O suave fanciulla", ambele arii din "La Boheme".

După pauză, orchestra, sub bagheta lui Tiberiu Soare, a redeschis concertul cu uvertura operetei "Liliacul", de Johann Strauss. De asemenea, orchestra a mai interpretat "Rapsodia română", de George Enescu, lucrare întâmpinată cu aplauze de la primele acorduri.

Angela Gheorghiu şi Vlad Miriţă au vrăjit publicul cu fiecare arie interpretată individual sau în duet, la un moment dat cântând şi dansând împreună, dar şi cu cântece şi canţonete, precum "Santa Lucia", de Cottrau, interpretată de Miriţă, alături de cor, "Le filles de Cadix" de Leo Delibes, în interpretarea Angelei Gheorghiu, sau "Mamma" de Cesare Andrea Bixio, piesă pe care Miriţă i-a dedicat-o mamei sale, aflate în public.

Victor Rebengiuc a anunţat apoi că Angela Gheorghiu va cânta "imnul ei secret" - aria "Muzica", din opereta "Valurile Dunării", de George Grigoriu, pe care o include adesea în recitalurile ei din străinătate. "Este o arie pe care o dedic întotdeauna românilor: mamei mele, tatălui meu, fetiţei mele şi tuturor celor care simt şi gândesc româneşte. Credeţi-mă, are întotdeauna un imens succes. Această arie este imnul vieţii mele", a spus Angela Gheorghiu, înainte de a interpreta piesa.

După încă un duet cu Vlad Miriţă - "Te iubesc" din opereta "Lăsaţi-mă să cânt" de Gherase Dendrino -, cei doi solişti s-au înclinat, alături de dirijorul Tiberiu Soare, în faţa publicului, care îi aplauda în picioare, şi s-au retras. Aplauzele au continuat până când Angela Gheorghiu a revenit pe scenă, cu noi partituri, printre care şi cea a cântecului "I could have danced all night" din musicalul "My Fair Lady". Vlad Miriţă a mai câtat, la rândul său, "O sole mio", şi amândoi au încheiat cu tradiţionala arie de final - "Brindisi", din "Traviata", de Verdi.

Pe parcursul concertului, Angela Gheorghiu a schimbat trei ţinute, apărând pe scenă şi într-o rochie strălucitoare, roz cu verde, cu o parte numai paiete, strânsă pe corp, şi cu voaluri ce îi atârnau de-a lungul braţelor, şi cu o alta de un roşu aprins.

Publicul s-a ridicat în picioare să o aplaude după mai multe piese, strigând "Bravo!" sau "Superbă!". La finalul concertului, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a urcat pe scenă, cu un buchet de flori pentru Angela Gheorghiu, şi i-a mulţumit sopranei, dar şi lui Vlad Miriţă, Tiberiu Soare şi Filarmonicii, pentru ceea ce fac "pentru bucureşteni şi pentru români".

Apoi primarul l-a invitat în scenă pe regizorul Cristian Mungiu, pentru a prezenta filmul "Amintiri din Epoca de Aur", din care un prim episod, de 20 de minute, a fost şi proiectat în Piaţa Constituţiei.

Cristian Mungiu i-a mulţumit edilului că a programat filmul său "între concertul doamnei Gheorghiu şi focul de artificii, să nu rămână un spaţiu gol". "Dacă făceam eu regia evenimentului, ieşea mai bine", a glumit Mungiu.

Cineastul, primul laureat român al unui Palme d'Or pentru lungmetraj la Cannes, a spus că "Amintiri din Epoca de Aur", este o comedie, chiar dacă titlul pare să indice altceva, pe care a realizat-o, aşa cum a promis, după dramaticul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

Pelicula este produsă de Cristian Mungiu şi regizată de acesta alături de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu, fără a se preciza însă ce regizor semnează fiecare parte din film. Episoadele sunt grupate în două părţi - "Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", care va avea premiera în cinematografe, pe 24 septembrie, şi "Dragoste în timpul liber", care va rula în cinematografe, din 23 octombrie.

După spectacol şi proiecţie, zeci de admiratori ai Angelei Gheorghiu aşteptau în spatele scenei, lângă rulota artistei pentru a-i cere autografe, a o fotografia şi a-i transmite că este "fabuloasă". De asemnea, mai multe tinere au fost încântate să se fotografieze cu Vlad Miriţă.

Seara s-a încheiat, în Piaţa Constituţiei, cu un spectaculos foc de artificii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici