Angela Gheorghiu, Dan Sociu şi filmul "Poziţia copilului", premiaţi la gala Radio România Cultural

Soprana Angela Gheorghiu, poetul Dan Sociu şi filmul "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, s-au numărat printre laureaţii celei de-a XIV-a ediţii a galei Radio România Cultural, care s-a desfăşurat, luni seară, la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului Angela Gheorghiu, Dan Sociu şi filmul "Poziţia copilului", premiaţi la gala Radio România Cultural

Angela Gheorghiu (Imagine: Arhiva personală)

Personalităţile care au avut realizări în diferitele domenii ale culturii în anul 2013 au primit, luni seară, premii, dar şi aplauze la scenă deschisă, la cea de-a XIV-a ediţie a galei Radio România Cultural, care s-a desfăşurat la Teatrul Odeon din Bucureşti. Actorii Medeea Marinescu şi Vlad Zamfirescu au fost amfitrionii galei Radio România Cultural, iar momentele muzicale au fost asigurate de Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor. Solistă a fost Ana Cristina Leonte.

În cadrul galei au fost acordate premii la zece secţiuni, precum şi trei trofee speciale.

Astfel, premiul la secţiunea "Poezie" i-a fost decernat poetului Dan Sociu, pentru volumul "Vino cu mine ştiu exact unde mergem", apărut la Editura Tracus Arte. În 2013, premiul la această categorie a fost câştigat tot de Dan Sociu, pentru volumul "Poezii naive şi sentimentale", apărut la Editura Cartea Românească.

"Îmi pare cumva rău că n-am putut să refuz şi premiul ăsta. A început să îmi placă să refuz premii (Dan Sociu a refuzat premiul "Cartea de Poezie a anului 2013", finanţat de Institutul Cultural Român, n.r.), dar n-am găsit chiar niciun motiv să-l refuz şi trebuie să fii destul de paranoid ca să găseşti o problemă la Radio Cultural. (...) Am o simpatie pentru Radio Cultural, n-ascult niciodată, dar, în multe perioade mai complicate finaciar din tinereţea mea, am primit bani de la Radio Cultural să citesc poezii şi ţin minte că eram foarte încântat de banii ăia care veneau, pentru că mi se părea ceva miraculos să citesc 10 minute poezii şi să primesc 50 de lei, un milion. Acum nu se mai dau nici banii ăia. (...) Ar trebui totuşi să continue povestea asta cu poeţii care sunt chemaţi să primească bani pentru...", a declarat Dan Sociu în momentul ridicării premiului.

În ceea ce priveşte premiul la categoria "Proză", acesta i-a fost acordat Lilianei Corobca, pentru volumul "Kinderland", apărut la editura Cartea Românească, pentru că a reuşit să surprindă narativ vocea unei fetiţe de 12 ani, ai cărei părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. "Spre deosebire de Dan Sociu, nu doar că ascult Radio România Cultural, dar mai colaborez din când în când", a spus autoarea, la primirea premiului.

Filmul "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, a fost ales câştigător la secţiunea "Film", pentru forţa unei drame şi pentru unul dintre cele mai de neuitate personaje feminine din cinematografia română, aceasta fiind pelicula care a avut forţa de a câştiga şi un Urs de Aur, anul trecut, la Festivalul de Film de la Berlin. Premiul a fost ridicat de producătoarea filmului Ada Solomon.

"Sunt deosebit de onorată, în seara aceasta, din foarte multe motive. Sunt foarte onorată să primesc premiu de la prietenii mei Medeea Marinescu şi Vlad Zamfirescu, sunt foarte onorată să mă aflu printre laureaţii Radio România Cultural şi sunt extrem de onorată să primesc acest premiu din partea radioului care stă alături de mine cel mai mult dintre radiourile existente", a declarat Ada Solomon, la ridicarea premiului. Totodată, ea a mulţumit, din partea echipei filmului "Poziţia copilului", pentru promovarea acestei pelicule.

De asemenea, premiul la categoria "Teatru" a fost câştigat de Alexandru Dabija, pentru viziunea modernă asupra textului clasic în "triada" spectacolelor "O... ladă", montat la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, "Sânziana şi Pepelea", la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, şi "Titanic Vals", la Teatrul Odeon din Bucureşti. Acesta nu s-a aflat pe scena Teatrului Odeon pentru a-şi primi premiul, însă a transmis un mesaj audio. Premiul a fost ridicat de actriţa Sabrina Iaşchevici, care face parte din distribuţia spectacolului "Titanic Vals".

Premiul la categoria "Muzica" i-a fost acordat lui Nicu Alifantis, pentru albumul şi seria de concerte "Mozaic". Juriul Radio România Cultural a decis să premieze un amalgam de ritmuri şi stiluri muzicale, de instrumente clasice şi exotice, de sonorităţi neaşteptate precum o îmbrăţişare deosebit de tandră. Nicu Alifantis nu a fost în sală pentru a-şi ridica premiul, însă a transmis un mesaj video în care şi-a exprimat recunoştinţa pentru premiul acordat de Radio România Cultural. Premiul a fost ridicat de Aurel Mitran.

Câştigătorul secţiunii "Educaţie şi învăţământ" a fost Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Capitalei, pentru "Unde-i lege nu-i tocmeală", un proiect care traduce legile penale pentru elevi. Premiul a fost ridicat de comisarul-şef Graţiela Văduva şi de comisarul-şef Vasile Petre.

La secţiunea "Ştiinţă", premiul a fost câştigat de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, pentru înfiinţarea la Târgovişte a primului muzeu al evoluţiei umane şi al tehnologiei paleolitice.

Premiul Radio România Cultural la secţiunea "Arte plastice" i-a fost acordat unui iubitor al formelor şi al culorilor pe care în mod normal doar natura le poate crea cu adevărat - Horea Paştina, pentru expoziţia retrospectivă de pictură şi desen de la Sala Dalles din Bucureşti.

La categoria "Media culturală - Proiecte online", premiul a fost câştigat de www.bookaholic.ro, pentru că a reuşit să devină un adevărat iniţiator pentru cei care pătrund în lumea lecturilor şi deopotrivă un ghid al cunoscătorilor în domeniu. Premiul a fost ridicat de Cristina Foarfă, coordonatorul proiectului, şi de Adinel Tudor, fondatorul şi finanţatorul proiectului.

Totodată, la secţiunea "Proiecte culturale şi festivaluri", premiul a fost câştigat de Astra Film Festival Sibiu, ediţia a XX-a, 2013. Dumitru Budrala, fondatorul şi directorul Astra Film Festival, a fost cel care a ridicat premiu.

De asemenea, la gala Radio România Cultural au fost acordate şi trei premii speciale. Astfel, premiul "In memoriam Iosif Sava" i-a fost acordat violonistului Răzvan Stoica. Un laudatio pentru acest violonist a făcut violoncelistul Răzvan Suma.

Totodată, premiul "Lux Mundi" i-a fost acordat sopranei Angela Gheorghiu. Despre laureata acestui premiu a vorbit Tiberiu Soare, dirijorul principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Angela Gheorghiu nu s-a aflat în sală pentru a-şi ridica premiul, însă a transmis un mesaj înregistrat, iar premiul a fost ridicat de fiica ei, Ioana Dan.

Actorul Victor Rebengiuc, despre care a vorbit poetul şi editorialistul Mircea Dinescu, a primit premiul de excelenţă, pentru o carieră devenită reper în istoria teatrului şi cinematografiei româneşti.

Evenimentul a fost transmis în direct la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro.

Parteneri ai galei Radio România Cultural au fost Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Teatrul Odeon, iar TVR 2 a fost coproducător al evenimentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici