- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.06.2009, 12:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angela Gheorghiu şi Dan Grigore, aplaudaţi frenetic într-un spectacol de muzică şi poezie
Soprana Angela Gheorghiu şi pianistul Dan Grigore au fost ovaţionaţi şi aplaudaţi minute în şir la spectacolul pe care l-au susţinut, sâmbătă seară, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), foarte apreciate de public fiind şi recitalurile cu nuanţe comice ale actorilor Radu Beligan şi Horaţiu Mălăele.
Urmărește
340 afișări
Angela Gheorghiu şi Dan Grigore, aplaudaţi frenetic într-un spectacol de muzică şi poezie (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Spectacolul muzical, presărat cu momente poetice, a fost deschis de amfitrionul serii, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, care a avut atât rolul de a-i introduce în scenă pe artişti, cât şi pe cel de protagonist la "jocul" scenic.
Atenţionând încă de la început cele circa 1.000 de persoane care au umplut Sala Mare a Teatrului Naţional că nu ştie cât va dura spectacolul, Ion Caramitru a deschis manifestarea cu câteva explicaţii despre elementul central al decorului, pianul de concert Yamaha.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Nu ştiu cât va dura acest spectacol. Sunt opt artişti, însă elementul surpriză este primordial (...) Este o premieră absolută. Anul trecut, cu ajutorul Ministerului Culturii, am putut achiziţiona un pian de concert (...) Este momentul în care acest pian îşi va pierde ingenuitatea", a spus Ion Caramitru, precizând că instrumentul muzical va fi "un element fundamental" pentru alte tipuri de reprezentaţii pe scena Teatrului Naţional decât spectacolele de teatru.
Spectacolul muzical-poetic a fost deschis de Dan Grigore, care a interpretat "Coralul" de J. S. Bach. De altfel, Dan Grigore a fost "stăpânul absolut" al pianului în timpul concertului, interpretând mai multe piese ale unor compozitori precum Franz Schubert, Robert Schuman, Frederic Chopin. Totodată, Dan Grigore a acompaniat-o la pian pe Angela Gheorghiu şi a interpretat câteva partituri alături de muzicianul Johnny Răducanu şi pianistul Mihai Ungureanu.
Invitată specială a spectacolului, soprana română Angela Gheorghiu şi-a făcut apariţia pe scenă la finalul primei părţi a evenimentului care a durat circa trei ore. "Invitata noastră de onoare, vedeta României şi a lumii întregi, Angela Gheorgiu", a prezentat-o Ion Caramitru, în aplauzele publicului, ce au crescut în intensitate odată cu apariţia pe scenă a sopranei, care a început să trimită sărutări cu mâna persoanelor din sală. La prima apariţie pe scenă cunoscuta soprană a purtat o rochie de culoare albastru intens şi a interpretat două cântece româneşti de Tiberiu Brediceanu, în timp ce la pian era acompaniată de Dan Grigore. Un ropot prelungit de aplauze a urmat interpretării, publicul scandând "bravo" până ce soprana a ieşit de pe scenă.
Angela Gheorghiu a mai avut două apariţii pe scena TNB în timpul evenimentului, ambele la fel de spectaculoase. La cea de-a doua apariţie pe scenă, Angela Gheorghiu a purtat o rochie lungă, de culoare galben-auriu. Ea a interpretat o piesă de Johann Strauss, fiind acompaniată la pian de Dan Grigore şi la vioară de Gabriel Croitoru. Prestaţia celor trei artişti a fost foarte apreciată de public, Angela Gheorghiu având o permanentă comunicare mimico-gestuală cu spectatorii, zâmbind mereu şi transmiţând sărutări.
Finalul spectacolului a aparţinut tot Angelei Gheorghiu, care a purtat de această dată o rochie lungă, de culoare roşu aprins. Soprana a interpretat două melodii, printre care şi "My fair lady" de Frederick Loewe, fiind acompaniată tot de Dan Grigore, la pian. După aplauzele neîntrerupte ale publicului, ridicat pentru minute bune în picioare, ea a mai cântat "Tosca" de Giacomo Puccini, dedicată sopranei Hariclea Darclée, după cum a precizat Angela Gheorghiu.
Foarte apreciate de public în timpul spectacolului au fost şi reprezentaţiile actorului Horaţiu Mălăele. În prima parte a manifestării, Mălăele a intrat singur în scenă, prezentându-se ca "prestatorul de servicii culturale" şi dedicând "micro-recitalul" său tuturor femeilor din sală. Reprezentaţia lui Horaţiu Mălăele a constat atât în momente comice, cât şi emoţionante, actorul făcând glume şi recitând versuri. Din recitalul lui Mălăele nu a lipsit nici un sensibil poem al lui Nichita Stănescu - "Spune-mi, dacă te-aş prinde-ntr-o zi/ şi ţi-aş săruta talpa piciorului,/ nu-i aşa că ai şchiopăta puţin, după aceea, de teamă să nu-mi striveşti sărutul?...", dar nici versurile mai fără perdea semnate de Emil Brumaru şi poezii ale lui Ion Cocora.
Cel de-al doilea moment Horaţiu Mălăele a fost şi mai aplaudat, actorul urându-le spectatorilor la intrarea pe scenă "Bună seara cu dragoste" şi continuând să facă glume, în râsul general al spectatorilor. "Scopul celei de-a doua intrări a fost acela că vin direct de la Cotroceni şi sunt învestit să vă spun că "Trăiţi bine". Felicitări, nu mă aşteptam", a glumit Horaţiu Mălăele, în aplauzele publicului.
Cum era de aşteptat, apariţia pe scenă a cunoscutului actor Radu Beligan a fost primită cu un ropot de aplauze. "M-aţi pus la treabă", a spus râzând actorul, care, în prima sa intervenţie, a recitat din Topârceanu, în timp ce în cea de-a doua parte a spectacolului a citit aforisme semnate de Tudor Muşatescu, spre deliciul spectatorilor. La fiecare dintre apariţiile sale pe scenă, Radu Beligan a ridicat publicul în picioare, fiind aplaudat îndelung.
Un alt moment al serii a fost semnat de violonistul Gabriel Croitoru, care a urcat pe scenă însoţit de vioara Guarnieri, ce i-a aparţinut marelui muzician român George Enescu. Fiind acompaniat de Dan Grigore, Gabriel Croitoru a interpretat mai multe melodii ale lui Fritz Kreisler, printre care şi "Capriciul vienez". "Enescu a fost prieten cu Kreisler. Astă-seară, pe vioara lui Enescu va suna muzică de Kreisler. Este o întâlnire a unor prieteni. Aşa a făcut întâmplarea care se numeşte întâmplare", a spus Dan Grigore, cel care l-a invitat în spectacol pe Croitoru.
În calitate de invitat al Angelei Gheorghiu, actorul Victor Rebengiuc a interpretat poezia "Şalul negru" de Puşkin, dar şi celebrul monolog al lui Prospero din "Furtuna", de Shakespeare.
Pe de altă parte, muzicianul Johnny Răducanu a cântat la pian atât singur, cât şi împreună cu Dan Grigore, al cărui invitat a fost. "Să vă spun ceva. Sincer, e greu să cânţi după Dan Grigore", a spus Johnny Răducanu, înainte să interpreteze o compoziţie proprie. Foarte apreciat a fost, însă, recitalul lui Răducanu şi Dan Grigore. "Acuma-i acuma, e şi mai greu să cânţi lângă un monstru", a spus râzând Johnny Răducanu. După interpretarea melodiei, el i-a sărutat mâna lui Dan Grigore, care la rândul său l-a sărutat pe frunte pe Răducanu.
Mihai Ungureanu, directorul Filarmonicii din Craiova, a interpretat la pian, împreună cu Dan Grigore, "Două dansuri ungare" de Johannes Brahms. Ungureanu a fost prezent pe scena TNB în postura de invitat al lui Dan Grigore. În partea a doua a spectacolului, pianistul a cântat o "Mazurka" de Frederic Chopin.
"Suntem în această formulă pentru că suntem invitaţii celor doi muzicieni de înaltă clasă, doamna Angela Gheorghiu şi domnul Dan Grigore. Ei ne-au dorit în această seară", a explicat Ion Caramitru pentru public prezenţa artiştilor pe scena TNB.
Ţinuta domnilor care au urcat pe scenă a fost sobră, artiştii purtând în general pantaloni şi cămăşi negre, cu excepţia lui Radu Beligan, care a fost îmbrăcat într-un costum de culoare deschisă. "Ne-am îmbrăcat cu toţii în negru pentru că se zvoneşte că sunteţi morţi după noi", a spus Horaţiu Mălăele, în aplauzele publicului.
Decorul, creat special pentru acest eveniment de Florilena Popescu Fărcăşanu, a fost unul simplu, cu pianul în centrul scenei TNB, instrumentul muzical fiind înconjurat de câteva scaune - pe care se aşezau artiştii şi amfitrionul serii după fiecare reprezentaţie -, o măsuţă, câteva candelabre cu lumânări aprinse, care au asigurat o atmosferă intimă şi intensă pentru public.
Finalul spectacolului, dominat de Angela Gheorghiu, a fost unul de intensitate maximă, soprana lăcrimând în timp ce interpreta "Tosca", fiind aplaudată minute în şir de publicul ridicat în picioare. Ea a primit mai multe buchete de flori, chiar şi două călugăriţe urcând pe scenă pentru a-i dărui trandafiri sopranei.
Angela Gheorghiu a spus că a avut un schimb foarte puternic de emoţii cu publicul. "Eu nu pot să o descriu (reacţia publicului, n.r.) pentru că a fost un schimb de emoţii atât de puternic, în care simţeam la toată lumea nu numai un "Bine ai venit!", ci un fel de recunoştinţă. Nu mi s-a întâmplat să văd public care a venit pentru artă şi nu a venit neapărat pentru nume, pentru publicitate inutilă. A venit pentru pur-sânge, care există în România şi în afară şi de care voi (presa, n.r.) habar nu aveţi", a declarat pentru MEDIAFAX Angela Gheorghiu, după spectacol. Alături de soprană, la concertul de la TNB, a fost prezentă şi mama acesteia.
Şi Dan Grigore a fost impresionat de reacţia publicului. "Reacţia publicului a fost una normală, de public normal, civilizat, care nu numai că are nevoie de asemenea manifestări, dar le duce dorul", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Grigore. Pianistul a mai spus că speră să mai susţină concerte împreună cu Angela Gheorghiu, de care-l leagă amintiri frumoase de-a lungul carierei sale. "Am mai cântat acum 20 de ani împreună pe scena Radiodifuziunii, tot într-un spectacol cu invitaţi", şi-a amintit Dan Grigore.
După încheierea spectacolului, Angela Gheorghiu, Dan Grigore şi artiştii care au urcat pe scenă au participat la un cocteil, organizat la TNB, unde fanii au putut să discute cu artiştii şi să se fotografieze cu ei.
(Material realizat de Mădălina Cerban, madalina.cerban@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe